Počítačový expert je na pořádek pes. Miluje stolek z motoru jaguaru

  1:00aktualizováno  1:00
Ženy jsou z Venuše a muži z Marsu. Titul a obsah známé knihy by se prý mohl aplikovat i na způsob zařizování bytů. Proto muži místo florálního motivu ocení jako dekoraci text startujícího počítače a za krásný považují v interiéru motor z auta.

Pánský byt je celý zařízen pouze v černo-bílé barevné kombinaci. | foto: Jan Velek

Mnozí muži bydlí v bytech a domech, které jim zařizují maminky a hlavně manželky. Jak sami architekti přiznávají, požadavky na interiér i zařízení jsou v takových případech vždy hodně podobné.

I pro odborníky je proto vítanou změnou, když se na ně obrátí muž s tím, že chce zařídit pánské bydlení. Jak dokládá tato novostavba nedaleko brněnské přehrady, vzorníky barev a tapet jdou pak k ledu. Naopak prostor dostávají neobvyklé kousky, které by si ženy do bytu asi nikdy nedaly.

Skleněná dveřní křídla zdobí text, který se zobrazuje na monitoru při startu...

Skleněná dveřní křídla zdobí text, který se zobrazuje na monitoru při startu počítače.

Stěny a dveře musely pryč

Na začátku to byl obyčejný byt v novostavbě s dispozicemi 2 + kk a podlahovou plochou 62 metrů čtverečních. Mladý muž, odborník na počítače, přišel za architektem s požadavkem, že by zde chtěl vytvořit domov pro sebe.

Nikoli tedy pro rodinu či mladý pár, ale doslova pánský byt, který mu navíc ničím nebude připomínat práci a kancelář. Samotnému zařizování však předcházely stavební úpravy. "Nechali jsme vybourat část vnitřních nenosných příček, čímž se relativně nevelké prostory opticky zvětšily," říká architekt Jan Velek, jehož rodinný ateliér byt pro mladého muže navrhoval.

Fotogalerie

Kuchyňskou linku zdobí černá lakovaná dvířka. K těm však neladila univerzální podlaha imitující světlé dřevo, které mají developeři velmi rádi. Proto ji nahradila tmavší krytina.

Stejný osud čekal i dveře se světlou dýhou. Část jich nastříkali tmavým lakem, část zmizela spolu s příčkami. Ty však zčásti nahradila celoskleněná dveřní křídla. Pohled zblízka na ně stačí, aby vám došlo, kdo tady bydlí. Sklo je totiž dekorované matným polepem, na němž "běží" text ze startu osobního počítače.

Stůl přišel až z Anglie

Nábytek do bytu se nechával z velké části vyrobit na míru, aby se dokonale využil veškerý prostor. Kuchyňská linka s lesklými černými dvířky má tvar písmene L. Kratší strana nabídla prostor pro vestavnou chladničku s mrazničkou a teplovzdušnou i mikrovlnou troubu.

Kuchyňská sestava dostala tvar písmen L a zvlášť její kratší strana využívá...

Kuchyňská sestava dostala tvar písmen L a zvlášť její kratší strana využívá prostor do posledního centimetru.

Nad nimi zbylo pod stropem místo na další skříňky, vhodné k ukládání málo používaných věcí. Delší část sestavy nabízí mycí a varné centrum, mezi nimi vznikla dostatečně velká pracovní plocha.

Nejen přední dvířka jsou lakovaná načerno, stejnou barvu dostala i pracovní plocha. Výjimkou je jediná zavěšená skříňka kombinující kovový rámeček se sklem, tedy materiály, které najdete v bytě na mnoha dalších místech. Kov zdobí i desku za pracovní plochou.

Bílou koženou pohovku doplňuje opravdu originální stolek. "Jestli měl majitel o něčem zcela jasnou představu, pak to byl tento stůl, skleněnou desku totiž doplňuje motor z jaguaru," vysvětluje architekt. Muž viděl stolek v pořadu Top Gear a tak se do něj zamiloval, že si jej nechal poslat z Anglie. Manipulace s ním však není právě lehká, stolek váží víc než metrák.

Originální konferenční stolek tvoří skleněná deska a motor z jaguaru, majitel...

Originální konferenční stolek tvoří skleněná deska a motor z jaguaru, majitel si jej nechal poslat z Anglie.

