Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nového domova si tříčlenná rodina váží. Domku vládne březová překližka

  1:00aktualizováno  1:00
Architekt Tobin Smith a jeho těhotná žena, designérka Hayley Smithová, se letos na jaře nastěhovali do svého nového domku. Nemovitost stojí v městě Christchurch na Jižním ostrově Nového Zélandu a má rozlohu 80 metrů čtverečních.

Architekt a designérka kladou na prostředí, ve kterém žijí, velký důraz. Nechtěli prostor zaneřádit zbytečným nábytkem a lacinými kousky. | foto: CoLab Architecture

Manželé nehodlali za bydlení utrácet obří částky. Vlastních skromných osmdesáti metrů čtverečních si váží a užívají si čerstvě narozeného miminka.

Za projektem domku stojí kancelář CoLab Architecture, kterou Tobin Smith založil společně se svým kolegou Blairem Patersonem. Pro naše klienty jsme přestavovali několik bývalých dělnických domků z koloniální éry, v jednom starém jsme dokonce několik let bydleli v pronájmu. Společně se založením rodiny přišla chvíle, kdy jsme se rozhodli pořídit si jeden doopravdy vlastní domov, ale ve stejném stylu,“ vysvětluje Tobin Smith, jak v nich postupně zrálo rozhodnutí na stavbu moderní dělnické stavby.

Fotogalerie

Zvenčí pro kolemjdoucí černý a nenápadný, uvnitř pro rodinu bílý a jasně zářivý, takový je koncept novostavby. Dům má jednoduchý a klasický tvar a půdorys, je postaven z tradičních a funkčních materiálů. Základní obdélník Tobin rozdělil na polovinu a oba bloky mírně posunul.

Vznikl tak dvouzónový dům. Na zádveří je těsně napojený obývací pokoj s obytnou kuchyní a jídelnou s přímým vstupem na zahradní terasu. Druhá část je privátní a klidná, odkloněná od hluku ulice, chodbou oddělená od zbytku domu. Je v ní ložnice rodičů, dětský pokoj a koupelna. „Díky nedostatku financí a malé parcele vznikla velmi čistá stavba,“ pochvaluje si výsledek Tobin.

Část zařízení domku putovala s mladou rodinou z předchozího podnájmu, ostatní vybavení je vyrobené na míru. Architekt s designérkou kladou na prostředí, ve kterém žijí, velký důraz. Nechtěli relativně malý prostor zaneřádit zbytečným nábytkem a lacinými kousky.

Vybírali mezi světovými designovými a nadčasovými ikonami: židle v jídelně jsou od Arne Jacobsena, který je navrhl pro firmu Republic of Fritz Hansen, nad jídelním stolem se vznáší svítidlo Fly od značky Kartell, obytné místnosti doplňují křesílka od manželů Eamesových a v dětském pokoji najdete stoličku ve tvaru slona, kterou stejná dvojice navrhla pro firmu Vitra už před sedmdesáti lety.

Dům má celkovou rozlohu osmdesát metrů čtverečních.

Dům má celkovou rozlohu osmdesát metrů čtverečních.

V policích knihovny jsou drobné a stylové dekorace, které najdete ve světových showroomech i muzeích, a suvenýry z cest, na zahradě jsou černé stohovatelné židle od Vernera Pantona. Vtip majitelé nezapřou ani volbou odkládacího stolku, jmenuje se Šedá opice a navrhl jej španělský designér Jaime Hayón pro značku BD Barcelona.

Celek je vyladěný do přírodních a neutrálních barev. Obývacímu pokoji dominuje nažloutlá barva březové překližky, ze které je jak kuchyňská linka, tak na ni napojená obytná stěna s knihovnou. Majitelka si prý původně přála použít na celou kuchyni čistě bílou barvu, včetně armatur a kování. V kombinaci s běloskvoucími podlahami, které vyměřil, položil a nalakoval sám Tobin, by ovšem pokoj vypadal příliš sterilně.

Tobin svépomocí také položil betonové čtverce na terase domku a upravil miniaturní zahrádku. Aby dvojice vyhověla černobílému ladění domku a nepřestřelila rozpočet, došlo i na další domácí práce. Hayley například natírala velké terakotové květináče černou barvou, protože takovým postupem vyšly levněji než černé originály.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Třináct českých krásek. Naše nejzajímavější magické rozhledny a věže

Jurkovičova rozhledna, Rožnov pod Radhoštěm, výška: 31 metrů. Kvůli výhledu...

Chcete mít nadhled? Tak si vyšlápněte třeba na rozhlednu. V každém kraji nějakou mají, navíc je jich tolik, kolik dnů v...

Lesní vila za Prahou se ukrývá v lužním lese. Rodině se v ní skvěle žije

Lesní vila má celkovou obytnou plochu 322 metrů čtverečních.

Rodinný dům zapasovaný mezi stromy v lužním lese navrhlo liberecké studio Mjölk architekti. Moderní Lesní vila s...

Najdete na iDNES.cz