Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

  1:00aktualizováno  1:00
Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt volal po změně dispozice i větší rekonstrukci. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu designérky Markéty Fleischnerové a vybavený praktickými zásuvkami. Doplňují jej závěsná svítidla (Deconcept) a čtyři pohodlné kožené židle (Casamoderna). Konferenční stolky jsou zhotovené na míru podle návrhu designérky z bíle lakovaného kovu a MDF desky. Odkládací stolek má další úložný prostor. Je vytvořen z tepaného plechového květináče překrytého plechovým tácem. | foto: Lukáš Hausenblas

Byt 4+1 s plochou 87 m2 Miluše se dvěma syny nakonec koupila. Každý z tříčlenné domácnosti si zabral jeden pokoj a zbytek byly společné prostory. Proběhly stavební úpravy i změny v dispozičním uspořádání. Od té doby uběhlo několik let. Synové se už odstěhovali, každý má svůj byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Miluše pocítila potřebu interiér zvelebit. Když si ujasnila, co se jí nyní líbí, shodou okolností objevila na internetu práce designérky, které ji oslovily stejně jako interiér navštíveného wellness studia. Tehdy netušila, že i to bylo dílem Markéty Fleischnerové, kterou nakonec přizvala ke spolupráci na svém bytě.

Neutrální barvy

V té době měla Miluše plné zuby barev. Na Islandu, kde trávila dovolenou, ji uchvátila barevná kombinace, kterou spatřila v sopce, ale nebyla si jistá její aplikací v interiéru. Směsice přírodních tonů jí hladila duši a pocítila velkou potřebu zklidnění. A přesně to jí splnila designérka Markéta.

Na začátku spolupráce jí svěřila své pocity a ponechala designérce volné ruce. Trvala však na zbroušení podlahy, která byla hodně poničená. „Práce nestála na žádném přesném zadání, tvořila jsem na základě poznání klientky, vlastní intuice a v daném finančním rámci,“ říká Markéta.

Fotogalerie

„Vždy přesně vím, co nechci, ale co chci, to jsem už tak jasně sdělit nedokázala. To vím v ojedinělých případech. Například jsem chtěla mikrovlnnou troubu v kuchyni, která tu podle návrhu neměla být,“ vysvětluje majitelka.

A pokračuje: „Kuchyň je takovým kompromisem. Mám ráda vzdušné prostředí, kde volně proudí energie. Preferuji zaoblené a kulaté předměty před rovnými či hranatými.“

Dílo se podařilo, majitelka se tu cítí velmi dobře všude, ale nejlépe je jí v posteli. „Markéta se do mě musela mimořádně vcítit, protože mi tu nic nechybí a je mi tady dobře. Cítím tu vzdušnost! Určitě bych ráda ještě nějak upravila koupelnu a výhledově doděláme i poslední pokoj, který musí v našich představách a rozhodnutích teprve dozrát.“

Domov, který objímá

Majitelka si přála byt doladit. „Vnímala jsem ji především jako člověka, od toho se mi pak odvíjí vize interiéru,“ říká designérka. Nasloucháním to začalo.

To představuje u designérky Markéty Fleischnerové zcela zásadní krok v přístupu ke klientům. „Spatřila jsem tu nevhodně řešenou kuchyň a prostor rozštěpený na několik obdélníků, z nichž žádný neposkytoval prostor ke svému účelu a požadovanou vzdušnost. Po konzultaci s majitelkou jsme nakonec dospěly k názoru kompletního předělání celé kuchyně,“ vysvětluje Markéta.

Příliv ženské energie je patrný především v relaxačním pokoji, který díky něžné...

Příliv ženské energie je patrný především v relaxačním pokoji, který díky něžné růžové barvě působí velmi jemně a slouží hlavně majitelce, ale i případným návštěvám k přespání na rozkládací pohovce (IKEA).

Tím se celkově změnilo dispoziční uspořádání společenského prostoru. Dál už designérka pokračovala intuitivně. Ložnice je v jiné místnosti, než byla dřív, v dalším samostatném pokoji si majitelka dopřála i vlastní relaxační prostor. „Zde má i televizor, který v polyfunkčním prostoru záměrně není. Ovšem i ten je upravený tak, aby ho sem bylo možné v případě potřeby instalovat,“ vysvětluje Markéta.

Stěnu za kuchyňskou linkou pokrývá lakovaná tapeta. Za varnou deskou ji navíc chrání opřené dubové prkénko. Původně zde měla být tapeta mandaly, kterou však výrobce nebyl schopen dodat v požadovaných barevných odstínech.

„Tapety používám ráda, pro jejich strukturu, 3D efekt a také proto, že interiér pocitově víc zateplí,“ dodává Markéta. Celkově bylo třeba prostor zesvětlit a převést do studenějších tonů. Naoranžovělou podlahu se podařilo zbrousit, ošetřit bílým voskem a přelakovat ochranným nátěrem.

Barevně se skvěle spojila s reliéfním laminem v barvě pískového dubu, z něhož je vyrobený nábytek v kuchyni (Egger) a multifunkční stůl. Jemně přírodní nádech prostoru propůjčují i bílé lněné závěsy. Celý interiér působí nyní přátelským a uklidňujícím dojmem, který umocnila ženská energie.

Pohodlnou postel (IKEA) s čalouněným čelem doplňují po stranách kulaté stolky s...

Pohodlnou postel (IKEA) s čalouněným čelem doplňují po stranách kulaté stolky s dekorativními lampami (XXXLutz). Prostředí zútulňují bíle lakovaný bambusový žebřík, koše a úzké poličky s obrázky.

Autorka interiéru

Markéta Fleischnerová

Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Vytváří také interiéry v duchu feng šuej. Stranou nezůstává ani dekorování interiéru. Pro jakékoliv příležitosti připravuje květinové dekorace. Nabízí službu nazvanou rychlodesign a pořádá kurzy interiérového designu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz