Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Knihovna uprostřed pokoje dělí malý byt hned na čtyři obytné zóny

  1:00aktualizováno  1:00
Do bytu pod střechou pražského prvorepublikového domu se na pouhých 50 metrů čtverečních vešlo vše, co potřebuje mladý pár. Přesto byt působí velmi prostorně.

Knihovna umístěná v prostoru opticky rozděluje obývací místnost na jednotlivé funkční prostory. | foto: Jiří Ernest

Majitel žižkovského podkrovního bytu má za sebou již víc zkušeností se zařizováním bytu i domu. Vždy se přitom spoléhal na sebe, tentokrát se však na základě doporučení známých obrátil na architektku Kláru Valovou z architektonického studia SMLXL. A to v okamžiku, kdy se ke koupi bytu v nové půdní nástavbě budované developerem teprve rozhodoval.

Může se hodit

Hledáte menší byt? Z pestré nabídky bytů na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete. 

Kouzla s dispozicí

Místo s nádherným výhledem téměř v centru Prahy bylo samo o sobě velmi přitažlivé, ale byt s nepohodlnou dispozicí sestávající ze tří úzkých obdélníků vedle sebe (z obývacího prostoru a ložnice vzájemně oddělených chodbou s koupelnou) však už tak lákavý nebyl.

Zdálo se, že se na takto malém prostoru, na jedné straně ještě omezeném šikmými stěnami, nedá příliš změnit. Proto mladý pár požádal o radu architektku, naštěstí v době, kdy byt nebyl hotový.

Členitost knihovny je nejen praktická, zejména však celkově odlehčuje její...

Členitost knihovny je nejen praktická, zejména však celkově odlehčuje její hmotu.

Klára Valová přišla s návrhem mnohem lépe využívajícím prostor. Zásadní změnou bylo rozšíření koupelny na úkor ložnice. Ta je teď sice menší, avšak naprosto dostatečná, bez hluchých míst, zatímco koupelna si mohla dovolit prostorný sprchový kout, záchod, bidet i místo pro pračku.

A navíc díky tomuto zásahu získala i denní osvětlení střešním oknem. Zajímavou dominantu zde tvoří těleso cihlového komína, očištěné a natřené bílou barvou.

Fotogalerie

Hlavní obytnou místnost neodděluje přímá stěna, ale je tvarována zděnými nikami. Jedna je přístupná z chodby, slouží jako úložný prostor a ukrývá i plynový kotel, ve druhé je umístěna kuchyňská linka.

Do další zděné niky přímo u vchodu je vestavěna skříň. Dispozice tak nabídla dostatek úložných prostorů bez toho, aby byt musel být přeplněn nábytkem. Vestavěné skříně vyplňují i jednu stěnu ložnice.

Prostor spojený i oddělený

Ponoření jednoho ramena kuchyňské linky do zděné niky značně odlehčilo obývací místnosti. I tak nebylo jednoduché splnit požadavky mladých majitelů bytu. Měla sloužit jako kuchyň, pracovna, jídelna i relaxační prostor s televizí.

Architektce se podařilo začlenit sem vše díky vtipnému umístění knihovny do středu místnosti. Ač se majitelé zprvu obávali, že tak ztratí pocit volného prostoru, opak byl pravdou. S řešením jsou nadmíru spokojeni.

Ke knihovně přiléhá jídelní stůl. Velkou pozornost architektka věnovala...

Ke knihovně přiléhá jídelní stůl. Velkou pozornost architektka věnovala osvětlení. Pozornost upoutá stará průmyslová lampa, nástěnné lampy a bodová světla v pohledech umožňující přizpůsobit světelnou atmosféru aktuální potřebě.

Knihovna přístupná ze všech čtyř stran vizuálně odděluje kuchyň od relaxační části. Z jedné strany k ní přesně na míru přiléhá stůl, čímž v tomto malém prostoru vznikl i útulný jídelní kout. Nika v knihovně slouží k odkládání stolovacích nezbytností.

A stejně nenásilně se architektce podařilo vytvořit pracovní kout snížením kuchyňské desky v rohu místnosti. Usednete-li na pohovku, můžete si prostor opravdu vychutnat. Je odtud výhled na obě strany bytu: francouzskými okny vedoucími na malou terasu i střešními okny v ložnici.

Stěrka imitující beton použitá místo obkladu za kuchyňskou linkou se velmi...

Stěrka imitující beton použitá místo obkladu za kuchyňskou linkou se velmi dobře udržuje. Pracovní stůl tvoří snížená deska kuchyňské linky.

Jednotlivé funkční části jsou jasně vymezeny, odděleny i opticky, přitom přecházejí jedna v druhou a prostor tak není rozdrobený, tvoří harmonický celek. Byt opticky zvětšuje a zároveň sjednocuje převažující bílá barva nábytku i stěn. Vlastně ani nevnímáte, kde končí kuchyňské skříňky a začíná stěna.

