Jak vypadá nové bistro u Paukerta. Milovníci chlebíčků budou zírat

  1:00aktualizováno  1:00
Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Jenže původní lahůdkářství na Národní třídě už není, bistro s tímto jménem však naleznete na Rohanském ostrově.

Bistro vsadilo na moderní technologie i tradici značky Paukert. | foto: www.dvadva.cz

Do soutěže Interiér roku, jejímž hlavním mediálním partnerem je iDNES.cz, patří i kategorie veřejný interiér a právě do ní je zařazeno bistro v administrativní budově River Gardens v pražských Holešovicích.

Na začátku byla myšlenka tří investorů, nadšenců, kteří si vysnili vlastní bistro jako franšízový podnik se značkou Jan Paukert bistro. V šibeničním termínu se dva přizvaní architekti z Brna, Irena Tomisová a Jan Smékal, domluvili na společném postupu, rozdělení prací a v průběhu jednoho týdne zpracovali dvě možné podoby interiéru, který měl v sobě spojit historické kořeny této značky s novým moderním prostředím.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami...

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.

Snahou bylo dodržet nastavený koncept soudobého prostoru, kde se potká kvalitní gastronomie s moderními technologiemi chytrého řízení budov.

Jedním z investorů je totiž společnost ELKO EP, výrobce inteligentního systému iNELS, který byl v bistru použitý.

Jak upravit prodejnu na bistro

Kvůli navázání na stávající koncepci lahůdkářství bylo jedním z požadavků rozdělit provoz přípravny jídel do tří sekcí: samotné kuchyně, pekárny domácího pečiva a přípravny lahůdek. Všechny prodávané produkty se měly vystavovat v designových vitrínách kolem centrálního baru.

Největší komplikace? Prostory budoucí provozovny měly původně sloužit jako prodejna, bylo tedy nutné vyprojektovat a zhotovit novou vzduchotechniku dimenzovanou pro kuchyni i odbytovou část, sociální zázemí s veškerým napojením na technické instalace budovy a přivést plyn do prostoru kuchyně.

Musely se vytvořit smysluplné rozvody pro osvětlení a ozvučení v provedení chytrého elektra pro maximální využití této nové technologie. Nejkomplikovanější bylo rozložení technologií v podhledu, kde se křížilo vedení vzduchotechniky, sprinklerů, odvodů kondenzátu od fancoilů a veškeré elektroinstalace.

Fotogalerie

Tento fakt by nebyl ničím výjimečným, ale protože podhled musel být kotvený téměř dvojnásobným počtem táhel kvůli zatížení dubovými lamelami, šlo o obtížný úkol.

V průběhu přípravných prací probíhala diskuse a vzorkování s realizační firmou z Prostějova, s níž oba architekti měli dlouholeté zkušenosti. Firma Creatisa design se tak stala partnerem zaštiťujícím kompletní realizaci zakázky.

Slavná historie

Jedním z klíčových atributů bistra byl důraz na původ značky Jan Paukert, proto se ještě v průběhu projektování „pilovaly“ jednotlivé designové prvky.

Spojujícím motivem se staly masivní dubové lamely jako navázání na linie v logu značky Jan Paukert. Podle architektonického návrhu se tento prvek opakoval jak na zdech a na stropě, tak také jako oddělující polostěna mezi jednotlivými částmi bistra.

Zlaté polstrování na několika židlích představuje další spojující prvek.

Zlaté polstrování na několika židlích představuje další spojující prvek.

Při vzorkování se rozhodlo o využití zlatého polstrování na několika židlích jako dalšího spojujícího prvku, tentokrát s barvou loga. Navázání na tradici se podařilo i při výběru světel, kde za dominantní formu osvětlení byla zvolena světla české firmy Brokis z ručně foukaného skla s dubovými doplňky.

Velmi důležitá byla návštěva u paní Paukertové, která svolila k zapůjčení mnoha dobových fotografií a textů, z nichž architektka Tomisová vytvořila časovou osu na černém podkladu zdí kolem baru. Na ní jsou zachyceny klíčové okamžiky vývoje značky Jan Paukert od jejích začátků až po představení dnešního nového konceptu.

Návštěvník se tak zde může dozvědět, že mezi hosty lahůdkářství byli i Jan Werich, Lída Baarová, Ema Destinnová, že lahůdkářství dodávalo své produkty na stůl, u něhož snídali prezidenti Masaryk a Beneš, a po roce 1989 na ně navázal i Václav Havel.

Realizace není legrace

Na stěnách najdete časovou osu historie značky Paukert.

Na stěnách najdete časovou osu historie značky Paukert.

Po třech měsících projektování a obíhání úřadů pro získání stavebního povolení bylo vše připraveno k realizaci. Hned v den vydání stavebního povolení začaly přípravné práce na interiéru.

Realizační firmě Creatisa design se podařilo dokončit celé bistro v průběhu dvou měsíců. V první fázi byly provedeny vrty do suterénu administrativní budovy, kde následně probíhalo napojování na stávající odpady.

Souběžně probíhala montáž vzduchotechnických rozvodů a posuny sprinklerů, aby se mohlo vzápětí začít s budováním sádrokartonových příček. Všechny práce běžely bez zásadních komplikací i díky tomu, že se na stavbě stále střídali oba architekti a prováděli důkladný autorský dozor.

Nakonec 22. září 2015 začal zkušební provoz bistra. Zákazníci si zde mohou pochutnat na domácích plněných bagelech, vinných klobásách, tradičním kroupovém kubovi s houbovým prachem nebo třeba kapřích nugetkách na pyré z červené řepy.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami...
Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami...

Návštěvníci si mohou vyzkoušet systém iNELS na vlastní kůži, třeba ovládat sami osvětlení nebo stahovat rolety.

O projektu

Autor: Ing. arch. Irena Tomisová
Přihlašovatelé: Ing. arch. Irena Tomisová Architects a Creatisa Design
Místo: Praha
Realizace: 2015
Přihlášeno v kategorii: Veřejný interiér (restaurace a hotely)
Název: Bistro Jan Paukert v Praze

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostorů, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016
Vyhlášení výsledků: 5. 4. 2016

Autor:

Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Další z rubriky

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Z otřískané hospody je skvělé bydlení. Odvážná koupě se vyplatila

Stylem „risk je zisk“ se rozhodla řídit mladá manažerka Hue při hledání prvního...

V severním Melbourne stojí již 150 let tradiční putyka Kings Arms, ve které dnes žije manažerka Hue. Stylem „risk je...

Restaurace, kde vám drink podá robotická ruka, připomíná sedícího psa

Dvoupatrový Cyberdog tvarem připomíná hlavu a tělo psa, užitná plocha je 130...

Technologicko-informační centrum Cyberdog, jehož součástí je i vinárna s robotickou obsluhou, vznikla v Praze u stanice...

Najdete na iDNES.cz