Ve svých návrzích si vystačí s bílou a dřevem. Protože méně je více

  1:00aktualizováno  1:00
Jaké barvy a struktury jsou vhodné v interiéru? Architekti Pavel Salák a Daniel Pružina z ateliéru Versatile zastávají názor, že méně je více. Volí střídmé materiálové a barevné kombinace tak, aby měl majitel možnost dotvořit si interiér svými oblíbenými obrazy či jen červeným polštářkem na sedačce.

Vila Na Vyhlídce: architekti zvolili v celém domě kombinaci dřeva a bílé barvy, která se prolíná prostorem. | foto: Tomáš Vlach

„Projekt vily Na Vyhlídce, posazené do svahu nad vltavské údolí v Měchenicích, by nemohl vzniknout bez osvíceného investora, který byl otevřený novým nápadům a celkové řešení nechal téměř výhradně na nás,“ říkají architekti Pavel Salák a Daniel Pružina.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Jeho důvěry si nesmírně vážili, zároveň cítili o to větší odpovědnost za výsledek. „Jsme velmi rádi, že jsme mohli řešit nejen návrh domu a interiéru, ale také se podílet na návrhu navazující zahrady. Díky tomu mohl vzniknout jednotný funkční celek,“ dodávají společně.

Další zajímavé návštěvy a rozhovory najdete v časopise Domov.

Vila Na Vyhlídce

Kdy jste začali pracovat na interiéru domu a co nejvíce ovlivnilo váš návrh?
U projektu jsme byli přítomni od samého počátku, tedy již při odstranění původní stavby, která na parcele stála. Z toho plyne i nahlížení na interiér, který vznikal ruku v ruce s hmotovým a dispozičním návrhem celého domu včetně návaznosti na zahradu.

Jedním z hlavních aspektů návrhu byla orientace objektu na severním svahu s výhledem do údolí Vltavy. Tomuto výhledu se podřídilo celkové umístění stavby a hraje rozhodující roli i v případě interiéru.

Fotogalerie

Všimla jsem si, že kombinujete pouze několik materiálů…
Záměrem bylo vytvoření čistého, ale příjemného prostoru, který bude možno svobodně dotvořit doplňky osobního charakteru, obrazy či jinými dekoracemi. Z tohoto důvodu jsme zvolili kombinaci dřeva a bílé barvy, která se prolíná celým prostorem.

Použitou dřevinou je ve všech případech dub, kdy jsme rozdílnou barevnost dosáhli jen pomocí mořidel a olejů. Různou barevnost dřeva jsme použili proto, abychom dosáhli kontrastu, zároveň však jednota dřeviny drží vizuální čistotu.

S jakým detailem jste strávili nejvíce času? A jak moc je v interiéru důležitý?
Nejkomplikovanější a velmi důležitý prvek v rámci celého projektu představovalo vykonzolované ocelové schodiště včetně zábradlí, které prochází skrze všechna podlaží.

Zároveň je jednotné zábradlí v celém domě, použili jsme je jak v interiéru, tak i v exteriéru a na všech terasách. Prolíná se celým domem a tvoří hlavní dominantu prostoru. Vzhledem k velké míře prosklení hlavního prostoru domu je tato návaznost podstatná pro výsledný dojem.

Vila Na Vyhlídce: schodiště se prolíná celým domem a tvoří hlavní dominantu...

Vila Na Vyhlídce: schodiště se prolíná celým domem a tvoří hlavní dominantu prostoru.

Vizitka interiéru

Dispozice: 7 + kk

Užitná plocha: 347 m2

Stavební konstrukce: kombinovaný systém (železobetonový monolit, zdivo, ocel)

Povrchy stěn: sádrové omítky + malba, keramický obklad

Povrchy podlah a stropů: keramická dlažba, sádrokartonová konstrukce

Vytápění: podlahové topení + tepelné čerpadlo vzduch-voda

Realizace: 2017

Rodinný dům Mělník

Stavba stojí na okraji města v kontaktu se zelení a přírodou. V návrhu se architekti snažili vytvořit prostory, které budou moderní a přitom útulné, a zároveň spojit přírodní a technické materiály. Důkazem toho je kuchyňský kout, kde dominuje svěšený dřevěný podhled ve stejném dekoru jako pracovní deska linky.

