Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architekty raději zahnali a půdní byt si postavili podle vlastních představ

  1:01aktualizováno  1:01
Půda v prvorepublikovém činžovním domě v centru Českých Budějovic se dočkala rekonstrukce. Nevyužitý prostor k ní přímo vybízel. A dočkal se. S ním i čtyřčlenná rodina, která získala skvělé bydlení.

Ostrůvkové řešení bylo pro půdní byt ideální variantou | foto: Jaroslav Hejzlar

Manželé Jana a Radim se dvěma syny dávají přednost životu v centru města. Bydlení na půdě je lákalo svou výjimečnou atmosférou. A přitom se dokázali vyhnout záporům půdních bytů.

"Máme klimatizaci, proto se nás typická nevýhoda půdních bytů neboli horko nedotýká. Jedinečnost bytu spočívá ve výhledu z oken, díváte se neustále do nebe a jste oproštěni od ruchu velkoměsta," popisuje Radim.

Rodina sice na počátku úvah o rekonstrukci jednala s některými architekty, ale absolutně se s nimi neshodla v představách a nápadech, proto ke spolupráci nedošlo.

Obývací prostor s kuchyní má téměř 60 metrů čtverečních

"Návrh jsme si vypracovali sami, jen o některých technických záležitostech jsme se poradili s odborníkem, Martinem Latislavem, který nám závěrečný projekt nakreslil a připravil veškerou dokumentaci pro získání stavebního povolení," vysvětluje Radim.

Byt pod střechou

Dispozice bytu byla od samého začátku jasná (až na několik detailů). Určila ji poloha střechy. Umístění obývacího pokoje a kuchyně jako dominantních místností tak bylo víceméně jednoznačné. Místo, kde bude koupelna a toaleta, byla dána možností vybudovat odpady pouze na určitých místech.

Zbývající místnosti, tedy dva dětské pokoje a ložnice, se logicky včlenily do zbylého prostoru. "Bohužel jsme museli opustit myšlenku samostatné šatny, na tu nezbylo místo," lituje Jana. Nad polovinou bytu, kde jsou pokoje synů a ložnice, však vznikl navíc prostor o rozloze 50 m2, který rodina dokonale využila jako úložný.

Krb symbolicky odděluje kuchyni a obývací pokoj

Krb symbolicky odděluje kuchyni a obývací pokoj

Střešní okna propouštějí do bytu dostatek přirozeného světla

Střešní okna propouštějí do bytu dostatek přirozeného světla

"V obývacím pokoji jsme původně uvažovali o velkém ateliérovém prosklení, které by spojovalo obývací prostor s venkovní terasou, ale kvůli problémům s izolacemi jsme tuto myšlenku zavrhli. Dalším důvodem byl fakt, že využíváme posezení na terase na zahradě přímo u domu, který má jen dvě podlaží, takže dolů není až tak daleko," prozrazuje Radim.

V obývacím pokoji se manželé rozhodli pro dvě trojice oken nad sebou a v kuchyni pro trojici oken vedle sebe. Technici firmy Velux po statických propočtech určili jejich rozměry. "V ostatních pokojích jsme nechali zabudovat vždy dvojici oken," doplňuje Jana.

V bytě je pouze jedna koupelna, nechybí v ní však vana ani sprchový kout

Centrum bytu: kuchyně

Kuchyně i obývací místnost vyřešili majitelé v moderním jednoduchém stylu s využitím mnoha technických vymožeností, a to jak ve výbavě celé kuchyně, tak například ve zvoleném systému programovatelného ovládání osvětlení.

Kuchyně poskytuje mnoho úložných prostor, proto nebylo nutné zahltit obývací pokoj dalším nábytkem. Díky tomu působí tato nejfrekventovanější část bytu velmi vzdušně. Kuchyně a obývací pokoj jsou pouze lehce opticky odděleny částečně vysunutým krbem.

Půdorys bytu

Byt rodina obývá už dva roky. "Za tu dobu jsme nepřišli na nic, co bychom chtěli změnit," tvrdí manželé svorně.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Velká nádhera. To je přestavěná maringotka pro unavenou podnikatelku

Pestrou skalku stejně jako malý přírodní koupací rybníček vytvořila sama...

Osada Trebudannon uprostřed anglického hrabství Cornwall by se klidně mohla stát synonymem pro obydlenou zatáčku. Kromě...

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...



Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Další z rubriky

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Sídlo neřesti s legendárními večírky. To je Muchův dům na Hradčanech

Navodit tvůrčí prostředí bylo pro Alfonse Muchu zásadní, podstatnou část...

Údajně se tu za socialismu pořádaly legendární večírky. Po salonech se promenovaly nahé ženy, mělo to být sídlo...

Tohle sousedé nečekali. Odvážný dům udivuje svým tvarem i fasádou

Bezprostřední okolí domu není přísně ohrazeno, nedaleko se spokojeně pasou...

Mladí manželé z Belgie si od gentského architektonického studia NU architectuuratelier nechali postavit odvážný dům v...

Najdete na iDNES.cz