Samozřejmě každý nemá k dispozici onen pověstný „sedmý schod“ z filmu Vesničko má středisková. Ale i tato filmová hláška jasně naznačuje, že správná teplota nápojů může být někdy docela věda.
Bohužel ne každý má vinný sklep, nebo alespoň tmavou a chladnou spíž, kterou mívaly nejen rodinné domy, ale i byty ve starých činžovních domech.
V nich bývalo dispoziční řešení téměř tradiční: kuchyň a spíž (často i kamrlík pro služku nebo komora) byly orientovány na sever, ložnice na východ. Škoda, že na tato pravidla současní architekti mnohdy zapomínají.
Pokud jde o lékařské hledisko, pak lékaři doporučují v letním teplém období konzumovat nápoje v teplotě kolem 16 °C, ať už jde o vodu nebo domácí limonády.
Moc i málo chladu
Třeba chladnička není vůbec ideálním místem pro uchovávání piva a vína. Teplota v ní bývá kolem 4 až 8 °C, což není pro většinu nápojů vhodné.
Pro pivo se doporučuje teplota kolem 7 až 10 °C. Pokud je máte v lednici, kde je teplota kolem 4 či 5 °C, doporučuje se vyjmout lahve nebo plechovky přibližně 15 až 20 minut před konzumací.
Pokud jde o víno, záleží na druhu: šumivá vína mají ráda 5 až 8 °C (jim lednice vyhovuje, ale pozor: ve dveřích chladniček bývá třeba i 11 °C, což může být málo). Mladá bílá vína vyžadují 9 až 10 °C, starší snesou tak o dva stupně více.
A jak odhadnout teplotu v lednici? Stačí jednoduchý test: pokud vám nejde rozetřít máslo, v lednici je příliš nízká teplota.
A je ještě jeden důvod, proč s ukládáním vína v lednici opatrně: přes korkovou zátku může víno přejímat pachy ze zeleniny. Samozřejmě, pokud je chladnička jen krátkou zastávkou mezi nákupem a konzumací, o nic nejde.
Když však přinesete z nákupu lahev bílého vína a dáte ji rychle zchladit do mrazáku, moc si na něm nepochutnáte. Přechlazené víno neuvolňuje aromatické látky a ztrácí svou přirozenou chuť. Při vyšších teplotách začne zase dominovat chuť alkoholu a víno bývá ostřejší až pálivé.
Lahve s vínem se proto ukládají nejlépe naležato do chladu a tmy a tam, kde nedochází k výkyvům teplot a častému osvětlení.
Důležitá je i vlhkost vzduchu, pokud klesne pod 60 procent, může začít vysychat korková zátka a víno se začne odpařovat. V příliš vlhkém prostředí hrozí zase plíseň. Chybí vám takový prostor? Vinaři mají pro „nemajitele“ sklípků a chladných spíží jednoduchou radu: pořídit si vinotéku.
In vino veritas
Milovníci dobrého vína si pořizují vinotéku už rovnou při plánování kuchyně, může být na šest, ale také na 190 lahví vína i víc. Obecně platí, že by neměla být umístěná tam, kde teplota v místnosti přesahuje 22 °C.
Podle potřeby a chuti si lze pořídit různé typy vinoték, od samostatně stojících až vestavné či designové, od jednoduchých až po sofistikované výrobky nabízející zóny s různou teplotou podle typu vína. U levnějších typů pozor na hluk kompresoru, citlivějším jedincům může vadit.
Pro filtraci vzduchu se u vinoték používají uhlíkové filtry. V dražších provedeních lze skladovat i otevřené víno nebo karafy. Sklo dveří bývá opatřeno UV filtrem, takže nemůže dojít ke znehodnocení vína.
Pět zásad pro uchování vína sommeliéra Andreasa Larssona:
1. Víno potřebuje stálou teplotu bez výkyvů – jinou potřebuje bílé a jinou červené víno.
2. Víno si žádá stálou vlhkost – nejlépe na úrovni 70 %. Při nižší vlhkosti se korkové uzávěry vysušují, smršťují se a víno začne degradovat. Při vyšší vlhkosti hrozí šíření plísní.
3. Víno potřebuje čistý vzduch bez jakýchkoliv cizorodých pachů, který by snadno pronikl korkovými uzávěry a víno znehodnotil.
4. Víno potřebuje klid, aby mohlo vyzrát a rozvinout se. Nesnáší otřesy.
5. Uložené láhve vína je třeba chránit před slunečními paprsky a UV zářením.
Chladné nápoje na cestách
Vedle autochladniček a chladicích boxů jsou současným trendem pro turisty chladicí batohy. Lépe se přenášejí i skladují než klasické boxy. Ve většině z nich uchováte potraviny i nápoje v chladu po dobu minimálně šesti hodin, při použití chladicích vložek i 20 hodin.
Batohy mívají vnější kapsy, které poslouží k uložení i dalších potřebných věcí, od dokladů až po klíče, fotoaparát a podobně. Nejsou propojené s chladicím prostorem. Popruhy s přezkami pod batohem jsou ideální na přenos třeba piknikové deky.