Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mají bungalov nedaleko hřbitova. Parcelu kvůli němu nikdo nechtěl

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé se dvěma malými dětmi stavět dům původně neplánovali. Na poměrně problematickém pozemku nedaleko Prahy se jim nakonec pro jejich rodinu podařilo vybudovat harmonický domov s osobitým duchem.

Terasu kryje velká železobetonová moniéra s nápaditě integrovanou roletou. Ta se rozvine jen za prudkého slunce, jinak zůstává rám moniéry volný, aby světlo mohlo volně procházet až do obývacího pokoje. | foto: David Křivánek a Jaroslav Mareš

Parcela byla sice na klidném, téměř ztraceném kraji obce, ale zarostlý severní svah v sousedství hřbitova však na první pohled mnoho optimismu nevzbuzoval. Zřejmě proto se dlouho čekalo, až se najde kupec.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Nejdříve jsme chtěli koupit hotový rodinný dům, nic vhodného jsme ale dlouho nemohli najít,“ uvádí majitelka.

„Toto místo jsme objevili náhodou. Milujeme klid a stín. Zákoutí vedle hřbitova, pod mohutnými starými duby a javory, nás oslovilo a dodnes nás okouzluje hlubokou, téměř meditativní atmosférou.“

Představovali si přízemní moderní dům, s bezbariérovým přístupem a obytnými místnostmi orientovanými do zahrady. Návrh jeho konkrétní podoby svěřili architektům Martinu Karešovi a Robertu Raisovi z ateliéru Europrojekta.

Svah jako výhoda

Polohu v severním svahu architekti využili jako určitou výhodu. Převýšení umožnilo vybudovat pod severní částí domu suterén v úrovni ulice. Je zde technické zázemí, herna, garáž a kryté garážové stání, odlehčující hmotu stavby. Automobily sem vjíždějí branou přímo z veřejné komunikace.

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco...

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco společný obývací prostor a terasa navazují na vyšší část zahrady.

K hlavnímu vstupu, který je o podlaží výše v severovýchodním nároží domu, vede rampa ze strany od hřbitova. Za vstupní halou se cesty rozdělují. Dispozice je koncipována do tvaru písmene L tak, aby všechny obytné místnosti byly orientovány na terasu na jihozápadní straně. Ta je chráněna ze dvou stran domem, příjemně zastíněna.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Severní část domu tvoří společný obývací prostor, kolem kuchyně a vestavěného bloku zázemí se prochází do jídelny a relaxační zóny s krbem a sezením. Východní „křídlo“ tvoří tři ložnice se šatnami, malý pokoj pro hosty a hygienické příslušenství.

„Koncept blížící se bungalovu byl samozřejmě vzdálen zdejší regulaci, která v malé obci ‚káže‘ tradiční ráz a sedlové střechy. V okolí ale již vyrůstá moderní výstavba a zdejšímu starostovi se náš návrh líbil, takže se nakonec podařilo jej prosadit,“ vysvětluje architekt Martin Kareš, spoluautor návrhu domu.

Příroda uvnitř i venku

Svěřit návrh stavby i vybavení interiéru témuž autorovi se osvědčilo. Jednota vnějšího a vnitřního prostředí a vztah k přírodě vyzařují jak z exteriéru, tak i z interiéru domu. Přispívá k tomu také volba kvalitních přírodních materiálů a důraz na praktické detaily a perfektní řemeslné zpracování.

Rohový pohled naznačuje zakomponování do svažitého terénu.

Rohový pohled naznačuje zakomponování do svažitého terénu.

V celém domě vládne jedna základní barevná linie, kombinace kaštanově hnědého a smetanově bílého odstínu. Na míru vyrobené dveře a nábytek krášlí pečlivě vybraná dýha mango, podlahy jsou z ušlechtilého tropického merbau. Materiál na mramorové dlažby a obklady si majitelé sami vybírali v italském lomu. Zemitou atmosféru dolaďuje nepřímé osvětlení, rafinovaně integrované do sádrokartonových stropních podhledů.

Nábytek ale není v interiéru dominantní. „Výhled do zahrady ‚naplňuje‘ dům natolik, že zařízení jsme si přáli čistě účelné,“ říká paní domu. „Již při návrhu se ale počítalo s našimi oblíbenými obrazy, protože člověk má svému domovu vdechnout sebe sama.“

Rodinná vila byla postavena s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně dispozičního řešení. „Snažili jsme se rozdělit objekt na část společenskou a část soukromou, a to tak, aby se svým životem navzájem nerušily a přitom oba světy spolu žily v blízkém vztahu. Tvar vily je pojat jako jednoduchý průnik kubických hmot, a to s ohledem na principy energeticky pasivních staveb,“ říká Martin Kareš.

Kuchyň s jídelnou jsou v severní části společného obývacího prostoru. Na...

Kuchyň s jídelnou jsou v severní části společného obývacího prostoru. Na podlaze z červeného dřeva merbau vyniká bílá kožená sedačka. Nábytek vyrobený podle návrhu architektů krášlí dýha mango, stejně jako obklad stěny vedle krbu (jsou v něm integrovány dveře do spíže).

Technické údaje

Zastavěná plocha: 225 m2
Užitná plocha: 320 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém z broušených keramických tvárnic Porotherm, obvodové zdivo s vnějším zateplením 200 mm, část fasády hladce omítnuta, část obložena dřevěným obkladem z cedru, stropy železobetonové monolitické
Výplně otvorů: posuvné prosklené plochy a okna dřevohliníková s izolačními trojskly, exteriérové žaluzie, v obývacím pokoji bezrámové rohové zasklení, dveře atypické dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní a atypické posuvné, v suterénu z lakovaných MDF desek
Vytápění: zdroj energie tepelné čerpadlo vzduch/voda, v celém domě podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si...

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si majitelé vybrali na dlažbu a pracovní desku v kuchyni.

Autoři

Ing. arch. Robert Rais, MBA (1977),
Ing. arch. Martin Kareš, MBA (1977)

Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývající se navrhováním občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností.

Realizovali více než stovku rodinných domů, získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, cenu Fasáda roku a další.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Architekti, kteří navrhují domy na míru majitelům i pozemkům

Dům ve Pstruží má neobvyklý půdorys, který vybíhá do tří paprsků.

Tentokrát jsme pro vás vybrali na první pohled tři rozdílné domy. Každý z nich pro jiného klienta, s jinými vstupními...

Koupil spáleniště. Na něm postavil roubenku, přísné předpisy dodržel

Užitná plocha roubenky je 166 metrů čtverečních.

Pozemek se zarůstajícím spáleništěm si Jan koupil, aby zde rodině postavil roubenku. Okouzlila ho především lokalita...

Najdete na iDNES.cz