Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydlí v 2+kk. Podívejte se, jak si IKEA poradila s malým prostorem

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenářka Lucie Teglová si se svým přítelem Ondřejem Černým pronajali přes server Reality.iDNES.cz byt 2+kk v Praze-Kunraticích. Zároveň se zúčastnila soutěže o proměnu za 200 tisíc a měla štěstí. Nyní má kompletně zařízený obývák, jídelní kout i ložnici.

Lucie s Ondřejem nebyli na zařizování bytu sami, se vším jim pomáhala interiérová designérka IKEA Pavlína Vyskočilová. "Když jsem byt viděla poprvé, uvědomila jsem si, že je dost malý. Obývací část má 17 metrů čtverečních a ložnice 13 metrů čtverečních. Byl to tedy od začátku oříšek," vysvětluje návrhářka, která se od začátku snažila vytvořit multifunkční prostor.

Ondřej a Lucie potřebují byt, který by sloužil nejen pro ně dva, ale i pro návštěvy a případně přespání rodičů. Obývací část tak musí splnit funkci relaxační, sociální, jídelní a pracovní. Ale jelikož jde o pronájem, nedaly se v bytě dělat žádné stavební úpravy ani nové elektrické rozvody. Jediné, co se změnilo, byla nová šedá výmalba.

Prohlédněte si byt pro dva

"Při naší první schůzce jsme si prošli celý obchodní dům a hledali jsme, co je jim blízké, a na tom jsme začali stavět," popisuje Vyskočilová, která s Ondřejem a Lucií strávila v obchodě dvě hodiny, víc času nebylo potřeba. "Práce probíhala velmi příjemně a kompromisy byly pouze minimální."

Mladý pár má rád světlý interiér a z toho se také vycházelo. "Zároveň jsem chtěla, aby prostor zůstal vzdušný, světlý a aby z toho byl cítit skandinávský styl, který se vyznačuje jednoduchostí a čistotou," říká designérka.

Celý prostor je navržený tak, aby se dal lehce a snadno obměnit. Lze pak pracovat pouze s textilem. Pokoj bude vypadat jinak a přitom nebude jeho nový vzhled stát příliš peněz. "To bylo mým hlavním cílem, a i když obývací pokoj a ložnice vypadají odlišně, lze veškeré zvolené doplňky navzájem kombinovat," prohlašuje Vyskočilová.

Šlo to i bez stavebních úprav a nových rozvodů

Může se hodit

Najděte si i Vy byt k pronájmu na Reality.iDNES.cz

V obývacím pokoji si interiérová designérka pohrála s osvětlením. V pokoji bylo pouze jedno centrální uprostřed stropu, které vyměnila za nové. K tomu přibyla lampa s dlouhým ramenem, menší stojací osvětlení v rohu pokoje a dvě náladová světla nad obrazy u pohovky.

"Dále bylo nutné vymyslet osvětlení nad rozkládacím jídelním stolem, který zároveň slouží jako pracovní kout. Na stěně nad deskou jsou proto dvě lampy umístěné nad sebou. Nižší lampa slouží při práci a ta vyšší pro stolování. Navíc mají dlouhé rameno, takže je lze otočit i do prostoru, zároveň se ale dají sklopit ke zdi a nezabírají tak místo," popisuje Pavlína Vyskočilová.

V obývacím pokoji bylo nutné instalovat více osvětlení.

V obývacím pokoji bylo nutné instalovat více osvětlení.

Nad jídelním stolem, který slouží i jako pracovní, jsou dvě lampy. Horní slouží...

Nad stolem jsou dvě lampy. Horní slouží v době stolování, nižší je zapojená při práci.

Obývací část je zařízená tak, aby se dala proměňovat podle počtu lidí. Sedačka je rozkládací, konferenční stolek má kolečka, aby se nemusel přenášet. Pod pohovkou jsou dva úložné boxy na ložní prádlo pro návštěvy.

Pod nábytkovou sestavou jsou dva praktické sedáky, určené návštěvám. Pro hosty jsou připravené i skládací plastové židle, zavěšené na sklopných háčcích. Rozkládací jídelní stůl se šuplíčky má obě desky sklopné. Když je úplně složený, zabere jen třicet centimetrů a plně rozložený má délku dva metry.

