Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Levný nápad. Garáž v centru přestavěli na úžasné bydlení pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé s malým synem dokázali, že se ničeho nebojí. Vybudovali si domov ve starých garážích v přízemí amsterdamského činžáku a získali tak velkorysý byt s industriálním charakterem.

Notnou dávku odvahy a mimořádnou představivost měla mladá architektka a čerstvá maminka Renée Appelo s manželem Pieterjanem, když se rozhodli pro život v garážích. | foto: Matthieu van Ek a Studio Appelo

Mladá architektka a čerstvá maminka Renée Appelo s manželem Pieterjanem našli nový domov na módní adrese v centru Amsterdamu v ulici Hoogte Kadijk.

Získat zde nevyužívané garáže a proměnit nebytový prostor v bytový apartmán se i přes všechno papírování ukázalo výhodnější než všechny ostatní varianty: koupě nového bytu nebo generální přestavba starého bytu.

Pokud by se neobvyklá transakce nepovedla, rodina by musela zvolit okrajovou část města. Mimořádnou proměnou navíc získala atraktivní a neopakovatelné prostory.

Fotogalerie

S přestavbou 115 metrů čtverečních velkého bytu začali majitelé před třemi lety, projekt dokončili nyní v roce 2015. V předním traktu bytu, na původním místě dvougaráže, vznikl obytný prostor o rozloze 60 metrů čtverečních, ve kterém je kromě kuchyňského koutu, jídelny a obývacího pokoje také pracovna s knihovnou a posezení pro návštěvy.

Na stejnou adresu totiž manželé také přesunuli i své podnikání, architektonickou firmu Studio Appelo. Tu založila Renée Appelo před rokem, po deseti letech praxe v zavedených projektantských kancelářích.

Může se hodit

Easy Houses

Easy Houses

Easy Houses - nízkoenergetické bydlení za rozumnou cenu.

Vice nabídek na Reality.iDNES.cz.

Na obytný prostor navazuje směrem k zahradnímu dvorku sedmnáctimetrová herna určená pro malého synka. Díky volné dispozici prostoru mají rodiče stále přehled a dozor nad děním. Volný plán bytu uzavírají dvě skromné obytné místnosti: dětská ložnice a ložnice rodičů.

Neplýtvají místem, oba pokoje mají výměru nutnou jen pro samotné přespání, rodina počítá s tím, že zbylý čas chtějí vždy trávit pospolu. Pokoje odděluje od zbytku bytu koupelna, vybavená vanou i prostorným sprchovým koutem, a šatna s toaletou. 

Renée Appelo kromě architektury vystudovala také divadelní scénografii a na zařízení bytu je její druhá profese okamžitě znát. Byt nabízí originální průhledy a nezapomíná na nutnou estetiku.

V předním traktu bytu, na původním místě dvougaráže, vznikl obytný prostor o...

V předním traktu bytu, na původním místě dvougaráže, vznikl obytný prostor o rozloze šedesát metrů čtverečních.

Úložné prostory vyplnily místa, která jinak obvykle zůstávají opomenuta, jako jsou třeba prostory těsně nad stropem. Díky pečlivému plánování tak zbylo více místa pro každodenní život a prostor působí vzdušným a velkorysým dojmem.

Do koupelny vede stylové kajutové okénko. Bydlení Renée vybavila zdobnými, ošoupanými a generacemi prověřenými nábytkovými kousky, které sehnala v nejrůznějších vetešnictvích, bazarech a na blešácích a které ladně kontrastují s industriálními prvky, odvolávajícími se k původní funkci prostoru.

Na podlahách je betonová stěrka, která je dobrým a nekonfliktním základem ostatním prvkům a materiálům, k průmyslové minulosti se vztahuje i světle zelená barva, kterou jsou natřená tabulková okna a která byla použita i na kuchyňskou linku. Jedním z mála luxusních prvků, které si manželé dopřáli, je deska kuchyňské linky v nadčasovém mramoru. Autorem obrazů na zdech je majitel bytu.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Skvělý úspěch české designérky: její dům budoucnosti rozzářila světla

Centrální místnost domu představuje místo setkávání celé rodiny a přátel u...

Dům budoucnosti vytvořila pro mezinárodní veletrh imm v Kolíně nad Rýnem česká designérka Lucie Koldová. Dostála svému...

Česká vířivka „vypálila“ Američanům rybník, získala nejvyšší ocenění

MgA. Filip Streit a akademický sochař Petr Slanina u „své“ vířivky Lyra. Vyrábí...

Nejprestižnější světové ocenění Good Design udělované v americkém Chicagu získala v kategorii Bath i česká vířivka...

Květinová fasáda zeleného domu vypadla z počítače ve stylu pop artu

Večer vytváří květinová fasáda nečekané efekty.

Fasádu obloženou stěnou z dekorativních květů na ploše téměř 300 metrů čtverečních použil na svém domě architekt...

Najdete na iDNES.cz