Rodinný dům Mělník - do sestavy vysokých modulů skryli tvůrci interiéru vstup...

Rodinný dům Mělník - do sestavy vysokých modulů skryli tvůrci interiéru vstup do samostatného skladu potravin.

Do sestavy vysokých modulů skryli tvůrci interiéru vstup do samostatného skladu potravin. Šedá keramická dlažba, jež imituje beton, kontrastuje s lesklými bílými dvířky kuchyňské linky a dřevěnými prvky.

Ve výběru materiálů se architekti snažili o jednotnost, a proto v hlavním obývacím prostoru použili shodnou kolekci keramických obkladů a dlažeb jako v koupelnách. Zde se obklady objevily pouze v místě přímého kontaktu s vodou, jsou zapuštěné oproti ostatním plochám, které jsou ošetřené omyvatelnou malbou.

Při návrhu koupelen chtěli projektanti dosáhnout vzdušného prostoru, zcela oproštěného od zbytečných rušivých elementů. To se jim povedlo mimo jiné díky minimalistickým skleněným sprchovým zástěnám.

Vizitka interiéru

Dispozice: 5 + kk

Užitná plocha: 186 m2

Stavební konstrukce: zděný + dřevěný krov

Povrchy stěn: vápenocementová omítka + malba, keramický obklad

Povrchy podlah a stropů: keramická dlažba, sádrokartonová konstrukce, laminát v dekoru dřeva

Vytápění: podlahové topení + plynový kotel

Realizace: 2014

Byt Praha – Nové Butovice

Interiér je v novostavbě bytového domu, kde původní dispoziční ani materiálové řešení neodpovídalo požadavkům klientky. Ty byly velmi specifické: přála si umístit v rámci dispozice prostor na skladování jízdních kol, umožnit nerušený pohyb domácích mazlíčků (koček) a vytvořit interiér, který bude zachycovat její cestovatelskou povahu.

Architekti pojali celé řešení odvážně: rozhodli se opustit konvenci striktně pravoúhlého členění dispozice. Zároveň chtěli již při vstupu do bytu vytvořit vizuální propojení s exteriérem, tedy hlavní průhledové osy směrem od vstupních dveří přes obývací prostor na terasu.

Vizualizace: byt v Praze-Nových Butovicích - dřevěný podhled probíhající i nad...

Vizualizace: byt v Praze-Nových Butovicích - dřevěný podhled, probíhající i nad prostorem jídelny a kuchyně, slouží zároveň pro vzduchotechnické rozvody rekuperační jednotky.

Aby jej ještě umocnili, rozhodli se pojednat fragment chodby s obytným prostorem a kuchyňským koutem jako jeden celek, stěny a strop zde obložili dřevem. V rámci tohoto obkladu skryli dveře do podružných místností a umístili zde niky, kam si majitelka ukládá upomínkové předměty z cest. 

Dřevěný podhled probíhající i nad prostorem jídelny a kuchyně slouží zároveň pro vzduchotechnické rozvody rekuperační jednotky. Je nutné dodat, že bez odvahy a odhodlání investorky by celý projekt neměl šanci vzniknout.

Vizitka bytu

Dispozice: 3+kk

Užitná plocha: 98 m2

Stavební konstrukce: železobetonový monolit + pórobeton

Povrchy stěn: vápenocementové omítky + malba, dýhované dřevotřískové desky + olej, keramický obklad

Povrchy podlah a stropů: dřevěná třívrstvá podlaha, na stropě sádrokartonová konstrukce + konstrukce dřevěné třívrstvé podlahy

Vytápění: centrální + rekuperace

Realizace: 2018

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Další z rubriky

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

Ve svých návrzích si vystačí s bílou a dřevem. Protože méně je více

Vila Na Vyhlídce: architekti zvolili v celém domě kombinaci dřeva a bílé barvy,...

Jaké barvy a struktury jsou vhodné v interiéru? Architekti Pavel Salák a Daniel Pružina z ateliéru Versatile zastávají...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Najdete na iDNES.cz