"U stínění oken jsme se domluvili na posuvných panelech, které šetří prostor a působí čistým dojmem. Žaluzie jsme nemontovali, protože jde o pronájem. V ložnici ale Ondřej s Lucií uvažují o tmavších závěsech, protože jim tam svítí světla uličních lamp," uzavírá návrhářka.

Původní vzhled obývacího pokoje, který je spojený s kuchyní.

Původní vzhled obývacího pokoje, který je spojený s kuchyní.

V obývacím pokoji bylo nutné instalovat více osvětlení.

V obývacím pokoji bylo nutné instalovat více osvětlení.

Designérka nás dobře odhadla, říká Ondřej s Lucií

Spolupráci si pochvalují i Lucie s Ondřejem. "Jakmile si návrhářka prohlédla prostor, byla okamžitě schopná říct, co by se nám sem hodilo a co ne. Designérka nás dobře odhadla a přesně věděla, co by se nám mohlo líbit," přiznává Ondřej.

Mladá dvojice měla obavy z šedé výmalby, která je v obýváku i v ložnici, kde je ovšem jedna stěna laděná více dohněda. "Ohledně té barvy jsem si nebyla moc jistá. Šedou bych si sama nevybrala, ale výsledek mě příjemně překvapil. Barva pěkně ladí se zvoleným nábytkem," pochvaluje si výsledek Lucie.

Nakonec jí největší radost udělala právě zvolená paleta základních barev. V celém prostoru převládá šedá, černá a bílá. Díky tomu je interiér velmi variabilní, a Lucie si tak může do bytu pořídit i doplňky v její oblíbené světle zelené. Nově zařízený byt nyní čeká, až se do něj mladý pár nastěhuje.

"Lucie s Ondřejem vyhráli proměnu za 200 tisíc. Nám se podařilo kompletně zařídit dva pokoje a ještě jim 60 tisíc zbylo. Tuto částku mohou kdykoliv v budoucnu využít," vypočítává závěrem Tomáš Kubík, tiskový mluvčí IKEA.

Máte zájem o on-line chat s návrhářkou IKEA na téma "Jak zařídit malý byt"?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:00 24. dubna 2013. Anketa je uzavřena.

NE 3729
ANO 529
Autor:



Nejčtenější

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...

Zachránili zchátralý statek, který koupili kvůli třem dcerám a koním

Stylovou kuchyň osvětluje čtveřice oken. Zajímavým prvkem jsou zachovalé...

V době, kdy Hoffmeisterovi koupili zchátralý statek, nebyly v něm zavedeny voda, plyn ani kanalizace a rozvod elektřiny...



Nejlepší česká stavba je z větší části ukrytá pod zemí. Připomíná skály

Česká nominace do soutěže Mies van der Rohe Award 2017: Archeopark Pavlov...

Těžko budete hledat jinou tuzemskou stavbu, která získala tolik vítězství v architektonických soutěžích, a to v Česku i...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Trápení s obývací kuchyní vyřešily březová překližka a 200 tisíc korun

Velkou změnou prošla kuchyňská linka. Z původní zůstala jen vestavěná trouba,...

Málo okázalý severský styl je stále oblíbený a dál vítězně táhne Evropou. Líbí se i Veronice a Viktorovi, kteří se...



Další z rubriky

Muž musí žít v autě. Dům zaplnil harampádím a ze zahrady udělal skládku

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho...

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho dům, dojdou každému slova. Michaelův...

Katastr zrušil břemeno. Bratr vstup zatarasil bránou na dálkové ovládání

1

Bydlím v domku vedle bratra a jeho rodiny. Když žila ještě naše matka, vše bylo v pořádku. Oba domy byly součástí...

Přestavět vyhořelý statek na bydlení je pro architekta největší radost

Statek po rekonstrukci a přístavbě nové části

Venkovské stavení dokonale zapadá do malebné středočeské vesnice. Málokdo by přitom tušil, že jde o repliku původní...



Najdete na iDNES.cz