Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bojovali s centimetry, aby měli dům pro dvě princezny a jedno piano

  1:00aktualizováno  1:00
V rodinném domě mladé čtyřčlenné rodiny se přemýšlelo nad využitím každého metru čtverečního. Neřešil se jen výhled. Ten je totiž impozantní. Z oken orientovaných na západ a z terasy se dívají na Točník, někdejší sídlo krále Václava IV.

Vjezd do zahrady a přístup do domu je z východní strany, z ulice. Dnes již jsou osazené jak branka pro pěší, tak vjezdová. | foto: MgA. David Maštálka

A proč zrovna stavěli na Křivoklátsku? "Líbila se nám lesnatá krajina, která se zde krásně vlní, a nádherný výhled. Rozhodující byla i přijatelná dostupnost Prahy," objasňuje majitelka. A pokračuje. "U kolegy v práci jsme viděli návrh přístavby bytu od ateliéru A1. Zaujala nás preciznost, se kterou byl projekt zpracován, to se hned tak nevidí. Je to vzácnost."

Jak to začalo

Na ateliér A1 Architects se manželé obrátili v roce 2007. Lenku Křemenovou, Davida Maštálku a Jakuba Filipa Nováka požádali o vypracování projektu jednoduchého domu, který splyne s místní zástavbou.

"S klienty jsme si od samého začátku rozuměli," říká David Maštálka. "Společně jsme navrhli nový dům se sedlovou střechou, v podstatě všední a čistý archetyp domu s převýšeným podkrovím, kde se veškerý rodinný život odehrává v přízemí a podkroví je věnováno individuálním aktivitám dnes už čtyřčlenné rodiny."

Spojení se zahradou zprostředkovává dřevěná terasa.
Spojení se zahradou zprostředkovává dřevěná terasa.

Spojení se zahradou zprostředkovává dřevěná terasa.

Ateliér A1 Architects

MgA. Lenka Křemenová, MgA. David Maštálka, MgA. Jakub Filip Novák

Vybrané realizace:
2004 – Rekonstrukce a dostavba stomatologické ordinace, Děčín
2006 – Rodinný dům v Čerčanech
2008 – Osvětlení francouzské restaurace Le Cornichon, Praha
2010 - Interiér a zahradní úpravy vily na Slivenci
2010 – Čajový dům Klobouk, Ostrava
2011 – Podkrovní byt na Evropské, Praha
2011 – Galerie SPZ, Praha
2011 – Česká genetická banka, Praha

Diskutovali pouze o dvou věcech. "Jednak o orientaci, kdy jsme se snažili klienty přesvědčit, že bude ideální, když okna obytných místností budou orientována na západ stejně jako terasa, a ne na jih, jak si původně představovali. Za druhé o stavebních technologiích. My upřednostňujeme dřevostavby, investoři proti nim také nic neměli, ale dodavatelská firma už byla domluvená, a tak se nakonec stavěl zděný dům."

Podle slov architekta šlo o vzorový případ, jak by stavba domu měla probíhat. Nenastaly problémy, se kterými se v praxi běžně setkávají. "Asi to bylo tím, že jsme nešli proti daným regulativům, a tak stavba, přestože je zděná, přišla na svět během jednoho roku," vysvětluje.

Součástí obytného prostoru jsou kromě obýváku i jídelna a kuchyně.

Součástí obytného prostoru jsou kromě obýváku i jídelna a kuchyň.

Podle jeho slov se realizace od původního projektu, domu s klasickou vesnickou bílou omítkou a obloukovou římsou liší minimálně. Zjednodušil se pouze tvar římsy a bílou barvu omítky nahradila teple šedá. Ostatní detaily odpovídají projektu a společným představám jeho autorů a investorů.

Když jde o centimetry

Interiér domu harmonizuje s exteriérem. Má na pohled sice jednoduché, ale maximálně funkční řešení. "Největší úskalí představoval omezený prostor. Šlo o využití každého metru," zdůrazňuje architekt.

Vstup do domu je směrem z ulice, z východní strany. Vchodovými dveřmi se vstupuje do chodby protínající celý dům. Již ve dveřích vám okno na její protější straně poskytne výhled do zeleně, kterou je porostlý svažitý pozemek pod domem. Po levé straně chodby jsou vestavné skříně, po pravé straně vstup do koupelny s WC.

