Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dominantou bytu návrhářky je jídelní stůl inspirovaný šicím strojem

  1:00aktualizováno  1:00
Výrazné barvy, hru se strukturami a kombinace geometrických i asymetrických tvarů nezvolilo designérské studio Waterfrom Design pro realizaci tohoto bytu náhodou. Jeho majitelkou je mladá návrhářka Chen Xi, pro niž je móda nejen synonymem její profese, ale i velkou inspirací pro interiérový design.

Pomyslným středobodem bytu je asymetrický jídelní stůl, jehož podnoží je volně inspirováno konstrukcí šicího stroje. | foto: Kuomin Lee

Pro vzhled prostorného bytu s rozlohou lehce přes 100 m2 byla určující léta studií, která jeho majitelka Chen Xi strávila ve Francii. Zde se seznamovala se světem módního návrhářství a propadla kouzlu haute couture ilustrací Reného Gruaua.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Pokud vám toto jméno nic neříká, práce tohoto autora byla po šedesát let spojována s předními módními domy, jako jsou Lanvin, Givenchy nebo Christian Dior. Než lifestylový tisk definitivně ovládla fotografie, zdobily jeho ilustrace titulní strany časopisů jako americký Vogue nebo Harper’s Bazaar.

Jeho skici rozpoutaly v prezentaci módy v poválečném období revoluci, když vyměnil dosud využívané vodové akvarely za výrazné tahy uhlem či tuší a zářivé barvy. Tóny teplé oranžové a indigové modři, které designéři z Waterfrom Design nechali vyniknout v kombinaci s neutrálními odstíny bílé a šedé, jsou tak malým holdem Gruauově odkazu.

Geometrie a asymetrie

Dominantou bytu s půdorysem ve tvaru písmene L je velký jídelní stůl, který vznikl podle návrhu Chen Xi. Asymetrický tvar desky s mramorovým vzhledem doplňuje podnoží inspirované konstrukcí starého šicího stroje a linií kroutící se nitě. Tento pomyslný středobod interiéru akcentuje stropní podhled elipsovitého tvaru s integrovaným LED osvětlením.

Fotogalerie

Asymetrické řešení tohoto prostoru krásně funguje s geometrickým řešením kuchyňského koutu, který tvoří lineární sestava v antracitově-metalické kombinaci s lesklým obkladem z bílých plastických cihliček.

Jako na divadle

Jídelní a kuchyňská část představuje mezník, v němž se interiér symbolicky rozděluje na soukromou část s ložnicí, pracovnou a koupelnou a „veřejný“ obývací prostor. V interiéru je vůbec zajímavě zpracováno to, co má být ukryto před zraky návštěv a co má být naopak vystaveno na odiv.

V prostoru jídelny jsou to například dveře zasazené do oblouku stěny, za nimiž je majitelčina šatna a koupelna pro hosty, a velký prosklený kabinet, který pokračuje za roh do obývací části bytu.

Na návrhu kabinetu, který slouží částečně jako knihovna a částečně jako úkryt pro televizi, se podílela opět i návrhářka sama. Prosklenými plochami probíhají kovové linky evokující krejčovské střihy, které vystupují na pozadí nasvícené stěny s kamenným obkladem.

Vestavná skříň pracuje s dvojím efektem: se zrcadlovou stěnou odrážející...

Vestavná skříň pracuje s dvojím efektem: se zrcadlovou stěnou odrážející protilehlou část interiéru a s dvířky z perforovaného plechu, za nímž vystupují siluety jednotlivých předmětů.

Zákony optiky

Důležitým nositelem informace je v tomto interiéru také světlo. Čím víc se člověk noří do jeho útrob, k místnostem spojeným s určitou intimitou, tím víc jeho intenzita klesá. Nejsvětlejší část bytu je proto vyhrazena obývacímu pokoji, který opticky prosvětluje zvýšená část stropu zdůrazněná černou linkou.

V kontrastu s bílými stěnami vystupuje vestavná skříň v elektrizující modři, která prohlubuje prostor vnitřní zrcadlovou stěnou odrážející protilehlou část místnosti i přes zavřené dveře z perforovaného plechu.

Oranžový prvek, který se rytmicky opakuje v celém interiéru, je zde zastoupen ikonickou pohovkou Mayor Sofa, kterou pro značku &tradition navrhli v roce 1939 designéři Arne Jacobsen a Flemming Lassen.

Prosklený kabinet slouží jako knihovna, skleník pro oblíbené vázy a doplňky a v...

Prosklený kabinet slouží jako knihovna, skleník pro oblíbené vázy a doplňky a v obývací části jako diskrétní skrýš pro televizi. Na stěnách s kamenným obkladem vyniká geometrický design dveří, který evokuje krejčovské střihy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Nábytek na míru a medový dub proměnily nudný byt v novostavbě

Obývací pokoj s kuchyňským koutem. Mramor se opakuje na obkladu u kuchyňské...

Ideální je koupit byt ještě předtím, než v něm developer stačí napáchat nevratné chyby v dispozici i v použitých...

Splněný sen. Jednoduchý dům s pultovou střechou byl skvělou volbou

Vila byla dokončena před pěti lety.

Manželé si v Kostarice nechali postavit jednoduchý dům uprostřed tropické džungle. Architekt Diego Rodríguez Romano ze...

Najdete na iDNES.cz