Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kanceláře, které připomínají domácí prostředí. A nabízejí soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Telefonní boxy pro zaměstnance, ale také zalévání pomocí dešťové vody či suché pisoáry. To je administrativní budova City Green Court v Praze, první u nás, která získala prestižní ekologický certifikát LEED Platinum.

"Halová" kancelář a telefonní "sauny" pro hovory a práci v soukromí | foto: Archiv studia Cuboid Architekti

Na kvalitním výsledku se podílel jak autor budovy, vynikající americký architekt Richard Meier, tak také české studio Cuboid Architekti, jež navrhlo interiéry s velkým důrazem na pohodlí zaměstnanců Skanska Property Czech Republic.

Díky na tuzemské poměry netradičně vstřícnému přístupu zde mají uživatelé k dispozici maximum denního světla, relaxační zónu, velkou kuchyni či "sauny" neboli telefonní boxy pro soukromí při vyřizování telefonátů.

City Green Court je první budovou v České republice, která má prestižní certifikát LEED Platinum, jež je známkou ekologické vyspělosti.

Budova City Green Court - vizualizace

Budova City Green Court - vizualizace

Prosklené fasády člení vertikální plné panely, na jižní a západní straně

Prosklené fasády jsou na jižní a západní straně doplněné o vystupující slunolamy.

Kancelář jako obytný interiér

Dialog mezi investorem a architekty - Alešem Pappem, Milanem Vítem a Magdou Pappovou z Cuboid studia – vedl k vytvoření prostoru, jež připomíná spíš obytný interiér než typickou kancelář. Lze se zde soustředit na práci v týmu nebo si zvolit soukromí.

Richard Meier

Vystudoval architekturu na Cornell University a v roce 1963 založil v New Yorku svou vlastní kancelář. Mezi jeho projekty patří Getty Center v Los Angeles, High Museum v Altlantě, ředitelství Capal Plus Television v Paříži a barcelonské Muzeum současného umění.

V roce 1984 obdržel proslulou Pritzkerovu cenu za architekturu, v roce 1997 zlatou medaili AIA, nejvyšší ocenění amerického architektonického institutu a řád japonské vlády Praemium Imperiale za celoživotní zásluhy.

"Oceňujeme dispozici kanceláře, ve které může zaměstnanec pracovat u svého stolu v hale nebo v relax zóně, potřebuje-li větší klid. Oblíbeným místem většiny zaměstnanců jsou pak praktické telefonní boxy s dřevěnými lavicemi a dřevěným obkladem, které díky použitému materiálu demonstrují náš švédský původ. Spontánně se pro ně vžilo označení sauny," vysvětluje Petra Semerádová ze společnosti Skanska Property Czech Republic.

Prostor nabízí možnost soukromí v rámci pracovní doby i kvalitního odpočinku. Na vstupní halu navazují dvě zasedací místnosti a otevřená společenská zóna s velkorysou kuchyní a jídelnou, místem neformálního setkávání a společných snídaní.

Kuchyňka s jídelnou

Kuchyňka s jídelnou

Vlastní kancelářská pracoviště jsou umístěna podél jižní fasády v hale. Své pracovní místo zde mají všichni zaměstnanci včetně vedení společnosti. Toto řešení bez oddělování vedoucích se architektům z Cuboid studia osvědčilo i ve vlastním ateliéru.

"Práce všech v jedné místnosti bez ohledu na pozici odráží firemní kulturu, ve které hrají důležité role sdílení informací a důvěra," tvrdí Aleš Papp, jeden ze zakladatelů architektonického studia Cuboid.

Do atria budovy je orientován "living room", místo pro individuální práci, kterou zpříjemňuje živá zelená stěna o ploše přibližně 20m2 viditelná i z atria budovy.
V interiéru dominují dvě barvy, a to bílá a zelená. Použité odstíny odpovídají korporátní identitě Skansky a podtrhují přátelskou atmosféru.

Fotogalerie

Šetřit se vyplácí

Interiéry musely být navrženy v souladu s certifikací LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), která se zaměřuje na vliv budovy na životní prostředí. Tomu odpovídá vizuální styl, architektonická koncepce a zejména použité technologie.

