Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

  1:00aktualizováno  1:00
Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní bytovku se sedmi jednotkami, která přináší úplně nový způsob bydlení.

Třípodlažní dům dokončený před dvěma lety nahradil menší rodinný domek. Projekt navrhla ve spolupráci se studiem Eureka architektonická kancelář Maru Architecture.

Stavba je založená na intenzivním sdílení společných prostor a slučování obyvatel různého věku, povolání i zájmů. Domov pro sedm různých rodin je koncipován jako členitá vícegenerační vila, ve které se veřejné společné prostory nenásilně propojují se soukromím jednotlivých bytů.

Fotogalerie

Všechny byty mají pohodlný přístup do exteriéru prostřednictvím vlastních vstupů do bytu, balkónů, teras či předzahrádek a nenutí obyvatele uzavírat se mezi vlastní čtyři stěny.

Malometrážní byty mají skromné dispozice 1+kk nebo 1+1 o celkové rozloze dvě stě třicet pět metrů čtverečních. Potřebnou vzdušnost jim dodává mezonetové řešení. Všem v domě se dostává dostatku světla, slunečního svitu i čerstvého vzduchu a byty se navzájem nekopírují, každý je unikátní.

Dohromady majitelé sdílejí úložný sklípek, rohovou zahrádku a otevřené garážové stání, zařízené tak, že kromě aut zde parkují jízdní kola a bleskově je mohou vystřídat lavice a stoly komunitního posezení.

Čajový obřad v garáži

Novostavba naplňuje sen majitele o domě, ve kterém obyvatelé jednotek žijí ve vzájemné úctě a společně se zapojují do sousedských aktivit. Ve společném prostoru garážového stání probíhají komorní výstavy nebo hudební koncerty a společenská setkání dalších lidí z okolí. Podle architektonické kanceláře si obyvatelé oblíbili společné čajové obřady.

Návrhy na výstavbu domu se chystaly dlouhé dva roky, od září 2012 do prosince 2014. V lednu 2015 započala výstavba a téhož roku v prosinci se do novostavby začali stěhovat první obyvatelé.

Podle architektonické kanceláře si obyvatelé oblíbili společné čajové obřady.

Podle architektonické kanceláře si obyvatelé oblíbili společné čajové obřady.

Červená volá ven

Šedobílé plechové horizontální obklady fasády jsou v kontrastu s červenými plochami, které zdůrazňují jak společné exteriéry, tak soukromé balkony a terasy.

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových zábradlí a velkých prosklených ploch. Syrová ocel pilotové konstrukce stavby vstupuje i do interiéru, kde vládu přebírá hřejivé dřevo. Dřevěná prkna jsou položená i na podlahách teras.

Byty si majitelé zařizují podle sebe, základním vybavením byla jednoduchá kuchyňská linka v bílé barvě a oproti běžným projektům tvůrci od začátku zařídili skladným sedacím nábytkem společné prostory.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení

Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...

Byt prozářila barva mědi a teplé dřevo. Byt 3+kk vsadil na detaily

Kuchyň je s jídelní a obývací části spojena velkým „podávacím okénkem“. Měděné...

Pro architekta nebývá ideální, když do projektu vstupuje až v okamžiku, kdy už jsou hotové stavební úpravy a interiér...



Další z rubriky

Luxusní obří šišky. Chaty v Julských Alpách pověsili mezi jehličnany

Kompletně dřevěné oblé šišky jsou pokryty modřínovým šindelem.

Obří šindelové šišky se pohodlně usadily mezi jehličnany v Julských Alpách v nadmořské výšce 1 200 metrů. Na rozdíl od...

Z domu zbyla jen skořápka s obřím kmenem. Okolo dubu se teď točí život

Stavební konstrukce domu: z původní podoby zbyla jen skořápka obvodových zdí a...

Před šesti lety panovalo v klidné ulici rezidenční čtvrti v belgickém Gentu pozdvižení. Jeřáb spouštěl mohutný kmen...

Nejlepší česká stavba je z větší části ukrytá pod zemí. Připomíná skály

Česká nominace do soutěže Mies van der Rohe Award 2017: Archeopark Pavlov...

Těžko budete hledat jinou tuzemskou stavbu, která získala tolik vítězství v architektonických soutěžích, a to v Česku i...



Najdete na iDNES.cz