Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydlení bez předsudků. Architekt žije v domě se všemi svými studenty

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý indonéský architekt Realrich Sjarerief už nechtěl neustále říkat, že nemá čas. Pro sebe a svou rodinu si postavil unikátní dům, ve kterém se obklopil kromě manželky a syna také desítkami studentů a manželčiných pacientů. Neobvyklé propojení práce a soukromí na ostrově Jáva si pochvaluje.

Dům stojí v soukromém komplexu Villa Meruya v Jakartě. | foto: raw.co.id

Největší město indonéského souostroví, desetimilionová Jakarta, má k ostrovní idylce daleko. Místní musí každý den absolvovat velké vzdálenosti, a to všechno v obklopení silně znečištěného vzduchu.

Omezit pohyb po metropoli jen na ten nejnutnější byl pro architekta Realriche Sjareriefa, principála architektonického studia RAW Architecture, jeden z hlavních motivů při navrhování nového domova.

Fotogalerie

Poté, co se před pěti lety oženil a narodil se mu syn, chtěl věnovat co nejvíce volného času rodině, ale zároveň nezpomalit tempo své slibně se vyvíjející kariéry.

Vytvořil novostavbu jako velkoryse dimenzovaný polyfunkční dům, kde kromě domova připravil místo i pro svou architektonickou kancelář. To by samo o sobě nebylo tak výjimečné, jako další prostory: studovny pro studenty architektury a designu, kterým přednáší a pomáhá jim vpravit se do světa architektury, a knihovna odborných publikací s počítačovou učebnou, která je mladým tvůrcům volně k dispozici.

U vstupní části do vily je také malý obchůdek s literaturou věnovanou architektuře a umění, který rodina provozuje o víkendech. Ke všem edukativním aktivitám ho namotivovaly studijní pobyty a pracovní stáže v zahraničí, kde docenil důležitost pečlivého a celoživotního vzdělávání. Pracoval v Singapuru a Londýně, navrhoval domy v Dubaji i Kuala Lumpur.

V domě je navíc také zubní ordinace, které vládne Sjareriefova manželka, vystudovaná dentistka. Zároveň je v budově i malá modlitebna a meditační místnost, kterou nechal Sjarerief, který je křesťan, vybudovat pro své muslimské hosty, klienty a studenty.

Stavba na sebe upozorňuje i promyšleným a originálním konceptem. Členitá stavba obklopená zelení a vodními plochami, které jsou v horkém městě nutné, se odlišuje výraznými pyramidovými světlíky a opakujícím se motivem kruhů a oblouků na oknech, dveřích i schodištích. O nich měl architekt Realrich Sjarerief jako milovník čistých geometrických tvarů a linií od začátku jasnou představu.

Z jídelny je velkým kruhovým oknem přímý výhled do vnitrobloku zahrady a na...

Z jídelny je velkým kruhovým oknem přímý výhled do vnitrobloku zahrady a na malé okrasné jezírko, na jídelní část navazuje obývací pokoj.

Kuchyňský kout s ostrůvkem v evropském stylu je zařízen skromně, ale nechybí...

Kuchyňský kout s ostrůvkem v evropském stylu je zařízen skromně, ale nechybí kvalitní rýžovar a výkonný zásobník pitné vody s chlazením.

Dům je od ruchu a nástrah hlučné jakartské každodennosti oddělen. Stojí totiž v uzavřeném kondominiu Villa Meruya, který od okolí odděluje vysoká zeď. Zahradu mohou stejně jako společné části domu plně využívat i všichni příchozí studenti.

Vlastní bydlení rodiny, které se nachází v přízemí domu, je dokladem, že si mladý pár se synem nepotrpí na přemrštěný přepych. Kuchyňský kout s ostrůvkem v evropském stylu je zařízen skromně, ale nechybí v něm kvalitní rýžovar a výkonný zásobník pitné vody s chlazením. Z jídelny je velkým kruhovým oknem přímý výhled do vnitrobloku zahrady a na malé okrasné jezírko, na jídelní část navazuje obývací pokoj.

Dominantními materiály stavby je beton, ocel, sklo a polykarbonát. Klidnou sílu interiéru a celé stavby dodává i absence křiklavých barev. Dům si pohodlně vystačí s přírodním dřevem, bílou barvou a odstíny šedé a hnědé.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Najdete na iDNES.cz