Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt na Malé Straně má výhled, za který by turisté zaplatili cokoliv

  1:00aktualizováno  1:00
Funkční a příjemný interiér s respektem k historii domu, který na sebe nebude poutat přílišnou pozornost a dovolí tak vyniknout výhledu. S takovým zadáním pracovaly architektky ze studia Gens při rekonstrukci bytu na Malé Straně. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Dominantu interiéru tvoří výhled na panorama Pražského hradu. | foto: Iveta Kopicová

Majitel bytu žil v této půvabné části Prahy už před téměř třiceti lety. Od té doby má Malou Stranu podle svých slov zafixovanou jako místo, které si zachovalo lidský rozměr. Když se mu tedy naskytla možnost koupě bytu s jedinečným výhledem, neváhal ani chvíli.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Studio Gens oslovil na základě jejich realizací a doporučení známého poté, co se neshodl s předchozími dvěma architekty. „Hlavním požadavkem bylo vytvoření interiéru, který bude respektovat historii domu a poskytne mi potřebné zázemí. Zcela zásadní bylo nenarušit jedinečný výhled na Kampu a panorama Pražského hradu,“ vysvětluje majitel.

Všechny kroky a části interiéru s architektkami ze studia Gens pečlivě probral. „V naprosté většině věcí jsem nemusel nijak zasahovat. Byt je výsledkem práce architektek, s jejichž prací jsem byl naprosto spokojen. Především oceňuji to, že mají vytvořené korektní vztahy s dodavateli, které mi doporučily. Musím říct, že všichni dodavatelé odvedli svoji práci v termínu a v dohodnuté kvalitě,“ vysvětluje investor.

Je rád, že dal na doporučení architektek a celý zrod a realizace interiéru proběhla v klidu, nicméně to, že zde převládá dřevo, není náhoda. Majitel má tento materiál rád a myslí si, že do interiéru patří.

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na...

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na malý jídelní stolek vzhledem k tomu, že byt obývá majitel sám. Orientace sezení a pracovního zázemí byly podřízeny výhledům z okna.

Malý a velkorysý

Dům, který nedávno prošel celkovou rekonstrukcí, je postavený v historizujícím slohu a na období jeho vzniku navazují také úpravy bytu. Základem interiéru jsou postaršené kazetové dubové podlahy, dveře odkazující na dané období a repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení.

Může vás zajímat

La Corte

La Corte

La Corte - jedinečné bydlení v historickém centru Prahy.

Další nabídky na Reality.iDNES.cz.

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na malý jídelní stolek. Orientace sezení a pracovního zázemí byly podřízeny výhledům z okna. Byt obývá investor sám, řešení úložných prostor v předsíni je proto dostačující.

„Možnost vytvoření malého zázemí s úložnými prostory nám pomohlo nezatěžovat obytné místnosti objemnými skříněmi. Prostor tak působí vzdušně a velkoryse,“ vysvětluje designérka Šárka Špačková.

Malá koupelna bez okna a volba jemných tónů při hledání vhodného kamene navedly autorky realizace k výběru travertinu v kombinaci s onyxem. Onyxová stěna umožňuje částečný prostup světla do koupelny a naopak večerní zážitek prosvětleného kamene z přilehlé koupelny.

Travertin byl použit na obložení podlahy a stěn a byl z něj vyrobený na míru i pult s umyvadlem. Výsledek této sofistikované práce s barvami a materiály je jednoduchý a nadčasový, ale zároveň velmi elegantní i praktický. Především však umožňuje díky dokonalému výhledu být tím hlavním tématem bytu přesně podle přání jeho majitele.

Stěna oddělující koupelnu od ložnice je z onyxu, který umožňuje částečný...

Stěna oddělující koupelnu od ložnice je z onyxu, který umožňuje částečný prostup denního světla do koupelny a naopak večerní zážitek prosvětleného kamene z koupelny.

Obložení podlahy a stěn v koupelně je z travertinu stejně jako pult s umyvadlem...

Obložení podlahy a stěn v koupelně je z travertinu stejně jako pult s umyvadlem vyrobený na míru.

Názor autorek interiéru

„Zadáním investora bylo vytvořit interiér, který není chladný a poplatný moderním trendům, který je nadčasový a je určený k občasnému bydlení pro jednu, příležitostně dvě osoby. Hlavní důraz byl kladený na zachování výhledů z oken,“ popisují Šárka Špačková a Olga Frydecká ze studia Gens.

Protože upřednostňují přírodní materiály a střídmou barevnost, tak i zde architektky používaly pouze teplé tóny v odstínech béžové. „Při této nevelké realizaci jsme si opět ověřily, že interiér v jednom barevném tónu s akcentem na výběr materiálů je více než dobrým řešením,“ tvrdí autorky.

Repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení evokují dobu...

Repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení evokují dobu vzniku domu a s minimalisticky řešeným interiérem tvoří příjemný kontrast.Převládající dřevo a neutrální barevné odstíny jsou zárukou nadčasovosti a elegance.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...



Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...

Design není cool obor, je to práce pro exoty, tvrdí Alexander Gufler

Alexandr Gufler, autor nejznámější české židle za posledních 30 let, ve svém...

Sedím kousek od centra Vídně a piji výbornou kávu. V ateliéru designéra Alexandera Guflera. Vlastně se není čemu divit....



Najdete na iDNES.cz