Ne vždy vše vyjde napoprvé, a tak musí přijít druhý pokus. Tak tomu bylo i v případě realizace kuchyně ve starším domku nedaleko Rožnova. Jeho obyvatelé se totiž napoprvé „spálili“ s kuchyní, která nejen že neodpovídala jejich představám, ale ani očekávané kvalitě.
„Majitelé domu se na mě obrátili s tím, že nemají dobrou zkušenost s předchozím dodavatelem. Kuchyň pro zásadní vady museli vrátit ve chvíli, kdy ji firma dovezla a začala montovat,“ popisuje úvodní spolupráci s klienty designér Robert Kývala.
A pokračuje: „Vzhledem k tomu, že jde o velmi malý prostor, který byl z pohledu rozvodů vody, umístění odtahu par a kotle již připravený a majitelé měli zakoupené i spotřebiče, bylo potřeba samotnou kuchyň maximálně přizpůsobit tomu, co prostor umožňoval. Současně jsem návrh uzpůsobil tomu, aby místnost zůstala pohodlně průchozí.“
Do kuchyně totiž vedou dva vstupy, které se musely ponechat. Úkol se podařilo splnit a snad jen opravdu bystrý pozorovatel si všimne, že je v kuchyni ukrytý i kotel, který z technických důvodů nebylo možné umístit jinam.
Malá a přesto plně funkční
S malými prostory je potřeba si rozmístění jednotlivých skříněk pečlivě rozmyslet. Tak je tomu i v tomto případě, kdy je kuchyň rozdělená na dvě části. První, rovnou část tvoří od vstupu takzvaný komín s mikrovlnnou a pečicí troubou, na který navazuje mycí zóna s velkorysou pracovní plochou. V atypicky hluboké horní skříňce je již zmíněný kotel.
Druhá, rohová část, pak na vstupní dveře navazuje z druhé strany. Zde je varná deska a další pracovní prostor. Horní skříňky použil designér Kývala pouze na jedné stěně a na druhé, kolmé, tvoří odkládací prostor pouze dvě minimalistické police.
„Kuchyň má vyšší spodní korpusy vyrobené na míru majitelům, kteří jsou poměrně vysocí. Velkou výhodu tak představuje v takovém případě bonusový úložný prostor, který kuchyň nabízí. Je navýšený jednak sníženým soklem a současně tenčí, dvoucentimetrovou pracovní deskou,“ vysvětluje Robert Kývala.
V kuchyni musel také pečlivě promyslet hloubku skříněk a polic, aby nepřekážely při průchodu kuchyní. Rohová část je totiž z obou stran ohraničena dveřmi, spodní na kolmé stěně tak mají hloubku pouze 50 místo klasických 60 centimetrů.
Police mají nadstandardní čtyřcentimetrovou tloušťku a současně menší hloubku, aby při průchodu do vedlejší místnosti opět nepřekážely. Slouží k odkládání drobných předmětů a decentně navazují na hladké kuchyňské linie.
Stylová barevná i materiálová kombinace
Na designu kuchyně se do jisté míry promítla i skutečnost, že majitelé žili dlouhou dobu v Itálii, takže se jejich představy tak trochu vymykaly „tradičním“ českým.
„O barvách měli majitelé jasnou představu, a to béžovou na dvířkách a černou na pracovní a zadní desce. Technický kámen v odstínu hvězdné černé (Technistone Starlight black) pro ně byla jasná volba. Povrch skutečně ozvláštňuje tím, že budí dojem pohledu do hlubokého hvězdného nebe. I přesto, že je místnost sama o sobě spíše tmavší, tak tato barevná kombinace ji dodává plasticitu a hloubku,“ přibližuje barevné pojetí kuchyně Robert Kývala.
A pokračuje použitými materiály: „Vzhledem k mým dosavadním zkušenostem s nanolaminátem Fenix jsem majitelům tento materiál při výběru dvířek doporučil. Oceňuji u něj jeho odolnost a snadnou opravitelnost, dlouhou životnost, ale i sametový povrch. Navíc jsem dosud neměl při realizaci atypických požadavků s tímto materiálem v kuchyni žádný problém, výrobce mi vždy ochotně vyšel vstříc.“
Odolnost nanolaminátu Fenix vysvětluje Martin Dusík ze společnosti Trachea: „Nanočástice tohoto unikátního nanolaminátu pozitivně reagují na teplo a po zahřátí se znovu zacelí do neporušené plochy. Případné škrábance tak stačí přežehlit přes navlhčený hadřík žehličkou a dvířka jsou opět jako nová. Otisky prstů se pak na tomto materiálu díky jeho inertním vlastnostem vůbec nedrží, což je u kuchyně s dotykovým ovládáním velká výhoda. Pokud by pak materiál například pokreslily děti, stačí na odstranění obyčejná nanohoubička.“
Celistvý design
Stejně jako u dispozic měli majitelé jasnou představu o provedení skříněk. A to i díky zkušenosti s předchozí kuchyní. Tam totiž úchytky byly, a proto se teď rozhodli pro kompletně bezúchytkové řešení. „Všechny úložné prostory jsem řešil mechanickým tip-on otevíráním dvířek od firmy Blum, u kterého stačí pouhé ´ťuknutí´. Vzhledem k dispozici kuchyně a potřebě zachovat bezproblémovou průchodnost byla tato varianta nejschůdnějším řešením,“ popisuje designér Kývala.
Jen u myčky použil elektrické otevírání dvířek od firmy Hettich, protože mechanické dotykové otevírání by bylo příliš slabé. Také výška již dříve zakoupené myčky sehrála svoji roli, byla totiž určena pro standardní rozměr spodních korpusů, při použití vyšších korpusů se myčka díky tomu „oddálila“ od pracovní desky a vznikl tak potřebný prostor pro elektrický otevírací mechanismus.
„Jinak to v této kuchyni ani řešit nešlo, aby se zachovala celistvost pohledových ploch a zajistila plná funkčnost myčky,“ upozorňuje designér. Technický kámen pak umožnil pořízení dřezu se spodní montáží, který nenarušuje pracovní prostor a navíc odpadá i potřeba čištění zbytečných spár.
Ačkoliv dispozice příliš mnoho prostoru a kreací neumožňovala, kuchyň byla využita na maximum s promyšleným skloubením minimalismu a praktičnosti.
Výrobci a dodavateléPracovní deska: Technistone, dekor Starlight Black Dvířka: Trachea, Fenix, dekor XF174 béžová Kování: Blum, Hettich Designér: Robert Kývala, DiS., IN-designeRK (interior design) |
O autoroviRobert Kývala, DiS., vystudoval obor Navrhování a tvorba nábytku a interiéru na Vyšší odborné škole ve Volyni. Zpočátku sbíral zkušenosti s návrhy a realizacemi veřejných prostor a později se začal specializovat na soukromý sektor. Oboru navrhování interiéru se věnuje již bezmála 20 let, nejdříve jako zaměstnanec designových a výrobních společností, později samostatně. V interiéru upřednostňuje lehkost, vzdušnost a čistotu linií. K tomu používá kombinace přírodních tónů materiálů, proto je mu také velmi blízký skandinávský styl, který do svých návrhů vnáší. |