V květinářstvích a u různých stánků můžete v posledním týdnu vidět doslova přehlídku adventních věnců. Hrají barvami a ozdobami.
Ty menší a skromněji vyzdobené přijdou zhruba na 150 až 250 korun, seženete však i honosnější, které můžou stát až 600 korun.
Přijde vám to hodně? Tak si vyzkoušejte adventní věnec letos udělat sami. Budete-li postupovat podle následujícího návodu, vyjde vás na něco málo přes stokorunu. Postup připravila výtvarnice Nataša Vavrušková.
Co budete potřebovat
Na nákup pomůcek se vydejte do květinářství, nějakého hobbymarketu či do zahrádkářských potřeb, něco seženete i v drogeriích.
Nakupovat můžete jít také do některé z dárkových prodejen, ale tam to bývá obyčejně o něco dražší než v květinářstvích či obchodech pro kutily.
* Korpus: Základ můžete mít ze slámy či si ho vytvořit z papíru, ale ty se k hořícím svíčkám moc nehodí. Lepší je ten polystyrenový (15 až 30 Kč), do nějž se ozdoby dobře zapichují a je možné jej použít i opakovaně.
* Chvojí: Nejlepší je z tisu, který neopadává. Použít lze i jiné jehličnany, počítejte však s tím, že jehličí více píchá do rukou.
* Svíčky: Zvolte čtyři menší silné (30 až 50 Kč), nebo naopak štíhlé vysoké.
* Svícny: "Pokud svíčky nebudete zapalovat, můžete je na věnec připevnit pomocí hřebíku či špejle," říká Nataša Vavrušková. Jestliže však budou svíčky na věnci někdy hořet, musí být napíchnuté na kovový svícen (5 až 15 Kč).
* Drát: Potřebovat budete tři až pět metrů (v železářství na váhu asi 5 Kč).
* Lepicí pistole: Elektrická pistole (okolo 100 Kč), do níž se vkládají nábojnice - kruhové tyčinky o délce asi 15 centimetrů. Po zapnutí taví silikonový náboj na tekutou hmotu, která po chvíli opět ztuhne. Na jeden věnec se spotřebují dvě až tři nábojnice.
* Nůžky
* Ozdoby: Papírová stuha (20 Kč), lýko (30 Kč), malé červené kuličky (kus 3 Kč), plátěná srdíčka, makovice, badyán, lískové ořechy.
Čím vším můžete zdobit?
Rostliny - tis, buxus, jmelí, břečťan, mech, sušené květiny, obilné klásky.
Plody - makovice, granátová jablka, sušená kolečka kdoule, pomeranče, citronu či jablka, kůra z pomeranče či mandarinky (vykrajovátkem na těsto získáte různé tvary), sušené šípky nebo jeřabiny, šišky (přírodní či zlacené), jedlé či obyčejné kaštany, žaludy, mochyně židovská třešeň, sušené olivy, různá semínka.
Oříšky - buráky, lískové ořechy, vlašské ořechy či jejich skořápky, mandle ve skořápce Koření – badyán, skořice, bobkový list.
Další - kamínky, mušličky, ulity, korálky, látkové či papírové ozdoby, těstoviny, perníčky, zabalené bonbony, ozdoby z kukuřičného šustí, staré formičky, keramické ozdoby, staré či rozbité ozdoby na vánoční stromeček, dětské výtvory.
Postup krok za krokem
|