Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Luxusní vile sluší i menší pozemek. Vešel se bazén a terasa

  1:00aktualizováno  1:00
Rohová parcela v argentinské rezidenční čtvrti Buenos Aires na své nové majitele doslova čekala. Rozloha 750 metrů čtverečních nebyla nijak omračující, přesto se architektovi povedlo na pozemek umístit vilu velkou 250 metrů čtverečních, bazén i venkovní terasu.

Rohová parcela na své majitele doslova čekala. Její velikost 750 metrů čtverečních nebyla nijak omračující, přesto se argentinskému architektovi povedlo na pozemek umístit působivou vilu o rozloze 250 metrů čtverečních, bazén, venkovní terasu s posezením. | foto: Estudio Geya

Ve čtvrti Francesco Álvarez, pojmenované podle otce jednoho z pionýrských osadníků, se za poslední dekády život razantně proměnil. Mléčný průmysl, ranče a obchodní ruch ustoupily vilkám a víkendovým domům, které obklopují stromy a parky. Dědicové původních usedlostí i noví majitelé se těší z venkovského klidu, pomaleji plynoucího času a pohody.  

K realizaci domu uprostřed zeleně, na výhodné rohové parcele, přizvala čtyřčlenná rodina architekty z ateliéru Estudio Geya. Rodinná kancelář navrhuje nemovitosti přes třicet let a vytvořila řadu rodinných domků, vil i činžáků nejen v Buenos Aires.

Fotogalerie

Manželé Liliana Pichinová a Andrés Geya postupně vedení předávají synovi, Lucasovi Geyovi, který byl hlavním architektem i této vily. Lucas Geya při své práci rád čerpá z funkcionalismu a modernismu a dává si záležet na tom, aby majitelé měli při bydlení dostatek soukromí, intimity a již prvním otevřením dveří domova se cítili dokonale ve svém.

V návrzích si pohrál s řadou průhledů a dělením. Betonové stěny se ve správných místech a úhlech rozestupují a nabízejí majitelům perfektní výhledy. Při příchodu domů se rodina už v zádveří potěší výhledem na zelené zákoutí a při pobytu na terase a v bazénu všechny členy chrání od pohledů kolemjdoucích chytře navržené clonění. Vysoké ploty nejsou v této čtvrti vítány.

Při řešení celkového konceptu domu si Lucas Geya neodpustil malou hříčku. Namísto rozhodování, zda využít plochou, nebo sedlovou střechu, chytře objektu dopřál obě. Přízemí vily patří společnému rodinnému životu a veškerému technickému a provoznímu zázemí, patro je ryze privátní a dělené na dvě části: rodičovskou a dětskou. 

Při řešení celkového konceptu domu si Lucas Geya neodpustil malou hříčku:...

Při řešení celkového konceptu domu si Lucas Geya neodpustil malou hříčku: namísto rozhodování, zda využít rovnou, nebo sedlovou střechu, objektu dopřál obě.

Stavbu majitelé započali na podzim 2016 a dokončili loni v létě. S odkazem k předkům se pustili do vybavování a zařizování interiérů, ve kterých umístili všechny ceněné rodinné poklady.

Kuchyni namísto strohých linií moderních lesklých linek dominuje historická kredenc, starožitný skleník stojí pod schodištěm. Ikonická křesílka z chromované ohýbané konstrukce, která se vyráběla ve třicátých letech minulého století v Čechách ve firmě Thonet podle návrhu designéra Marcela Breuera, stojí v hale v patře. Na podlahách v soukromých pokojích jsou položeny starosvětské parkety, v hlavní obytné části snadno udržovatelný kámen.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: vila, Argentina, bazén

Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

V Ostravě je trochu jiný hotel. Podívejte se, co bylo pod sádrokartonem

V restauraci byly krásné původní klenby s železnými nosníky schované pod...

Hotel city.city od ateliéru Dependlab najdete v městské části Ostrava-Přívoz, která koncem 19. století prošla výraznou...

Dům muže, který nezažil MeToo. Ve své posteli měl dvacet tisíc žen

Dům si nechal Wilt Chamberlain postavit ve stylu  brutalismu.

Wilt Chamberlain patří k nejlepším basketbalistům v historii NBA. Byl velmi svérázný a takový je i jeho dům postavený...

U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu...

Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme...



Najdete na iDNES.cz