Koupili pozemek, který nikdo nechtěl. Nyní mají senzační rodinný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé architekti se rozhodli pro stavbu vlastního domu. Impulzem bylo narození dítěte. Najít vhodnou parcelu v Sao Paulu v Brazílii se ukázalo jako velký problém. Nakonec koupili druhořadý pozemek, ze kterého dokázali vytěžit maximum. Nyní mají úspornou a do detailu promyšlenou vilku.

Centrálním prvkem obytného prostoru je designový krb a křeslo Lounge Chair and Ottoman od Charlese Eamese, které vytvořil pro Vitru. | foto: Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotográfico

Manželé a majitelé brazilského architektonického studia Apiacás Arquitetos, Anderson Fabiano Freitas a jeho žena Juliana de Araújo Antunes, si postavili uprostřed Sao Paula bydlení přesně podle svých představ. Svůj rodinný dům ve čtvrti Vila Beatriz pojmenovali podle názvu ulice Juranda.

Může se hodit

Rozhodli jste se, že si postavíte dům podle svých představ? Najděte si pro něj ideální pozemek na Reality.iDNES.cz.

Jejich svažitá obdélníková parcela má rozměry 6 × 24 metrů. Od úrovně chodníku na horní, kratší straně parcely pozemek klesá k nejnižšímu spodnímu konci až o 3,5 metru.

Dvojice koupi poměrně málo atraktivní parcely dlouho zvažovala. Bylo jasné, že jakékoliv zemní práce by stavbu významně prodražily, a to si Anderson a Juliana nemohli dovolit. Zlom nastal v momentě, kdy je napadlo, jak dokonale mohou parcelu využít. Přišli s návrhem vícepodlažního domu, plně prosvětleného z čelního i zadního traktu.

Obývací sezení spojuje s kuchyní další schodiště - kuchyňská část je asi metr

Obývací část spojuje s kuchyní další schodiště – kuchyňská část je asi metr dvacet pod úrovní podlahy obývacího pokoje.

Interiéru vládne přírodní tlumená barevnost.

Interiéru vládne přírodní tlumená barevnost.

Stavět se začalo v roce 2007 a práce trvaly jeden rok. Dům tvoří tři základní podlaží, mezi kterými jsou navíc ještě velkoryse pojaté obytné podesty – odpočívadla.

Přirozeně tak vyplynula dispozice domu: z úrovně ulice se vchází do garáže a z ní do o půl metru níže položené malé předzahrádky. Z té je přímý vstup do obývacího pokoje se sezením. Centrálním prvkem obytného prostoru je designový krb a křeslo Lounge Chair and Ottoman od Charlese Eamese, které vytvořil pro Vitru.

Obývací část spojuje s kuchyní další schodiště – kuchyňská část je asi metr dvacet pod úrovní podlahy obývacího pokoje. Kuchyni dominuje velká jídelní část s klasickým masivním kuchyňským stolem. Aby prostor působil dokonale vzdušně, nejsou v kuchyni nainstalované žádné horní skříňky.

Pohled na pracovnu a knihovnu

Pohled na pracovnu a knihovnu

Ve stejné výšce jako kuchyň je zadní zatravněný dvorek s terasou, na kterou se vešla i malá pec na pizzu. V úrovni druhého patra je dětský pokoj s koupelnou a čtenářský koutek s televizí. V budoucnu zde vznikne druhý dětský pokoj.

V nejvyšším, třetím patře je rodičovská ložnice a pracovna s knihovnou. Na ni navazuje dřevěná terasa, ze které si majitelé užívají večerní výhledy po okolí. "Nejdůležitější jsou pro nás stejně společné obytné prostory, nejraději trávíme čas s rodinou a pokud možno i s našimi přáteli. Volné metry čtvereční v ložnicích nám přišly zbytečné," svěřila se Juliana brazilskému časopisu Arquitetura e Urbanismo.

Pohled na dům z ulice

Pohled na dům z ulice

Celý prostor je proto otevřený. Pokud si ovšem obyvatelé domu přejí soukromí, není problém ložnici uzavřít dřevěnými posuvnými dveřmi. Podobně lze použít i lamelové okenice na velkých prosklených oknech domu. Schodiště, které v domě ve svahu hraje nejdůležitější roli, tvoří jen kovová, černě natřená konstrukce a pohodlné dřevěné schodnice z masivu.

Základy domu a obě dlouhé postranní zdi, které jsou hlavními osami stavby, jsou z bíle nahrubo omítnuté železobetonové konstrukce. Veškeré technické zázemí včetně zásobníku vody, boileru a čističky odpadních vod umístili architekti pod poklop, který vede do prostoru pod přízemím budovy, konkrétně pod jídelnou.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Bohatý vinař si postavil v Los Angeles vilu ve stylu italské renesance

Vila Guasti byla postavena v letech 1910 až 1913.

I v Los Angeles najdete staré domy. Patří mezi ně i vila Guasti postavená v letech 1910 až 1913. Je proslulá...

Nejlepší stavby roku 2018: od sportovní haly až po palác v Praze

Sportovní hala Dolní Břežany, kategorie Novostavba, vítěz celé soutěže. Autor:...

Stavbami roku 2018 se stala sportovní hala v Dolních Břežanech, palác Špork v centru Prahy, zimní stadion v...



Najdete na iDNES.cz