Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

  1:00aktualizováno  1:00
Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm však nenechali nit suchou.

Rekreační areál Kraví hora | foto: MAFRA

Původně totiž autoři stavby, architekti ze studia D.R.N.H., Antonín Novák a Petr Valenta, slibovali vybudování tobogánu. Od toho ale nakonec upustili. Říká se, že se jim design tobogánu nelíbil, a tak raději utratili finanční prostředky jinde, aby na zmiňovaný tobogán už nezbylo.

„Od města jsme nedostali žádné specifické požadavky, jak by výsledná stavba měla vypadat. Ty požadavky vyplynuly až později z komunikace s občany. Ti tady nechtěli původně žádnou stavbu, anebo, pokud možno, stavbu co nejmenší. Stejně tak tady nechtěli žádné další dopravní zatížení, takže parkování muselo být omezeno. Celá stavba se musela chovat velmi decentně a nenápadně vůči tomu prostředí,“ vysvětluje architekt Petr Valenta.

A dodává, že na druhou stanu ale obyvatelé vedle decentnosti stavby požadovali také tobogán.

Lhali architekti veřejnosti?

Tobogán původně skutečně v plánech výstavby byl. Jenže se nezrealizoval. „Při spodní stavbě šlo obtížně vytěžit skálu, která se na místě nacházela. Takže jsme utratili více peněz na denních pracích při odtěžování oné skály a na tobogán nám už zkrátka nezbyly finanční prostředky,“ říká architekt Valenta.

Oproti tomu na veřejnost prosakují informace, že jeho tvrzení není úplně pravdivé. Tiskem dokonce před lety proběhla zpráva, že architekti úmyslně utratili rozpočet jinde, aby se na tobogán už nedostalo.

Fotogalerie

„Tu fámu jsme kdysi vypustili ven my, autoři projektu. Ale nezakládá se na pravdě. Jako architekti nemáme takovou moc, abychom zkrátka něco nepostavili,“ přiznává dnes po letech architekt Per Valenta.

Otázkou ovšem zůstává, proč měli renomovaní architekti potřebu provokovat tehdy veřejnost takovýmto tvrzením? Že by to byla pomsta Brňanům za to, jak bazén zprvu odsuzovali?

Odborníci si stavby cení

Na druhou stranu, ať už jsou důvody jakékoli, stavba se dočkala nemalého uznání v zahraničí. „Nejvíce si cením hlavní ceny Grand Prix Obce Architektů. To je cena udělena mezinárodní porotou. A dostali jsme ji v roce 2005,“ chlubí se Valenta. Dále bazén získal například Cenu Investora Grad Prix, taktéž v roce 2005, pak cenu Bazén roku 2005, cenu za ekologický přínos a mnoho dalších drobnějších.

Autor:



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...

Ornitolog a bioložka si postavili dřevěný dům. Samozřejmě v přírodě

Dvojice Agnes a Mikael si vybrala velkoryse řešený dům s pěti ložnicemi a...

Někdy se profese majitelů odrazí výrazně i na jejich domě. To je i případ bioložky Agnes a ornitologa Mikaela. Takoví...

Prosklený dům má neuvěřitelný výhled do údolí, okna nic nezakrývají

Stavba je zasazena v relativně strmém východním svahu, takže bylo nutné provést...

Odvážné architektonické pojetí a velmi citlivé zasazení do krajiny v údolí potoka… Tím vším již na první pohled zaujme...



Najdete na iDNES.cz