Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Schody se staly centrálním místem bytu. Snový mezonet pro mladý pár

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v blízkosti žižkovské věže dýchá pohodou. Velkorysé světlé prostory vyvolávají v každém dobrou náladu, všichni nakonec rádi posedí déle, než původně plánovali. Kolaudaci tu oslavila téměř stovka přátel.

Velkorysé světlé prostory vyvolávají v každém dobrou náladu. | foto: Jaroslav Hejzlar

Mladý majitel, tehdy ještě single, si pořídil v pražském činžovním domě malý byt 3 + kk. Měl krásnou vizi do budoucna. Chtěl přikoupit půdu a rozšířit bydlení na mezonet s terasou. Podařilo se.

Může se hodit

Toužíte po bydlení v mezonetovém bytu? Vyberte si z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Měl již zpracovaný projekt, kdy podoba podkroví zvenku byla úředně daná, s tou se nedalo nic dělat, ale řešení interiéru výrazně ovlivnit mohl, ale navržené se mu nějak nezdálo. Poprosil o názor a vypracování jiného projektu svou kamarádku, architektku Simonu Ledvinkovou. Znal ji dobře již od studií a tušil, že si padnou do noty.

Navrhla otevřenější dispozici, virtuálně vybourala zbytečné příčky, zařídila kuchyň a otevřela ji do hlavního obytného prostoru. Místo komory ukotvila schodiště s úložným prostorem, posunula původní dveře od koupelny a místnost s nepraktickým tvarem do L srovnala a zmenšila, aby mohla vzniknout nika.

Červená barva září na tapetě za kuchyňskou deskou.

Červená barva září na tapetě za kuchyňskou deskou.

Navrhla nábytek na míru využitelný jako šatna a botník, doladila množství detailů. Bez zásahu ponechala dvě místnosti, pracovnu (pokoj pro hosty) a budoucí dětský pokoj. A odvážně pokračovala dál do nově vzniklého podlaží.

Po schodišti z dřevěných krabiček

Investora autorka rekonstrukce přesvědčila právě návrhem schodiště, které na dolním podlaží "odklidila stranou" a které se svou krásou přirozeně stalo centrálním bodem bytu.

Schody pomohly vytvořit a uzavřít vstupní předprostor, rámují předsíň a při pohledu z hlavní obytné zóny zakrývají vstupní dveře. V horním intimnějším podlaží schodiště odděluje klidnou ložnici a živější prostor před terasou.

Manželé se synkem spí chráněni knihovnou, která tvarem jako by se vyklopila z podlahy na místě vstupu ze schodiště do patra. Na fotografiích se tento prvek nedal dobře zachytit, ale v místnosti skvěle funguje. V samostatné místnosti je také pračka a další úložné prostory.

Pohodlná koupelna při ložnici rodičů je stejně jako ta dolní vybavena sprchovým koutem a navíc polozapuštěnou vanou s výhledem do nebe. Architektce byly inspirací japonské lázně. V županu můžete rovnou z koupelny vstoupit na zelení zkrášlenou terasu a hřát se na slunci.

Fotogalerie

Všimněte si barevné provázanosti, konkrétně sytého červeného odstínu, který se při prohlídce bytu nejprve objeví na tapetě za kuchyňskou deskou, následně jej odhalíte na obkladačkách sprchového koutu na dolním podlaží, aby vás ve finále přivítal ještě v horní koupelně.

Skleněná plocha mezi koupelnou a sousední místností zajišťuje optické propojení patra po celé šíři, navíc samozřejmě napomáhá prosvětlení prostoru. Společenštější část horního podlaží může být nazvána i čítárnou a díky stupni vedoucímu k terase nabízí také hodně míst k sezení a válení. 

Přínosné setkání

Manželský pár je osvícenými investory, po nichž asi každý architekt prahne. Přáli si být doma obklopeni neokázalými materiály, které dovedou přirozeně stárnout. Například dubovou podlahu si vybrali schválně ve třetí jakosti kvůli krásné kresbě dřeva, nebylo to z finančních důvodů, i když jinak tomu řemeslníci nebyli schopni porozumět.

Autorka

Ing. arch. Simona Ledvinková (*1977)

* absolventka Fakulty architektury ČVUT v Praze (2003). V samostatné praxi se věnuje převážně drobné architektuře, novostavbám a rekonstrukcím.

Vybrané realizace: * Novostavba rodinného domu, Kosoř, 2007 * Oprava interiéru vily dr. E. Beneše v Sezimově Ústí (kulturní památka), 2008 * Stavební úpravy rodinného domu v Kutné Hoře (kulturní památka).
* www.inblok.cz

 

Se svojí architektkou investoři, i když vkusem sami bohatě oplývají, probírali i zdánlivé drobnosti, například rozmístění obrazů, vybírali svítidla, ladili nábytek.

Třeba sofa, které kupodivu až tolik nevyužívají. Většinou skončí jak v rodinném kruhu, tak s návštěvami všichni pohromadě u jídelního stolu.

Majitelka si u nich doma pochvaluje především množství úložných prostorů, které nejsou na první pohled vidět, třeba poličky u kuchyně nebo skříňky pod schodištěm.

Manžel kromě schodiště opěvuje ještě svoji speciální polici v záhlaví postele zhotovené na míru. Noviny dříve skladoval vedle lůžka na zemi, tak, jak je každý večer odložil. A sloupec tiskovin rostl a rostl…

Vizitka bytu

  • Realizace: 2009-2011
  • Užitná plocha: 135 m2
  • Podlahy: masivní dub, keramická dlažba, v horní koupelně dřevo merbau
  • Schodiště: dubové dřevo, kovové zábradlí
  • Okna: dřevěná ve dvou dolních pokojích, dřevěná střešní, na terasu dřevěná francouzská okna zhotovená na míru
  • Dveře: dole repasované původní, v patře posuvné dřevěné s prosklením
  • Terasa: dřevo merbau, kovové zábradlí
  • Vytápění (a ohřev vody): plynový kotel, radiátory, před terasou konvektory

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení. Text byl redakčně zkrácen.

Autor:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To...

Za dva a půl milionu si pořídili skvělý mezonet s výhledem na město

Osvětlení nad jídelním stolem zajišťuje designové svítidlo Engine (brněnský...

Prostor, světlo, dvě terasy a výhled na Petrov a Špilberk jsou hlavní přednosti bytu v Brně, který pro svou rodinu...

Po deseti letech se mezonet konečně dočkal světla a volného prostoru

Pohovka s měkkým čalouněním zve k lenošení.

I mezonet vybudovaný v činžovním domě a v atraktivní lokalitě lze zkazit. Třeba tak, že laminátem s dekorem dřeva...

Najdete na iDNES.cz