Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Aby teplo bylo

aktualizováno 
Josef Jungmann (1773 - 1847) jako jeden z prvních českých buditelů a nejspíš i Čechů vůbec veřejně ocenil užitečnost a potřebnost tak banální součásti obytného interiéru, jakými jsou na první pohled obyčejná kamna.
1847) jako jeden z prvních českých buditelů a nejspíš i Čechů vůbec veřejně ocenil užitečnost a potřebnost tak banální součásti obytného interiéru, jakými jsou na první pohled obyčejná kamna.

Příjemný společník dlouhých zimních večerů pilného jazykovědce svým sálajícím teplem jistě nemalou měrou přispěl jak k vytvoření novodobého českého básnického jazyka, tak k sepsání pětidílného českoněmeckého slovníku. Zároveň se však dobře postavená a udržovaná kamna stala pro Josefa Jungmanna milým důvodem k zahálce a nicnedělání: U kamen světlo / u kamen teplo / z čeho lenost tvá / za kamny se hřeje a peče. Název kamen se odvozuje od latinského caminus, ohniště. Na rozdíl od krbu mají kamna uzavřené ohniště, a tak byl jejich vznik podmíněn geniálním vynálezem komína. V klášterech se pravá kamna sporadicky objevovala již od konce minulého tisíciletí, ale středověk používal k vytápění především oheň otevřený. Již první kamna byla nejspíše stavěna z kachlů, usazovaných do předem vybudované hliněné konstrukce. Kromě poskytování tepla plnila ještě jednu neméně důležitou úlohu - vaření. V průběhu 16. století začala do obydlí pronikat kamna s roštem, popelníkem a pláty, na které se dalo postavit kovové nádobí. Mnohasetletou tradici dymníkových kuchyní, v nichž se vařilo v keramických nádobách a závěsných kotlících na otevřeném ohni, však ukončilo teprve 19. století. Na dole uzavřené tahové komíny se napojilo moderní a na tah náročnější vytápěcí zařízení, jakými byly v obytných místnostech tahová kamna a v kuchyních sporáky, umožňující kombinaci vaření a pečení. "Sporáková revoluce" vedla k zásadní proměně obytného interiéru. Z tmavých a zakouřených kuchyní se staly světlé a čisté prostory, v nichž hospodyňky připravovaly chutné pokrmy na litinových plátech v nádobách z litiny a smaltovaného plechu. Nejstarší, klasicistní sporáky ještě dnes poznáme podle typických světlých kachlů s modrým nebo hnědým "kropením". Kromě kachlových kamen se používala i kamna montovaná z litinových dílů. Měla často válcovitý tvar. Ještě dnes se ve vesnických chalupách i v městských domech můžeme setkat s kachlovými sporáky a litinovými kamny, i když by se na první pohled zdálo, že průmyslová revoluce a následný rozvoj energetických možností ve století dvacátém je prakticky z domácností vypudily. Na venkově se sporáky začaly uplatňovat až od poloviny 19. století a světlé kuchyně tu vznikaly výhradně v novostavbách. Starší chalupy se většinou spokojily s jednodušší adaptací otevřeného ústí dymníku na uzavřený tahový komín, schopný poskytnout potřebný tah k provozu sporáku. V takové chalupě pak máme na vybranou. Můžeme zadaptovat starou "dymnou" jizbu nebo si nadále užívat sporákových vymožeností. Pokud máme to štěstí a nastěhujeme se do prostoru s funkčním kachlovým sporákem nebo kamny, měli bychom si vážit mimořádné příležitosti vychutnat jejich půvab, nechat se kolébat praskáním živého ohně a uspávat sálajícím teplem, stoupajícím z rozžhavených plátů. I když budeme mít štěstí menší a získáme obytný prostor s takovýmto unikátem v dezolátním stavu, stojí za to uvést ho do chodu. Ve prospěch kachlových kamen hovoří nejen romantika živého ohně a možnost oživit jinak fádní interiér moderního bydlení, nebo naopak zdůraznit historické kouzlo objektu, ale především velké měrné teplo, malá tepelná vodivost a velká akumulační schopnost keramické hmoty. Ať je plášť kamen z jakéhokoliv ohnivzdorného materiálu, keramických kachlů nebo kovu, ohněm se zahřívá a sálá teplo ještě dlouhou dobu po tom, co se v nich přestalo topit. Sporák je výjimečný svou schopností přípravy a ohřívání pokrmů a zároveň druhotnou funkcí vytápění prostoru. Nejběžnějším typem je sporák s kamnovým nástavcem. Staré sporáky tohoto typu jsou zpravidla zděné a kachlový je jen kamnový nástavec. Bývá v něm umístěna jedna nebo dvě trouby na pečení, často i kamnovec. Plochu nástavce lze využít nejen jako odkládací prostor, ale i na sušení hub, křížal nebo bylinek. Kromě toho je tu možnost kombinace historického sporáku s moderním elektrickým sporákem. Při troše základního estetického cítění může vzniknout zajímavý a účelný celek, napomáhající v dnešní době stále aktuálnějšímu šetření a využívání různorodých zdrojů energie. V letních měsících dobře poslouží elektrický sporák, na podzim a v zimě klasický kachlový, který nejen vyhřeje prostor, ale umožní topit z místních zdrojů a spálit nepotřebný odpad z domácnosti, zatěžující jinak popelnice nebo černé skládky.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Autor:






Nejčtenější

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Nevšední rodinný dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí...
Zářivě bílý květ. V poušti vyroste úžasný dům z kontejnerů

Nevšední prázdninový dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí londýnský architekt James Whitaker, brzy ozdobí poušť nedaleko kalifornského...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Další z rubriky

Opravený panský dvůr prodávají majitelé za 38 milionů korun.
Zachráněný panský dvůr v Neprobylicích opravovali pět let. Podívejte se

Statek ve středočeských Neprobylicích nedaleko Panenského Týnce roky chátral, než si jej vyhlédli majitelé, kteří hlavní budovy během pěti let kompletně...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Andělčina, Liberec IV-Perštýn, okres Liberec. Dvougenerační hrázděná Liebiegova...
Hrázděné domy. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství hrázděných a podstávkových domů. Některé se pyšní několika patry, či dokonce věžičkou. Téměř všechny stojí v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.