Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vysněný dům objevil na internetu. Architekt za ním přijel až z Japonska

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý manažer z australského Brisbane snil o minimalistickém domě, který objevil na stránkách japonského studia Tato Architects. Architektovi Yo Shimadovi obratem napsal, aby mu podobný dům navrhl. Japonec souhlasil. Výsledkem je zajímavé obydlí s nekonečně dlouhým schodištěm.

Otevřené terasy s výhledem do okolí jsou v přízemí i v patře. | foto: Tato Architects & Phorm A+D

Celý příběh schodišťového domu v australském Brisbane, na předměstí Hamilton, se začal odvíjet jednoho červnového odpoledne roku 2012. Mladý manažer při brouzdání internetem a hledáním inspirace narazil na tehdy čerstvou novostavbu na japonském ostrově Honšú. Ta měla celoprosklené přízemí a působila až extrémně subtilně. Přesně splňovala jeho představu o minimalistickém životním stylu a bydlení.

Fotogalerie

Křehkost vilky na mladého klienta zapůsobila a obratem napsal architektovi Yo Shimadovi ze studia Tato Architects, který stavbu projektoval, aby dům se stejnou atmosférou navrhl i pro něj.

Parcela v prudkém svahu byla sama o sobě velkou výzvou, navíc dalším požadavkem bylo zachování formy klasického domku, který k oblasti Queenslandu neodmyslitelně patří, včetně sklonu střechy a šedé neutrální barevnosti.

Yo Shimada ze studia Tato Architects ke spolupráci přizval australského kolegu, Paula Hotstona z kanceláře Phorm A+D a kreativní duo vytvořilo koncept domu, ve kterém se stírají hranice mezi exteriérem a interiérem a vzniká jednolitý prostor pro příjemný život.

Část nemovitosti tvoří tradiční dřevěný dům s verandou s krásným výhledem. Zbytek stavby na pilotech kopíruje terénní svah. Do domu se vchází po schodech z ulice, které vedou z garáže vzhůru.

Otevřené terasy s výhledem do okolí jsou v obou patrech domu, v přízemí i v patře. V přízemí se nachází ložnice majitele. Hlavní obytná zóna se společenským pokojem, kuchyní, ložnicí a hudebním salonkem je o patro výš.

Celková rozloha nemovitosti je 185 metrů čtverečních. Loni v létě dokončený dům v sobě unikátně spojuje dva zdánlivě vzdálené světy: asijskou rovnováhu japonské strohé architektury včetně krásných detailů, jako je například geometrické řešení křížové klenby hlavního obytného prostoru, a rozvernost a tradici australské zástavby, s jasně přiznaným anglosaským dědictvím.

Hned vedle prádelny jsou do stropu zavěšeny věšáky, které majitel využívá k...

Hned vedle prádelny jsou do stropu zavěšeny věšáky, které majitel využívá k okamžitému sušení vypraných košil.

Hlavní osou domu je kovové schodiště. Táhne se kolem koupelny, pracovny, nabízí se z něj velkorysé výhledy a ve finále s vtipnou nadsázkou ústí doslova pod pracovní deskou kuchyňské linky.  

Při realizaci byla na žebříčku priorit nejvýše postavena praktičnost s ohledem na běžný rutinní provoz. Interiér není vybaven žádnými designérskými výstřelky, dražším kouskem je reproduktor Bang & Olufsen od dánského designéra Oivinda Alexandera Slaatta.

Většinu dřevěného nábytku v domě nechali architekti vyrobit na míru podle vlastních návrhů. Jednou z nejpraktičtějších částí domu je malá venkovní prádelna se zabudovanou pračkou a umyvadlem na máchání prádla, kterou lze úhledně uzavřít. Hned vedle prádelny jsou do stropu zavěšeny věšáky, které majitel využívá k okamžitému sušení vypraných košil.

Dům loni ocenila porota australských Národních cen za architekturu jako ukázkový kousek, který demonstruje krásu mezinárodní interpretace místního kontextu a dodává esprit i edukaci celé čtvrti.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Další z rubriky

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Rodina bydlí spokojeně v dlouhé nudli. Nemají příčky, stěny ani dveře

Pohled ke vstupním dveřím do domu, kterým se vine spirála schodišť jako...

Odvážní mladí manželé Sakura a Ryo Sugiorovi si postavili v Tokiu dům pro sebe a své dvě děti. Stavba je to značně...

Architekti z Prahy uspěli v Zanzibaru. Bungalov investora nadchnul

K pokrytí miasové střechy posloužil tradiční tanzanský materiál z trávy.

V luxusním hotelovém resortu Zuri Zanzibar se brzy otevře komplex s takřka padesáti bungalovy, šesti apartmány a třemi...



Najdete na iDNES.cz