Na míru jsou udělané bílé lesklé skřínky před radiátorem, které nejenže nabízejí další úložný prostor, ale zároveň kryjí nevzhledné otopné těleso. Samozřejmě si byli majitel i architekt vědomi poučky o tom, že nábytek před radiátorem brání teplu ve vstupu do místnosti a počítali s tím.

"Proto tady zůstává prostor zhruba dvacet centimetrů, aby vzduch mohl cirkulovat a omezily se ztráty tepla. Kromě toho jde o nový a zateplený dům, kde rozhodně není třeba nadmíru topit," konstatuje Jan Velek.

Zajímavým prvkem v obývacím pokoji je i na míru vyrobené velkoplošné stropní svítidlo s použitím matné napínané fólie.

Na pořádek je pes

Majitel byt zařizuje postupně, podle toho, jak mu čas, technické i finanční podmínky dovolují. V obývacím pokoji by měla být ještě jedna stěna vymalovaná stejnou šedou jako výklenek v ložnici.

Ložnice si zachovala své původní dispozice.

Ložnice si zachovala své původní dispozice.

Část u dveří se časem promění v pracovní kout.

Část u dveří se časem promění v pracovní kout.

Ta je zatím zařízena jednoduše, dvoulůžkem a skříňkami. Vestavné skříně a další velké úložné prostory tady nehledejte, byt totiž disponuje samostatnou šatnou.
Část za dveřmi by se měla proměnit v pracovní kout. Domníváte se, že s pracovním koutem byt dostane ten správný "ajťácký" vzhled, tedy že se tady budou povalovat kabely, monitory, klávesnice a více či méně rozebrané počítače? Omyl!

Na ty už dnes zapomeňte. "Majitel doma pracuje, a to hodně, naštěstí v současnosti mu k tomu stačí už jen notebook a mobilní telefon, takže kabely nikde prostor nehyzdí," říká architekt.

A na závěr přidává ještě jeden rozdíl mezi bytem pro ženy a pro muže. "I když už byt zařizujeme delší dobu, pokaždé, když sem přijdeme, nejenže je dokonale uklizený, ale hlavně si stále zachovává svůj původní styl, který jsme mu dali. To ženy mají tendenci vytvořit si ono kouzlo domova, a tak neustále přikupují různé vázičky, ozdoby a doplňky, které ne vždy korespondují s původním záměrem architekta."

Po zrušení zděných příček působí byt větší, mohly se sem proto položit i tmavé...

Po zrušení zděných příček působí byt větší, mohly se sem proto položit i tmavé podlahy.

Autor interiéru

Ing. arch. Jan Velek, Ph.D.

  • založil studio Velek, Velková, Velek architekti, jde o architektonický ateliér se zázemím čtyřgenerační architektonické historie, zakladatel rodinné tradice Jan Antonín Velek byl žákem Jože Plečnika
  •  v současné době se ateliér orientuje na obytné objekty od rekonstrukcí po novostavby
  • vedle této základní činnosti se zabývá i výstavní tvorbou, interiéry, drobným designem, rekonverzí průmyslových objektů a urbanisticko-architektonickými studiemi
  • k nejznámějším realizacím poslední doby patří rekonstrukce funkcionalistické kavárny ERA v Černých Polích
Autoři:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

OBRAZEM: Jak nahradit vánoční stromek, nebo jak jej ozvláštnit

Někdy na Vánoce nepotřebujete ani stromek. Stačí pár vhodně pověšených větviček...

Někdo o Vánocích preferuje klasiku, jiný se jí spíš snaží vyhnout. Vánoční dekorace mohou mít nejrůznější podobu, od...

Betonový skelet ukrývá skvělý dům. Strastiplná cesta měla dobrý konec

Malá terasa se zahradou si své místo našly, i když jejich velikost byla v době...

Během stavby si kolemjdoucí lámali hlavu, zda to bude škola nebo obchod. Betonový skelet totiž málokdy evokuje vysněný...

Jezdí se rekreovat do domu plného čertů i andělů. Nic nevyhazují

Vstupní halu, z níž se vchází do všech místností v přízemí, si po přestavbě...

Čtyřčlenná rodina spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové a zpěváka a nakladatele Pancha jezdí netradičně chatařit...

Najdete na iDNES.cz