Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt, který prochází třemi domy, má koupelnu, z níž se tají dech

  1:00aktualizováno  1:00
Když se česko-americký manželský pár rozhodl, že bude žít v Praze, začal okamžitě přemýšlet, která část města by se měla stát jejich domovem. Zvítězilo historické centrum pro svou výjimečnou atmosféru.

Do prostorné koupelny se vešla volně stojící vana, závěsná toaleta i bidet, vše z kolekce IO od firmy Flaminia | foto: Moderní byt

Najít byt v historické části Prahy je ovšem nesnadný úkol, který by mnohé odradil. "Původně jsme si nemysleli, že najít odpovídající prostory bude tak obtížné. Kupodivu jich není zas tak málo, ale měli jsme vysoké požadavky, které výběr zásadně zužovaly," popisuje Nikol.

Manželé hledali prostorný a vzdušný byt, který by měl k dispozici i parkovací místo. Rozhodující byla ovšem atmosféra, která měla z prostoru vyzařovat. Tu nelze přesně popsat. Poznáte ji však ihned, když vstoupíte do bytu. Cítíte se v něm tak dobře, že víte, že to je to pravé místo.

"Něco takového jsme zažili i tady, a to i přesto, že jsme sem přišli ještě před rekonstrukcí, kdy byl byt v dezolátním stavu," říká Nikol.

Majitelé si vybrali moderní kuchyň od luxusní značky Poggenpohl, která svou jednoduchostí nenarušuje historický ráz prostoru

Majitelé si vybrali moderní kuchyň od luxusní značky Poggenpohl, která svou jednoduchostí nenarušuje historický ráz prostoru

Při hledání bytu se manželé seznámili s architektem Petrem Slavíčkem, kterému prozradili své přání. A on jim ukázal tento byt. Zároveň nabídl jeho kompletní rekonstrukci a následné zařízení.

Rekonstrukce ve třech úrovních

Byt je svým způsobem unikátní, prochází totiž přes tři objekty s různými výškovými úrovněmi, které bylo nutné srovnat, aby bylo možné se v něm pohodlně pohybovat. Byly zachovány všechny klenby a jejich původní malba byla restaurovaná pod dozorem památkářů hlavního města Prahy.

"Původní prostory by v kombinaci s klasickým stylem působily těžce, proto jsme raději dali přednost modernímu pojetí, tím byt získal ještě více na výjimečnosti.

Původní bílé papírky připravené pro vzkazy byly v nové verzi lustru Zettel od Inga Maurera nahrazeny obrázky z Kámásútry

Původní bílé papírky připravené pro vzkazy byly v nové verzi lustru Zettel od Inga Maurera nahrazeny obrázky z Kámásútry

Zařizování probíhalo v režii architekta Slavíčka. Ten po konzultacích předkládal návrhy, nad kterými jsme diskutovali," vysvětluje majitelka. Spolupráce manželů a architekta probíhala až nečekaně hladce.

"Bavilo nás, když nás architekt seznamoval s posledními novinkami, třeba když nám ukázal nekonvenční svítidla od Inga Maurera, těm jsme nemohli odolat. Na druhou stranu jsme si tu nedokázali představit tapety. Ale architekt slíbil, že nebudeme-li spokojeni, tak je vlastnoručně strhá. Nechali jsme se přesvědčit a výsledek se nám opravdu líbí," tvrdí Nikol.

Styl new baroque vynikne i díky velikosti prostoru

Styl new baroque vynikne i díky velikosti prostoru

Pár si prosadil podobu koupelny ve stylu new baroque, který podle nich v posledních letech vévodí designu. "To chtěla manželka. Není to nadčasová záležitost, ale i já jsem rád, že se svým stylem vymyká. Navíc právě tomuto bytu neobyčejně sluší," říká Andrew.

V tuto chvíli manželé neuvažují, že by se přestěhovali jinam, v Praze se jim líbí a byt si zamilovali. "Takže zvedneme-li někdy kotvy, pak nám toto zázemí bude sloužit jako přístav, do kterého se vždycky budeme rádi vracet," tvrdí svorně.

Barevný akcent obstarala svítidla Campari od Inga Maurera

Barevný akcent obstarala svítidla Campari od Inga Maurera

Byt podle architekta

Velký byt se rozkládá na ploše tří objektů s různými výškovými úrovněmi, které se podařilo srovnat tak, že majitelé překonávají pomocí několika schodů vlastně jen dvě.

"Dispoziční řešení jsme navrhli s ohledem na trendy a možnosti prostoru. Srdcem bytu je polyfunkční prostor slučující obývací pokoj s kuchyní, situovaný směrem do ulice tak, aby majitelé pociťovali ´tep velkoměsta´. Ložnice jsou naopak obráceny směrem do dvora," vysvětluje architekt Slavíček.

Chodba spojuje společenskou část se soukromou

Chodba spojuje společenskou část se soukromou

Velkým oříškem byla podle něho původní stropní malba, která musela být restaurována do původní podoby. Prochází celým bytem s výjimkou koupelny. V ní by ji vlhké prostředí poničilo, proto je tu nový strop, který zároveň posloužil jako podlaha ve vestavěném patře.

"Když se všechno ke spokojenosti nás i památkového úřadu podařilo dokončit, začali jsme se zařizováním. Majitelé nám nechali takřka volnou ruku, což je do jisté míry oprošťující, ale i svazující. Díky jejich vytříbenému vkusu i smyslu pro detail však práce probíhaly rychle, a tak se mohli po několika měsících nastěhovat do nového domova," tvrdí autor interiéru.

Další návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 7/2010.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Další z rubriky

Dům má jednoduchý tvar a jak při pohledu od ulice, tak ze zahrady je umístěn na...
Bílý štuk a omítku odmítli. Obklopili se dřevem od podlahy až ke stropu

“Chtěli jsme bydlet ve dřevě. Líbí se nám to pohledově i pocitově, je to pro nás mnohem přijatelnější volba než bílý...

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě...

1
Sousedka stále pije. Pod vlivem ječí na přítele i svých šest dětí

Sousedé bydlí v garsonce v pronájmu. Každou chvíli je paní pod vlivem alkoholu, hádá se s přítelem, dochází k fyzickému...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.