Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

  1:00aktualizováno  1:00
Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to je něco jiného. Zejména když je ve velmi atraktivní lokalitě Prahy 5 a v bytě nechybějí původní fresky, ale ani moderní design.

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí pod historickým stropem tam, kde začínají fresky. | foto: Zdeněk Buchlák

Studio ti architekti dostalo za úkol proměnit byt s plochou 100 m2 v rezidenci Little Monastery, v objektu starého kláštera ze 17. století. Dispozice 4+kk nabízí obývací pokoj s kuchyňským koutem, ložnici, dětský pokoj (zatím pokoj pro hosty), dvě koupelny i šatnu.

Původní stav hlavního obytného prostoru s historickým stropem

Původní stav hlavního obytného prostoru s historickým stropem

Jen těžko dnes budete v Praze hledat stavbu určenou jako bytový dům (komplex tvoří čtyři třípatrové budovy s vnitřním atriem), která nabízí tak výrazný genius loci.

Samozřejmě stáří budov usedlosti, které vznikly patrně již v 17. století na místě dřívější vinice, znamenalo i poměrně dramatický průběh stavebně-archeologických prací. Architekti našli například dřevěný historický strop a původní fresky, vše ukryté nad sádrokartonovým podhledem.

Fotogalerie

„Tuto historickou stopu jsme nemohli nechat skrytou a její oživení jsme přenechali restaurátorům. Ke zdobným fragmentům jsme do kontrastu postavili surové a industriální prvky a materiály v kombinaci s moderními solitéry,“ vysvětluje autor projektu, architekt Martin Machů.

V roce 2001 byla sice realizována celková rekonstrukce novostavby tehdejším majitelem, Klášterem sester karmelitek svaté Terezie, ale jejím cílem byla zejména oprava budov, nikoliv interiérů. Dnes zde funguje společenství vlastníků jednotek.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Moderní interiér v klášteře

Centrem bytu je samozřejmě obývací pokoj s kuchyňským koutem. Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v antracitovém odstínu. Ostrůvek kuchyně je pak pokrytý nerezovými zrcadlovými plechy, na nichž se odráží okolní prostor.

Ložnice má zvlášť zajímavý „původ“, v jejím místě byla totiž kdysi kaple. Zajímavou úlohu tu sehrává závěs, který zakrývá nejen okno, ale i část obvodových stěn ložnice.

Každá koupelna je pojatá ve zcela jiném duchu. „V první jsme použili zrenovovanou historickou vanu., ve druhé je dominantou deska z tropického dřeva v kontrastu s betonovým povrchem stěn a nerezovým WC,“ popisuje autor projektu. Součástí bytu je také malá šatna, i zde byly odkryty původní fresky.

Ke zdobným fragmentům postavili architekti do kontrastu surové a industriální...

Ke zdobným fragmentům postavili architekti do kontrastu surové a industriální prvky a materiály v kombinaci s moderními solitéry.

O projektu

Autor: studio ti architekti, Ing. arch. Martin Machů, spolupráce Ing. arch. Anna Holešovská

Realizace: 2017

Plocha: 100 m2

Studio ti architekti:

Jádro studia tvoří Ing. arch. Martin Machů a Ing. arch. Anna Holešovská. Ve své práci reflektují vlastní názor na architekturu a design. Zakládají si na komplexním přístupu od návrhu až po realizaci.

Sami o sobě říkají: „Jsme přirozeně sví, dostatečně zkušení, příjemně neformální a nebojíme se při práci ušpinit.”

Autor:



Nejčtenější

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Před šesti lety vypukl v Nevřeni požár. Tragédie přinesla zajímavý nápad

Stavba Centra Caolinum Nevřeň je první etapou velkorysého projektu zpřístupnění...

Dne 23. března 2012 vypukl v Nevřeni, malé vesničce u Plzně s 270 obyvateli, velký požár. Zničil budovy místního...

V 250 let staré roubence žila prasata. Záchrana ji opět vrátila lidem

Zchátralé stavbě vdechla nový život citlivá a promyšlená rekonstrukce.

Roubený statek v Lipné u Hazlova v Karlovarském kraji má za sebou pohnutou historii a už několikrát mu akutně hrozilo...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

Najdete na iDNES.cz