Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

  1:00aktualizováno  1:00
Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme pak jen přirozeně respektovali místní tradici dřeva jako lokálního stavebního materiálu," říká majitel moderní chalupy v Beskydech.

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a blízkosti dává domovu jinou kvalitu. | foto: Jiří Ernest

Pozemek se rozkládá na jižním dosti příkrém svahu s výhledem na oblast Hostýnsko-Vsetínské hornatiny. Na místě se nacházela malá podsklepená rekreační chata, na jejímž základě měl být postaven nový dům.

Umístění stavby bylo tedy dáno. Požadavkem investorů byl návrh horské chalupy, která bude využívána převážně nejstaršími členy rodiny, ale zároveň bude schopna pojmout celou rodinu a přátele.

Architekti se museli popasovat se striktními podmínkami chráněné krajinné oblasti Beskydy a také s požadavky majitelů. Chtěli postavit skromný dům se současným architektonickým vyzněním. Byl pro ně důležitý co největší společný obytný prostor (kuchyně, jídelna a obývací část), aby se v něm mohla sejít celá rodina a přátelé.

Fotogalerie

Přáli si také otevřený prostor obytné místnosti přes patro do střechy a vizuální propojení s horním pokojem. Požadavkem byl současně maximální výhled do nádherné okolní krajiny, dobré přirozené osvětlení a nízkoenergetický standard.

„Navrhli jsme dům, jehož koncepci značně ovlivnilo umístění v CHKO Beskydy a čerpání inspirace původní lidové architektury, nicméně princip domu odpovídá současnému pojetí architektury horské chalupy řešené jako dřevostavba,“ říká architektka Darja Kafková z ateliéru MOAD.

Dům má jednoduchý obdélníkový tvar - vnitřní prostor přízemí je rozdělen velkou vstupní předsíní na část s ložnicí, koupelnou s technickým zázemím a toaletou a na velkou obytnou část, která je otevřená přes dvě patra.

Důležitým prvkem v této části jsou sytě červená kachlová kamna, kolem kterých se točí dřevěné schodiště do otevřené galerie, kde je otevřená pracovna, toaleta a velká ložnice. Toto propojení je důležitým komunikačním prvkem v domě.

V interiéru jsou na stěnách použité světlé hliněné omítky s příměsí sušené kopretiny, která dodává omítce jemnou strukturu a drobné žíhání. Přiznaná dřevěná nosná konstrukce sedlové střechy a podbití umocňuje atmosféru dřevostavby.

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a blízkosti dává domovu jinou kvalitu.

Obytná část domu s velikánským oknem na východ a s proskleným výklenkem orientovaným na jihozápad dává možnost majitelům sledovat krásné výhledy z interiéru a sledovat krajinu v závislosti na denním osvětlení. Důležitý je velký přesah střechy kryjící vstupní prostor a část terasy přístupné z obytného prostoru, který poskytuje potřebné závětří a prostor pro ukrytí v případě deště nebo slunce.

„Největší výzvou návrhu bylo dispozičně připravit obytný prostor na různé příležitosti, tak aby se v něm dobře cítil třeba samotný člen rodiny a naopak aby se tam vešla celá rodina. Vymysleli jsme mobilní kuchyňský ostrůvek, který se v případě potřeby může po místnosti různě přemisťovat,“ vysvětluje architekt Ondřej Kafka z ateliéru MOAD.

„Realizace nás utvrdila v používání přírodních materiálů, jako jsou hliněné omítky, v maximální možné míře. Těší nás, že se podařilo navrhnout stavbu respektující požadavky CHKO Beskydy a přitom najít soudobou podobu chalupy, která vyhovuje jejím obyvatelům.“

Stavba trvala přibližně dva roky. Dům stavěla firma na klíč podle dokumentace pro provedení stavby připravené od architektů. Manželé si sami zajistili v součinnosti s architekty dodavatele dřevěných podlah, dveří, schodiště, krbových kamen a realizaci vnitřních hliněných omítek. V posledním roce postupně dokončují venkovní úpravy a zahradu, což také řeší subdodavatelsky. Příště by ale určitě uvažovali o kvalitním dozoru stavby.    

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny. Podle učení feng-šuej...

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny. Podle učení feng-šuej ukázkové místo pro dům. Zahrada stále zraje v čase a rozrůstá se.

Když se bydlí hezky

„Je to dům, ve kterém se cítíme dobře a jsme v něm nesmírně rádi. Měřítko a zvolená dispozice funguje s užíváním domu jak pro nás dva, tak pro setkání s celou rodinou. Každý si zde najde místo pro sebe - v přízemí se může setkat se všemi u velkého jídelního stolu a u vyhřátých kamen, případně si může jen vychutnávat výhled na terase, či si jít zalenošit a pozorovat hvězdy do horního podkrovního pokoje,“ popisuje interiér majitel.

Otevřený prostor obytného prostoru do patra a velké prosklení směrované do přírody dává manželům pocit velké volnosti a vzdušnosti. Mohou také maximálně vnímat dění venku, což se jim zdá úžasné.

Technické parametry:

  • Zastavěná plocha: 90 m2
  • Užitná plocha: 130 m2
  • Konstrukční systém: two by four
  • Teplo a větrání: elektrokotel a doplňkový zdroj kachlová kamna, vzduchotechnika s rekuperací
    Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 v W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Darja Kafková a Ing. arch. Ondřej Kafka - MOAD architekti
  • Skladba stěny: hliněná omítka, stavební lepidlo s perlinkou, ekopanel, sloupková konstrukce s minerální vatou, dřevěný rošt s minerální vatou, pojistná hydroizolační folie, dřevěné laťování, modřínový obklad 
  • Typ domu: nízkoenergetický
Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Další z rubriky

Dům pravé blondýnky. Reese Whitherspoonová svou rolí zvýšila cenu domu

Takřka dramatickou chrámovou atmosféru zdůrazňuje v obývacím pokoji tmavé dřevo...

Cenu domu v Beverly Hills, Holmby Hills a Bel-Air v Los Angeles neurčuje zdaleka jen jeho kvalita, ale také jméno...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...



Najdete na iDNES.cz