Sestavu v obývacím pokoji navrhli členové ateliéru A1 stejně jako většinu

Sestavu v obývacím pokoji navrhli členové ateliéru A1, stejně jako většinu vybavení.

Prostor pod schodištěm, které zde ústí, se využívá jako spíž. Průchodem po levé straně chodby se vstupuje do obytného prostoru, který tvoří obytná část s jídelnou a kuchyní. Z této místnosti je přístup na rozlehlé dřevěné plató, které v podobě lávky vystupuje na hranici svahu.

Přes úskalí omezeného prostoru se v návrhu počítalo i s pianinem, jemuž autoři projektu našli místo ve spojnici mezi obývákem a chodbou. Tóny pianina tak prostoupí celý dům.

V podkroví domu najdete rodičovskou ložnici, koupelnu s WC a pokojíky dnes již dvou dětí. "Často s investory řešíme velikost dětských pokojů," říká architekt. Na každý z nich tady nezbylo více než osm metrů čtverečních, jsou ale rozšířeny o prostor chodby a galerie nad ní, komunikace kromě běžné role plní ještě úlohu herny a pracovny s nádherným výhledem do kraje.

Dětské pokojíky mají rozlohu 8 metrů čtverečních. Jejich plocha je však ještě

Dětské pokojíky mají rozlohu osm metrů čtverečních. Jejich plocha je však ještě rozšířena o galerii v podkroví a chodbu, která dětem slouží jako herna a pracovna.

Dveře do dětských pokojů jsou nalakovány tabulovou barvou, takže na nich lze kreslit, zanechat vzkaz rodičům a podobně. "Až holky povyrostou, budou spát v nejvyšší části podkroví, odkud je střešními okny výhled ještě širší než od psacího stolu," podotýká David Maštálka. Děvčata tak budou mít k dispozici prostory ve dvou podlažích.

V malých domech je často problém se zajištěním dostatečné kapacity úložných prostor. Ty zde mají formu vestavných skříní. Větší věci, jako jsou kola, lyže a podobně se skladují v kůlně sousedící s garážovým stáním.

Dominantní postavení bílé barvy v interiéru vysvětluje David Maštálka slovy: "Prostor se snažíme ladit neutrálně, protože v malém se barva přejí. Kromě toho dostatek barvy si do něho majitelé vnesou sami. I v tomto směru však vládl mezi námi a investory naprostý soulad."

Kuchyně je od jídelny oddělena pouze opticky úložnými prostory s pracovní

Kuchyň je od jídelny oddělena pouze opticky úložnými prostory s pracovní plochou.

Dva roky pod vlastní střechou

K domu patří samozřejmě i zahrada, která byla vlastně hlavním motivem, proč se investoři rozhodli ke stavbě vlastního rodinného domu. Má podobu travnaté plochy s několika ovocnými stromy, jak je to v Čechách zvykem. V současnosti majitelé kultivují svah pod zahradou, ačkoliv jde o obecní pozemek.

Stavba

Technické údaje
Užitná plocha: 115 m2
Technologie: zděný cihelný systém Heluz 300 mm + 120 mm minerální vlna
Střecha: cembrit
Okna: dřevěná
Podlahy: třívrstvé lamelové, keramická dlažba
Způsob vytápění: elektrické – podlahové

"Zasázeli jsme tu nějaké borovice a okrasné keře. Chceme, aby to ladilo," vysvětluje majitelka. A dodává: "Na jaře jsme dokončili přístupovou cestu a nedávno vsadili bránu a branku, takže v podstatě máme hotovo."

Fotografie vznikly až po dvou letech užívání. Záměrně. "Nemáme v oblibě focení čerstvě dokončeného, úplně prázdného domu. Lidé se v něm nestačí zabydlet, ani se neukáže, co v něm funguje a co ne," vyjadřuje svůj názor architekt.

A co říkají po dvou letech prožitých pod vlastní střechou investoři? "Užíváme si volného přístupu na zahradu. Děti si na ní můžou hrát a stačí, když na ně občas dohlédnu. Stejně tak jsme rádi, že díky tomu, že je v domě využitý každý kousek plochy, máme dostatek úložných prostor. Jsme naprosto spokojeni," tvrdí majitelka.

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 9/2011.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz