Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skvělý dům z kontejnerů si za 2 miliony postavila na Bali česká rodina

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit si dům a žít na tropickém ostrově může pro mnoho lidí znít jako nemožný sen. Ale kde je vůle, tam je i cesta. Na tropickém Bali, na dohled od oceánu, si mladá česká rodina postavila dům z dopravních kontejnerů. Nezvyklý projekt byl tak trochu krokem do neznáma.

Kontejnery, vyskládané do tvaru písmene U, vytvářejí chráněné atrium. Do tohoto příjemného klidného zátiší se zelení a bazénkem lze přímo vyjít ze všech pokojů v přízemí. | foto: Stephan Kotas

Lukáš Černý je zakladatel a majitel úspěšného vlasového studia Salon Joshua a za celým projektem domu stojí Joshua Design, rodinná značka Lukáše a Martiny Černých. Spolu se dvěma syny se před čtyřmi roky přestěhovali na ostrov Bali v Indonésii, kde se před nedávnem začali mimo jiné věnovat navrhování domů, interiérů i exteriérů.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Nejde o prostý design ve stylu vymyslet–nakoupit, rádi se věnují i zakázkové výrobě, recyklování a renovaci starých materiálů, spolupráci s místními a podobně. Bydlení z kontejnerů je vyvrcholením jejich dosavadní práce. Na projektu spolupracoval také Petr Vančura.

Dům ze čtyř kontejnerů

Uprostřed rýžových polí, z jedné strany s výhledem na sopku Batukaru, z druhé strany s výhledem na Indický oceán, nedaleko města Tabanan (tedy relativně daleko od turistických davů, které jsou už nyní typické pro jižní část ostrova) stojí dům vybudovaný ze čtyř lodních kontejnerů.

Dispozice vychází z tvaru písmene U. Ústřední část je dvoupodlažní, se společným obývacím prostorem v přízemí a s dětskými pokoji v patře. Po obou stranách přiléhají dva přízemní bloky, ložnice rodičů a zázemí.

Fotogalerie

Návrh byl založený na maximálním propojení interiéru s exteriérem, společný obývací prostor je zcela otevřený do vnitřního atria s dřevěnou terasou a bazénkem.Při dnešní ceně zhruba 2 000 dolarů za kontejner jde o dostupný stavební materiál, který má své výhody, ale přirozeně panovaly i jisté obavy.

Jak se bydlí v plechu

Sám Lukáš říká, že nejčastějším dotazem z okolí bylo, jak se bude žít v „plechu“ v tropických podmínkách indonéského ostrova, kde teplota málokdy klesne pod 30 °C. Nicméně stavba se díky elegantnímu řešení osvědčila na výbornou.

Může se hodit

Living Vysoký Újezd

Living Vysoký Újezd - venkovské prostředí a bydlení v moderních a velkoryse řešených domech.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Tepelnou izolaci vyřešilo dřevěné obložení (mezi ním a ocelovým pláštěm kontejneru cirkuluje vzduch), dále pak zatravněná střecha a vertikální zahrada. Dům majitelé umístili na pobřeží, kde neustále profukuje, takže se příliš nepřehřívá, ani příliš nevychladne. Samotné ložnice mají klimatizaci, obývací prostor s kuchyní je z jedné strany otevřený, a tedy není třeba klimatizovat.

Velkým problémem zděných staveb v tropech je vlhkost, zdivo absorbuje vodu a domy následně podléhají plísním. To kontejnerové konstrukci nehrozí, i díky tomu, že samotné kontejnery jsou umístěné na betonových pilířích, což umožňuje vést všechny rozvody pod stavbou s jednoduchým přístupem. Výčet výhod tím nekončí: díky celistvé ocelové konstrukci je dům odolný vůči hurikánu, zemětřesení i tsunami.

Společný obývací prostor se přímo prolíná s atriem. Dřevěná podlaha přechází v...

Společný obývací prostor se přímo prolíná s atriem. Dřevěná podlaha přechází v betonovou a posléze dřevěnou terasu. Zajímavý prvek představuje snížené sezení, zapuštěné jako monolit do plochy terasy.

Kromě ocelových kontejnerů se pracovalo se dřevem, leštěným betonem, železem, sklem a sádrokartonem. Převážná část dekorací je vyrobena z betonu, pryskyřice a recyklovaných odpadů vyplavených oceánem (naplavené dřevo a jiné).

Překážky a výhody

Největším problémem, se kterým se stavebníci potýkali, byla rychlost, kvalita pracovní síly a dostupnost některých materiálů a technologií (montážní pěna, tmely a podobně). Pro dělníky šlo o zcela novou věc a občas bylo složitější vysvětlit, co se po nich žádá. Oproti tomu cena práce je v Indonésii velice nízká.

Cena stavby, včetně desetiletého pronájmu pozemku, vyšla do dvou milionů korun a dům na klíč byl prakticky hotov za čtyři až pět měsíců, oproti standardnímu roku a půl u zděného domu.

Dřevěné obložení maskuje ocelové jádro a budí dojem dřevostavby. Z terasy...

Dřevěné obložení maskuje ocelové jádro a budí dojem dřevostavby. Z terasy lemující „kuchyňskou“ část domu je to jen krůček do rýžových polí.

Kuchyňské části dominuje masivní betonový varný ostrůvek, orientovaný podél...

Kuchyňské části dominuje masivní betonový varný ostrůvek, orientovaný podél pásového okna. Pracovní plocha přechází v jídelní stůl pro šest osob.

Kontejnerové bydlení má své plusy i minusy a pustit se do takové stavby v prostředí Bali byl odvážný krok. Nicméně při zachování jistých postupů jde o výborné bydlení. A když sledujete z kuchyňského okna s výhledem přes rýžová pole západ slunce nad oceánem, je jasné, že to stálo za to.

Autoři

Lukáš Černý, Martina Černá

3D design a projektová dokumentace: Jan Sečkař

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Bydlete v Chorvatsku, u moře se prodávají zajímavé byty i domy

Jadranska Hrvatska, Hvar, Chorvatsko. Vybavený apartmán 2+kk/T je na prodej za...

V posledních měsících je na prodej velké množství vil, domů i apartmánů v Chorvatsku, mnohdy s výhledem na moře....

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Ve zrekonstruovaném bytě na Žižkově knihovna dělí jeden pokoj na tři

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části velká knihovna. Parkety dodávají...

Dříve opomíjené pražské čtvrti, jako je například Žižkov, nové obyvatele příliš nelákaly. Jenže časy se mění. Z...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Další z rubriky

Třípodlažní chata s molem nabízí neuvěřitelný výhled na jezero

Nejvyšší patro chaty je vybudované nad úrovní korun okolních stromů.

Chata na Modrém jezeře (Blue Lake Retreat) texaského studia LakeFlato Architects je jednou z vítězných staveb oceněných...

Bakala neuspěl u soudu se stížností kvůli Knihovně Václava Havla

Budova na pražském Loretánském náměstí, ve které sídlí knihovna Václava Havla.

Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Bakaly ve sporu souvisejícím s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na...

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...



Najdete na iDNES.cz