Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli bezbariérový a bezúdržbový dům. Má dokonce výhled na zámek

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé z jižních Čech šli na výstavbu nového bydlení trochu jinou cestou, než bývá obvyklé. Nejdříve si vybrali dům, pak pro něj hledali nejlepší místo.

Režná přizdívka domu vydrží desítky let, o fasádu se tak majitelé nemusí starat. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Oba manželé mnoho let pracují ve stavebnictví a zkušenosti získali před lety při stavbě svého prvního domu. Ten druhý měl být přizpůsobený potřebám rodiny se dvěma dospívajícími dcerami, bezbariérový, bezúdržbový, s minimálními náklady na energii a údržbu.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Inspirovali jsme se katalogovým domem Ekord. Splňuje všechny naše požadavky a zaujal nás také tím, že je nepravidelný, jiný než ostatní,“ vysvětluje majitelka.

„Místem činu“ se pak stal pozemek vytvořený ze čtyř obtížně přístupných parcel, obklopených staršími i nově postavenými domy. Z ulice jsou vidět jen vrata, od nich vede do garáže příjezdová cesta kolem dvou sousedů. Nenápadně skryté, tiché a slunné místo je v městském parku u řeky, jen 300 metrů od centra města. A jako bonus nabízí dokonce výhled na zámek.

Půvab nepravých úhlů

Zkosená dispozice domu sestávající ze dvou křídel, které svírají tupý úhel, se po mírném přizpůsobení dobře hodila na parcelu nepravidelného tvaru. Od zádveří se dům rozděluje na dvě části: levou tvoří společný obývací prostor, z něhož se vchází do ložnice rodičů a dále do koupelny.

Společná obývací zóna domu se dělí na obývací pokoj a kuchyňskou část,...

Společná obývací zóna domu se dělí na obývací pokoj a kuchyňskou část, oddělenou polopříčkou a barovým pultem. Velkoformátová keramická dlažba s metalickým povrchem vytváří v interiéru působivé efekty.

Pravé „křídlo“ obývají dcery, kromě jejich dvou pokojů, koupelny a sauny je tu i zázemí. Vedle stojící samostatná garáž je s domem propojena přesahující střechou.

Fotogalerie

Ve vnitřním rohu domu, rozevřeném do tvaru širokého písmene V, se ukrývá chráněná terasa, do níž není od sousedů vidět, ale slunce tu bývá hostem po celé odpoledne. Provoz je bezbariérový, z domu do garáže lze přejít suchou nohou.

Atypický interiér bez pravých úhlů si vyžádal zařízení nábytkem na míru, což ještě zvýšilo komfort bydlení. Majitelé si vybrali živý kontrast: přírodní materiály, dřevo a keramiku, kombinovali s lakovaným nábytkem v živých barvách. Prostor domu se tak rozjasnil a získal dynamiku.

Stejně jako na dispozici a vybavení dbali majitelé také na technické řešení, především na kvalitu materiálů a na energetickou úspornost. Proto zvolili zděnou konstrukci s dobrou tepelnou izolací a možná překvapivě elektrické vytápění, které bývá považováno za nákladné.

„Pro elektrické podlahové vytápění to ale neplatí. Můžeme využívat pro celou domácnost zvýhodněnou sníženou sazbu na elektřinu,“ vysvětlují majitelé. „Další výhodou je bezprašná domácnost a také úspora místa. V domě jsme nemuseli budovat kotelnu, nikde nepřekážejí radiátory.“

Nepravoúhlá dispozice si vyžádala vybavení interiéru na zakázku. Kuchyňská...

Nepravoúhlá dispozice si vyžádala vybavení interiéru na zakázku. Kuchyňská linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek s vysokým leskem. Kuchyň je průchozí do koupelny rodičů.

Zdravá a úsporná pohoda

„Již při stavbě prvního domu jsme dbali na dobré tepelněizolační vlastnosti. Na základě mnoha let zkušeností jsme si vybrali zdivo z keramických tvárnic Porotherm, fasáda je zateplena minerální vlnou, odvětrána, dům má vnější přizdívku z lícových cihel. Tím jsme dosáhli vynikající tepelné akumulace,“ vysvětlují majitelé.

Keramika je navíc prodyšná, takže v domě je příjemné zdravé ovzduší a režná přizdívka vydrží desítky let, o fasádu se nemusí starat. „Roční náklady za energii, včetně domácích spotřebičů a pravidelného provozu sauny, jsou asi 38 tisíc, z toho na vytápění jde asi polovina,“ chválí majitelé domu.

Členitý půdorys spolu s členitou střechou opticky zmenšují rozlehlou stavbu....

Členitý půdorys spolu s členitou střechou opticky zmenšují rozlehlou stavbu. Přesahy střech přirozeně stíní fasádu a zabraňují přehřívání interiéru.

Dům a samostatně stojící garáž jsou propojeny střechou, která přechází z...

Dům a samostatně stojící garáž jsou propojeny střechou, která přechází z jednoho objektu na druhý. Vznikl zde příjemně skrytý prostor, chráněný před slunečními paprsky či letním deštíkem.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 300 m2
Užitná plocha: 225 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo z keramických broušených cihel Porotherm tl. 300 mm, vnější zateplení min. vlna 150 mm, větraná vzduch. mezera, přizdívka z režných cihel tl. 120 mm, dřevěný krov, sádrokartonové stropní podhledy zateplené 300 mm min. vlny, garáž bez zateplení (obložena režným obkladem Terca), střešní krytina Bramac a integrované solární kolektory
Výplně otvorů: okna plastová s izol. trojskly, dveře dřevěné dýhované do oblož. zárubní a posuvné
Vytápění: v celém domě elektrické podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou
Dům je nízkoenergetický, tep. ztráta 8 kW
Dodavatel stavby: TEMI engineering, s. r. o.

Příjezd k domu vede po ploše s betonovou dlažbou v cihlovém odstínu, který ladí...

Příjezd k domu vede po ploše s betonovou dlažbou v cihlovém odstínu, který ladí s režnou fasádou. Různorodá barevnost cihelné přizdívky dodává stavbě na zajímavosti. Garáž je obložena páskovým obkladem Terca, jehož životnost je téměř věčná.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Témata: Bydlení , MDF




Nejčtenější

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Záchrana a obnova usedlosti čp. 12 v Kučerově. Usedlost čp. 12 v Kučerově...
NEJ zachráněné památky. Češi s láskou vrací historickým stavbám život

V renesančním zámku v Bučovicích byly vyhlášeny výsledky čtvrtého ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za pozitivní příklady dobré...  celý článek

U Lenky doma se servíruje na jejím něžném porcelánu, z něhož kromě produktů na...
Dům si navrhla jako galerii v bílé barvě. Může jej tak průběžně měnit

Poetičnost tvorby výtvarnice a designérky Lenky Sárové Malíské promlouvá od okamžiku, kdy stanete na prahu jejího domu. Z bílých ploch vystupují jemné akryly a...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Další z rubriky

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji velkoměsta, kam jezdí za prací....  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.