Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak si žijí Londýňané na Ibize: odpočívají i v bývalé peci na chleba

  1:00aktualizováno  1:00
Na severní straně malebného ostrova Ibiza se rozkládá dvouhektarový pozemek s bujnou vegetací a usedlostí, která slouží jako letní sídlo britských manželů. Ti koupili pozemek s domem před pár lety a rozhodli se od podlahy zrekonstruovat celý interiér.

Nemovitost tvoří hlavní dům s velkým obývacím pokojem, jídelnou a třemi ložnicemi. | foto: Philip Vile

Manželé požádali londýnského architekta Thomase Griema z TG Studia, aby proměnil venkovský prostor v eklekticky zařízené místo s městským nábojem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Nemovitost tvoří hlavní dům s velkým obývacím pokojem, jídelnou a třemi ložnicemi, z nichž dvě mají vlastní koupelnu a k poslední patří sprcha a střešní terasa. Dům je obklopený zahradou, v níž stojí další dva malé domky, každý s jednou ložnicí spojenou s koupelnou.

V zahradě je rovněž velký bazén a k němu přilehlý domek, který slouží k relaxaci, nebo jako bar, když majitelé organizují party u bazénu.

Úkol pro architekty

Při rekonstrukci architekti plně využili potenciál budovy. Museli si vystačit se stávající plochou a jejich úkolem bylo soustředit se na změnu interiéru. Nebylo to ani příliš těžké, protože pohledná stavba nabízela dostatek příležitostí k vybudování příjemného a moderního interiéru. Venkovní zdi domu dostaly nový nátěr, ale jinak si usedlost zachovala své originální kouzlo.

Fotogalerie

Velkou výhrou byl čtyřmetrový strop hlavní místnosti s velkými posuvnými skleněnými dveřmi, díky nimž bylo možné velikost obývacího pokoje otevřením na terasu zdvojnásobit. Původní kuchyň se vybourala a její místo zabrala sestava Doca se spotřebiči značky Gaggenau.

Minimalistickou kuchyňskou sestavu z bíle lakovaného dubu doplňuje černá granitová pracovní deska. Pracovní ostrůvek s dřezem se využívá zároveň jako snídaňový bar.

Nový prvek v domě představuje také krb z masivní granitové desky a kovové zadní části. Na stěně ukrývající krbový komín je umístěna velkoplošná televize.

Výklenek v jedné části pokoje, v němž bývala v minulosti pec na chleba a později úložný prostor, mají dnes majitelé otevřenou velkou niku lákající k odpočinku.

Kulatým střešním okénkem proniká denní světlo a zajímavý efekt tvoří i čtyři různě tvarovaná okna se žlutě zabarveným sklem, které pak po setmění výrazně září do noční krajiny v kontrastu s chladnou kamennou stěnou.

Otevřený obývací pokoj se čtyřmetrovým stropem je propojen s exteriérem pomocí...

Otevřený obývací pokoj se čtyřmetrovým stropem je propojen s exteriérem pomocí posuvných skleněných dveří. V létě se tedy jeho plocha zdvojnásobí a majitelé plně využívají zařízenou terasu. Krb byl nově vestavěn a upravena byla i původní pec na chleba, ve které je dnes relaxační kout.

TG Studio stojí i za zařízením domu. Klienti z Londýna měli jediný požadavek, vytvořit eklektický interiér a vyhnout se stereotypnímu „Bali efektu“, který mají často majitelé přímořských nemovitostí tendenci vyhledávat. Thomasu Griemovi a jeho spolupracovníkům se to bezvýhradně podařilo. Majitelé teď mají možnost užívat si příjemné ostrovní léto v domě, který v sobě spojuje to nejlepší z obou zemí.

TG Studio

Zakladatel studia a jeho současný ředitel Thomas Griem má více než dvacet let zkušeností s rezidenčními i komerčními projekty na mnoha místech světa. V roce 1998 pracoval s Philippem Starckem na rezidenčním projektu pro developerskou firmu YOO.

Jeho tým se skládá z architektů a designérů z různých koutů světa: kromě architektky a partnerky společnosti Liliany Griem zde pracuje Ital Marco Tullio Siviglia, Rumunka Christina Popescu, Australan Liam Fox a Wian Lau a Alex Fong z Hongkongu.

Jedna ze tří ložnic domu je zařízena v přírodních barvách doplňujících prkennou...

Jedna ze tří ložnic domu je zařízena v přírodních barvách doplňujících prkennou podlahu. Prostor opět zvětšuje terasa.

Minimalistickou kuchyň Doca se spotřebiči Gaggenau oživují červené barové židle...

Minimalistickou kuchyň Doca se spotřebiči Gaggenau oživují červené barové židle a krásný jídelní stůl z masivního dubu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Další z rubriky

Nové typy podlahových krytin se snadněji pokládají i udržují

Podlahy 1Floor Forte výrazně odolné vůči vlhkosti díky voskovému oleji,...

Prázdniny představují ideální dobu pro dovolenou, ale také pro rekonstrukce interiérů. Sousedů bývá minimum, protože...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...



Najdete na iDNES.cz