Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

  1:00aktualizováno  1:00
Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji nechal předělat na obytný dům. Dnes patří Joanně Simpsonové, která si už zvykla, že v kruhové stavbě může zapomenout na skříně.

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let. | foto: Ája Bufka

Extravagantní dům z vodárenské věže v losangeleské jižní Pasadeně s exteriérem z dřevěných tašek vznikl vlastně trochu náhodou. Když William Stanton s manželkou Ellen utíkali před zimou v Ohiu, uvědomili si, že vodárna na kupolovitém kopci nabízí nádherný výhled do okolí. Stavba už původnímu účelu nesloužila, a tak se zde usadili a žili zde až do své smrti ve dvacátých letech minulého století.

Sejít schodiště dolů lze docela dobře, horší je to s chůzí nahoru.

Sejít schodiště dolů lze docela dobře, horší je to s chůzí nahoru.

Dům z věže pro ně navrhl Frederick L. Roehrig, který 15 metrů vysokou stavbu rozdělil do čtyř podlaží. Přízemí tvoří obývací pokoj a ložnice, kuchyně, jídelna a koupelny se záchody se ocitly v prvním patře. Meditační místnost a kancelář jsou ve druhém, další ložnice a prádelna jsou nad nimi.

Obytná plocha vodárenské věže je 102 m2, průměr má necelých osm metrů a výšku patnáct metrů, kterou na vrcholu uzavírá střecha ve tvaru čarodějnického klobouku. Dům stojí na pozemku o rozloze 831 m2, jehož součástí je zahrada a patio s barbecue.

Trable s věží

Masivní dřevěné nosníky, které kdysi držely tuny vody, nahrazují svou šířkou izolaci stěn. Všechna patra jsou přístupná pouze úzkým klikatým schodištěm, které ovšem ukrývá i několik odměn za nelehké stoupání: patří k nim především balkony a výhledy do okolí z ptačí perspektivy.

Nábytek a spotřebiče musely být nastěhovány do vyšších pater systémem, který třeba v Amsterodamu funguje už po několik století. Majitel otevře okno, vysune z něj velký trám s kladkou, ukrytý v podlaze nejvyššího patra, a díky němu dokáže vytáhnout kamkoliv i velkou lednici, pračku anebo pohovku.

Jak se tady žije

Fotogalerie

Současná majitelka Joanna Simpsonová popisuje bydlení v neobvyklé nemovitosti jako jednu z velkých životních lekcí: „Je potřeba dokázat obětovat funkci pro formu. Patří k tomu i uvědomění si, co vlastně potřebuji k životu a pohodlí.“

Ke klidnému životu čtyřčlenné rodiny bylo podle ní nutné zvládnut hlavně umístění nábytku v kruhových místnostech a přizpůsobit se několikaposchoďovému bydlení.

„Je potřeba zvážit každý krok a nezapomínat plánovat dopředu tak, aby se co nejvíce omezily výstupy a sestupy,“ popisuje Joanna.

K minusům patří i nedostatek skříní a úložních prostor vůbec či problém s dekoracemi stěn. První dva problémy vyřešily skladovací prostory pod postelemi a především venkovní sklad mimo věž.

K dispozici má rodina také sklep s hliněnou podlahou a stropem s výškou tří metrů. Je přístupný z „propadliště“ v přízemí. Pro zařízení pořídila majitelka v obývacím pokoji půlkruhové gauče, zakřivené záclonové tyče a podobně upravené rámy obrazů. Jenže kvůli tomu vypadaly obrazy tmavé. K jejich osvětlení proto použila lustry a nejrůznější lampičky a bodová svítidla.

Kuchyňská linka „obíhá“ stěny věže.

Kuchyňská linka „obíhá“ stěny věže.

Rez železných stěn a podlah vyřešila zbroušením, nátěrem barvami, tapetami a dřevěnými podlahami. „Takhle se bavíme a žijeme,“ říká s úsměvem Simpsonová a věří, že podobný názor z jejího neobvyklého domova si odnáší i její přátelé.

Autoři: ,

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Na předokenní rolety či zastínění přidá peníze stát. Ušetříte za teplo

Velké předokenní rolety se díky moderním technologiím ovládají velmi snadno.

V létě chrání předokenní rolety interiér před sluncem, v zimě před únikem tepla. Jejich význam v obou případech...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Najdete na iDNES.cz