Ke sjednocení přispívá i jednotná podlaha v celém bytě. Dřevo působí jako protipól k chladné bílé barvě a betonovým stěrkám, byt celkově zútulňuje. Osobitý ráz dodávají bytu kusy nábytku pořízené v antiku, například komoda, odkládací stolek či stará průmyslová lampa.

Tvůrčí soulad

Spolupráce s architektkou začala dlouhým rozhovorem, ve kterém se snažila dozvědět co nejvíce o majitelích, stylu života, představách o bydlení. Jejich požadavkem byl byt praktický, snadno udržovatelný, který by působil prostorně, nebyl přeplněn nábytkem.

V koupelně je na stěnách i podlaze použita betonová stěrka Betonepox. Díky...

V koupelně je na stěnách i podlaze použita betonová stěrka Betonepox. Díky dennímu osvětlení zde mohla být zvolena tmavší barevnost. Doplňuje ji skleněná mozaika.

Těleso komína je natřeno bílou barvou a tvoří efektní dominantu koupelny....

Těleso komína je natřeno bílou barvou a tvoří efektní dominantu koupelny.

Důraz kladli na kuchyň, protože rádi vaří. "Považuji čas na přípravu za klíčový. Vzájemné pochopení architekta a klienta je podle mne velmi důležité," říká majitel bytu. "Je nutné vytvořit s architektem tým, ne ho postavit do role dodavatele."

Stejně si pochvaluje spolupráci i architektka. "Byli velmi otevření, dali si poradit, nebáli se a důvěřovali mi, díky tomu jsem nemusela dělat mnoho kompromisů, jak tomu často bývá tam, kde taková důvěra nepanuje a kde chtějí mít pod kontrolou vše do posledního háčku."

Její klienti si pochvalují, že neztráceli čas při vybírání materiálů a nábytku. "Když jsem si byt zařizoval sám, musel jsem oběhat spoustu obchodů, hledat na internetu, abych se vůbec seznámil s tím, co připadá v úvahu," vypráví majitel.

"Teď jsme se šli podívat jen tam, kam nám Klára doporučila. Věděla, co je kde zajímavého v rozumných cenových relacích." Tvrdí, že na radu architektky mnohde ušetřili, protože poradila, za co se vyplatí připlatit, na čem je naopak možné ušetřit, kde se dá něco pořídit levněji.

 Dubová olejovaná podlaha dodává bytu na útulnosti stejně jako stolek či komoda...

Dubová olejovaná podlaha dodává bytu na útulnosti stejně jako stolek či komoda z antiku.

Oceňuje například její nápad s betonovými stěrkami v kuchyni a koupelně. "Je to sice dražší záležitost, ale jsme z nich přímo nadšeni. Jak ze vzhledu, tak z jejich praktičnosti. Nemají spáry, snadno se udržují, dodávají bytu neobvyklý ráz. Přitom sami bychom si na ně netroufl i, i když se mi vždy líbily, ale nedovedl jsem si je představit v bytě."

A za další klad spolupráce s architektkou Klárou Valovou považuje to, že pomohla při výběrových řízeních na dodavatele některých prací, nábytku, stěrek a podobně. "Věděli jsme, že může za nás chodit na stavbu a rozhodne ve shodě s námi. Spolupráci s architektem, se kterým si rozumíte, mohu každému jenom doporučit."

Autorka návrhu

Architektonické studio SMLXL bylo založeno v roce 2011 architektkami Klárou Valovou a Hanou Štěpkovou po předchozí dlouholeté spolupráci. SMLXL nabízí celkové zpracování architektonické zakázky se specializací na interiér staveb. Podstatou práce je komplexní servis: pochopení potřeb a životního stylu klienta, kreativní koncept, architektonická studie a technická realizace se zaměřením na dobře zvládnutý detail.

"Náš ateliér pracuje především s přírodními tóny, bílou, černou a šedivou. Ty vytvoří nenápadný základ, který si může klient zabydlet podle svého, oživit barevnými doplňky a nemůže se splést. Kdykoliv je pak může vyměnit a byt zůstává stále nadčasový, nepoplatný době."

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Herečka Dana Morávková bydlí v podkroví, oázou klidu je pro ni ložnice

Světlý byt s terasou je pro Danu a jejího muže Petra útočištěm, kde nacházejí...

Herečka Dana Morávková obývá s manželem a synem prostorný byt v posledním patře činžovního domu. Nevadí, že nemá...

Autobus, můj domov. Všechno, co potřebuje, vložil do mobilního bydlení

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu...

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu zajímavé bydlení. Přestavba trvala devět...

Najdete na iDNES.cz