Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mateřské školky budoucnosti: hodně světla, příroda hned za okny

  1:00aktualizováno  1:00
Mateřská škola budoucnosti, to bylo téma mezinárodní soutěže studentů architektury Active House Award 2017. Vedle odborné poroty si vybraly svého vítěze i děti z Dětského domova Dagmar.

Vítěz soutěže Active House Award – školka Máté Asbótha a Josefa Boráka (SR) | foto: Archiv soutěže

Soutěž vyhrál návrh Kindergarten Leonardo od slovenských studentů Máté Asbótha a Josefa Boráka. Cenu „malé“ poroty přisoudily děti z Dětského domova Dagmar návrhu Dávida Magyaricse.

Studenti architektury ve svých návrzích v rámci soutěže Active House Award 2017, kterou organizuje společnost Velux, představili svou vizi nového standardu pro budoucí školky postavenou na zásadách aktivního domu.

Čestné uznání: Lenka Baková (SR)

Čestné uznání: Lenka Baková (SR)

Kromě kvality architektonického a urbanistického řešení jednotlivých návrhů hodnotila porota také práci studentů s denním světlem, dostatečný přísun čerstvého vzduchu, hospodaření s energií a celkový dopad na životní prostředí.

„Soutěž Active House Award dává studentům vysokých škol příležitost zamyslet se nad návrhem budovy nejen z pohledu architektonické kvality, ale také z hlediska kvality vnitřního prostředí a udržitelného přístupu k navrhování staveb. Bylo pro nás velmi poučné vidět, kolik různých příležitostí ke zkvalitnění života předškoláků a jejich okolí studenti našli a zpracovali,“ uvedla architektka Klára Bukolská ze společnosti Velux ČR.

Společně s ní zasedli v porotě architekti Kamil Mrva (Kamil Mrva Architects), Michal Krištof (Chybik + Kristof Architects & Urban Designers), Martin Jančok (Plural) a Lone Feifer (Velux, Active House Aliance).

Vlastní zkušenost pomohla

Fotogalerie

Hlavní cenu odborné poroty získali Máté Asbóth a Josef Borák. „Do školky jsme chodili všichni, a tak jsme měli určitou představu o tom, jak ty prostory většinou vypadají. Osobní zkušenost nám ulehčila rozhodování v tom, jaké použijeme materiály, do jakého ji umístíme prostředí, jak by měla být orientována okna,“ popisuje přípravy projektu Máté Asbóth.

Na druhém místě skončil spolužák vítězné dvojice, Tomáš Jozefík. Mimořádnou cena poroty získali Martin Odehnal a Jakub Marek z České republiky, Čestné uznání pak Tereza Zvolská a Ivona Uherková.

Dětem se líbily veselé barvy a blízkost přírody, jejich hlas tak patřil návrhu školky Dávida Magyaricse.

Cena dětské poroty - děti z Dětského domova Dagmar zaujal návrh Dávida...

Cena dětské poroty - děti z Dětského domova Dagmar zaujal návrh Dávida Magyaricse (SR) svým barevným provedením, dostatečnou velikostí, blízkostí přírody, velkými okny s výhledem a spoustou možností k zábavě. Na všech návrzích děti ocenily hlavně netradiční tvary místností a spojení interiéru s přírodou.

„Bylo inspirující vidět, s jakým nadšením se děti role porotce soutěže zhostily a jaké argumenty považovaly ze svého pohledu za důležité. Hravou formou jsme jim zároveň pomohli nahlédnout do tvůrčího procesu a myšlení architekta moderních zdravých budov,“ říká Klára Bukolská.

„Věříme, že pokud se děti pro architekturu nadchnou a pochopí její smysl, bude celková kvalita našeho vybudovaného prostředí v budoucnosti na daleko vyšší úrovni. Spolupráce s dětmi byla velkým obohacením letošního ročníku soutěže, důvodem podívat se na jednotlivé návrhy také jejich očima, a nejen pohledem architekta,“ dodala Bukolská.

Mezi soutěžící byly rozděleny odměny celkem ve výši 6 tisíc eur.

Co je aktivní dům

Jeho vnitřní klima podporuje zdraví, pohodlí a pocit pohody.

  • Má dobrou kvalitu vzduchu v místnostech, uspokojivé tepelné klima a vhodné vizuální i akustické pohodlí.
  • Regulování optimálního klimatu je lehké na ovládání, což zároveň povzbuzuje zodpovědné chování uživatelů při šetrném provozu.
  • Je energeticky efektivní a podstatně překračuje zákonné minimum v oblasti energetické účinnosti.
  • Je postavený z ekologických (recyklovatelných) materiálů a vykazuje minimální dopad na životní prostředí.
Autoři:



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Byt s terasou si majitelka zaplnila obrazy a jeleny, které zbožňuje

Obývací pokoj dekorují „rozteklé“ světadíly – originální dílo Vlada Matušiaka,...

Po dlouhodobém pobytu v Austrálii a životě v podnájmu se Eliška rozhodla pro perspektivní třípokojový byt s velkou...

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Další z rubriky

Architekt radí, jak správně zrekonstruovat chalupu a vyhovět úřadům

Chalupa v Křižánkách má štítová okna vtipně schovaná za okenicemi.

Nastává čas, kdy opět začneme hojně využívat naše chaty a chalupy. Jak přistoupit k opravě či celkové rekonstrukci...

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...

Atrium uprostřed domu funguje jako žárovka, vnáší do něj světlo

Při pohledu z ulice jednoduchý dům o sobě téměř nic neprozrazuje. Rodina chtěla...

Do prosté černé „krabičky“ vměstnal architekt vše, co rodina s dvěma dětmi potřebovala. I přes minimální pozemek si zde...



Najdete na iDNES.cz