Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho dřevěná konstrukce a vtipně vtělená zahrádka plně vyhovuje i vlhkým a horkým podmínkám Indonésie.

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních. | foto: Delution Architect

Pozemek o výměře sto padesát metrů čtverečních s orientací na západ není v tropické a vlhké Indonésii velkou výhrou. Spalujícímu slunci se na malém prostoru vyhýbá obtížně, navíc se stěží podaří zakomponovat do stavby zeleň, která by dům pomáhala ochlazovat.

Přesto byla mladá rodina ze čtvrti Pondok Gede ve velkoměstě Bekasi nadšená, že v boji o získání pozemku zvítězila nad ostatními zájemci. Postupující aglomerace metropole Jakarty požírá jednotlivé obce a metropole oblasti a Pondok Gede je jedním z míst, která aktuálně nabývají na ceně a atraktivitě. Místo stesků se mladí rodiče s dcerou a synem pustili do odvážného budování nového domova, který loni dokončili.

Fotogalerie

Ke spolupráci si přizvali čtyřčlenný tým mladých architektů Muhammada Egha, Hezbyho Ryandiho, Sunjaya Askariu a Fahmy Desrizala, kteří společně tvoří poslední čtyři roky pod hlavičkou studia Delution.

Ve své práci rádi využívají přírodní krásu dřeva a mistrně pracují se zelení, která je v zaprášené a divoce bující zástavbě okolo Jakarty poznávacím znamením osvícenosti investora.

Největší inspirací je mladé skupině architektů populární styl ze severu Evropy. Jejich realizace domů i komerčních prostor jsou strohé, bez komplikovaných tvarů, ale útulné, promyšlené s minimem barev a praktickými nezdobenými zákoutími.

Funkční, jednoduché a moderní: takové jsou vzory, kterými se architekti Delution řídí, ač jsou na hony vzdálený typickému indonéskému modelu rodinnému domu.

Čtveřice ale razí myšlenku, že je přínosné poučit se u jiného národa, který má kulturu bydlení na vysoké úrovni. Důležitým přáním majitelů bylo maximální soukromí - což je na malém prostoru v husté zástavbě náročné. Díky kompozici vnitřních zahrádek a důmyslných zákoutí mohli architekti rodině nabídnout bohaté prosklení a průhledy domem, aniž by cokoliv vystavovali na odiv okolí.

Vklíněním do stávající zástavby vznikl praktický dvoupodlažní dům s multifunkčními prvky. Jeho uspořádání připomíná evropská městská rodinná sídla předválečné architektury.

Přízemí je rozděleno na tři zóny: venkovní kamennou terasu s vodními prvky a se zahradou, se kterou sousedí i parkovací stání pro automobil. Dále rodinnou a relaxační obytnou zónou, která je propojená s vnitřním zeleným nádvořím a spojuje v sobě prostředí obývacího pokoje s jídelnou a reprezentativní kuchyňským koutem a nakonec přípravnou jídel se zadním točitým schodištěm, které je královstvím pomocnice v domácnosti.

Prostor, za kterým pomalu roste zelená stěna, rozšiřuje obytnou zónu.

Prostor, za kterým pomalu roste zelená stěna, rozšiřuje obytnou zónu.

Ta má v zadním traktu druhého patra vlastní ložnici s koupelnou a na ni navazuje servisní místnost na domácí práce. Hlavní schodiště domu vede k ložnicím syna a dcery a do komfortní koupelny. Rodičovská ložnice disponuje šatnou a vlastním sociálním zázemím. Celková užitná plocha je 210 metrů čtverečních.

Fasáda domu je obložená dřevěnými lamelami, které fungují jako perfektní slunolamy a vkusně ladí s šedivým nátěrem sousední vilky. Každé vhodné místo parcely architekti využili na osazení zeleně, takže jeden ze stromků například vyrůstá i na stříšce hlavního vchodu hned vedle okna do ložnice majitelů a dětského pokoje. Jeho umístění ve štítě domu je příjemným zpestřením celé ulice.

Interiéry jsou vyvedeny v neutrálních barevných odstínech, domu kraluje bílá a masivní dřevo. Dům úspěšně protíná členitá chodba, která podporuje cirkulaci vzduchu. Bonusem pro rodinu je kromě bohatých úložných prostor také ve schodech zabudované lůžko pro hosty.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Hurá dovnitř. Den architektury otevře zdarma stovky unikátních budov

Festival Den architektury zpřístupní od pátku 28. září do čtvrtka 4. října v...

Festival Den architektury zpřístupní od pátku 28. září do čtvrtka 4. října v devadesáti městech po celé České republice...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Pořídili si kuchyň ve stylu staré Anglie. Vyrobil ji truhlář z Walesu

Na míru navržená kuchyňská linka je ručně vyrobena z masivního dřeva a také je...

Nenápadný typový dům nedaleko Prahy dostal díky novému zařízení punc solidnosti a nadčasové důstojnosti. Vstoupíte-li...



Najdete na iDNES.cz