"Ty snižují roční náklady na celkovou spotřebu energií o 33 procent v porovnání s obdobnou kancelářskou budovou," vysvětluje Papp.
Spotřebu elektrické energie pro svícení v kancelářích snížili architekti o 62 procent díky systému, který řídí čidla denního osvětlení.

Svítidla v místnostech tak reagují na měnící se vnější světelné podmínky a plynule snižují nebo zvyšují intenzitu svícení podle potřeby. A mimochodem, všude najdete výhradně svítidla s úspornými LED diodami.

Díky lepšímu než zateplení objektu než určuje norma a využití rekuperace tepla z veškerého odváděného vzduchu z budovy se podařilo snížit spotřebu energie na vytápění o 40 procent.

Living rooom se zelenou stěnou

Living rooom se zelenou stěnou

Cuboid Architekti

Architektonickou kancelář Cuboid Architekti s. r. o. založili Aleš Papp, Milan Vít a Magdalena Pappová v roce 2006 v Praze. Od počátku nabízejí komplexní služby v oblasti navrhování všech typů staveb a interiérů, od administrativních a veřejných budov, hotelů, bytových a rodinných domů až po městské prostory a urbanistické studie. Kromě vlastního architektonického návrhu zajišťuje studio všechny stupně projektových prací jak pro legislativní projednání (územní rozhodnutí, stavební povolení atd.), tak pro vlastní realizaci stavby, včetně dohledu při jejím provádění.

Mezi úspěchy studia patří například 1. místo v soutěži návrhu městské sportovní haly v Kuřimi, společenská hala ČVUT v Praze, sídlo časopisu Metro pro mediální skupinu MAFRA, M5 Shopping Mall v Rjazani v Rusku či East Point Office Park v Moskvě pro společnost PPF Real Estate Russia.

Pro soukromé klienty vytvořili řadu rezidenčních projektů, většinu z nich v nízkoenergetickém standardu.

Zařizovací předměty s úspornými bateriemi, pisoáry, které nevyžadují splachování, takzvané suché, a toalety se splachováním s nízkým objemem vody zase snižují spotřebu vody a produkci splašků o 48 procent.

Budova neodebírá ani litr pitné vody na chlazení nebo závlahu, protože využívá přibližně 150 000 l vody dešťové, která se jímá do podzemní nádrže.

Pohled z atria

Pohled z atria

City Green Court, Praha

Autoři: Richard Meier & Partners LLP
Spolupracující architekti: Aleš Papp, Magda Pappová, Milan Vít / Cuboid
Hlavní inženýr projektu: Martin Kovařík / M3M s.r.o.
Generální projektant: Cuboid Architekti s.r.o.
Investor: Skanska Property Czech Republic, s.r.o.

Budova City Green Court je v Praze 4 na Pankráci, na nároží ulic Hvězdovy a Pujmanové. Má osm nadzemních podlažích (přibližně 16 000 m2 kancelářských ploch, soustředěných kolem prostorného a v letních měsících přirozeně větraného vnitřního atria, zastřešeného prosklenou střechou).

Hlavní vstup do budovy je navržen od jihu, z veřejného prostoru, který se na západní straně otevírá do parku a na straně východní jej vymezuje sousední budovou City Tower, parter oživuje kavárna s letní terasou.

Prosklené fasády člení vertikální plné panely, na jižní a západní straně doplněné o vystupující slunolamy, které zabraňují přehřívání interieru. City Geen Court je první kancelářská budova v České republice, která získala certifikaci LEED Platinum. Dalším významným oceněními jsou 1. cena Best of Realty 2012 v kategorii nová administrativní centra a Best Office Development CIJ Awards 2012.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Mrakodrap vysoký 310 metrů má 72 obytných poschodí a dalších 15 pater tvoří...
Architekt Renzo Piano dokázal svým návrhem naštvat i prince Charlese

Budovy podle návrhů Renza Piana jsou rozesety po celém světě. Italský architekt nemá jednotný styl, jeho díla jsou...

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako...

Taipei Performing Arts Center - autor Rem Koolhaas
Světová architektura v Česku: zatím ji uvidíte jen ve filmu

Mezinárodní festival Film a architektura se už pošesté představí v Praze a ve vybraných regionech. Hvězdou letošního...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.