náhledy
V pražských Holešovicích byla otevřena nová barbecue restaurace Big Smokers. Dvojice Tomáš Oujezdský a Silvie Jackson se zde rozhodli představit ikonické jídlo své milované Ameriky. Pro architektonické řešení oslovili architekty Pavla Nového a Víta Svobodu z 0,5 Studia.
Autor: Jan Zima
Zadáním bylo přenést atmosféru barbecue restaurací z USA do Holešovic, a to bez zbytečného patosu a falešných dekorací.
Autor: Jan Zima
Vizualita amerického barbecue se vyznačuje hned několika prvky, které se v návrhu propisují ve volných interpretacích. Host se obsluhuje sám, jídlo a pití dostává u pultu, kde i rovnou platí.
Autor: Jan Zima
Celé stolování pak odkazuje k piknikům.
Autor: Jan Zima
Do atmosféry dělnických Holešovic, plných oprýskaných budov s nedalekým rozpadajícím se Libeňským mostem, se tato atmosféra dobře hodí.
Autor: Jan Zima
Na restauraci nesmlouvavě upozorňuje pronajatý, předimenzovaný billboard s jasným nápisem.
Autor: Jan Zima
Velkorysá plocha restaurace (270 metrů čtverečních) se dělí na čtyři části, které udávají i jasnou dramaturgii.
Autor: Jan Zima
Jsou jimi denní vstupní část s okny do ulice, kde si můžeme prohlédnout nabídku menu, objednat si a u výdeje si převzít svoji porci na tácu.
Autor: Jan Zima
Samostatnou částí je otevřená kuchyně s barem, zázemím a skladem dřeva.
Autor: Jan Zima
Srdce celé restaurace představuje smoker neboli velká černá kovová skříň určená k uzení masa a zeleniny, umístěný v otevřené kuchyni.
Autor: Jan Zima
Za ní se v dalším plánu otevírá další prostor k sezení pod světelnou girlandou.
Autor: Jan Zima
V nejvzdálenější části restaurace se nachází intimní červený salonek, poskytující soukromí pro usazení skupin.
Autor: Jan Zima
Přímo pro restauraci architekti na míru navrhli několik druhů nábytku: stoly, u kterých je možné se napít či osvěžit pivem „na stojáka“, dřevěné piknikové stoly či typické americké stoly z ohýbaných trubek.
Autor: Jan Zima
K nátěru stěn a podlahy zvolili architekti výrazné barevné nátěry, které dobře doplňují dva velké, billboardům podobné obrazy malíře Alexeye Klyuykova.
Autor: Jan Zima
Střihy triček, uniformy personálu a čepice navrhly oděvní designérky, které navrhují pro značku Oneday.
Autor: Jan Zima
Celý proces výroby mohou návštěvníci restaurace sledovat díky otevřené kuchyni. Provoz se blíží jídelně, s tácem je tedy možno celou kuchyni obejít a prohlédnout si, co se děje za pultem.
Autor: Jan Zima
Architektonické zpracování interiéru restaurace je precizní, přesto v odlehčeném stylu.
Autor: Jan Zima
Architektům se povedlo prostor pojmout racionálně a „nepředesignovat“ jej.
Autor: Jan Zima
Oba autoři se rovněž vyhnuli současným populárním trendům a dokázali posunout design gastro zařízení zase o krok dál.
Autor: Jan Zima
Výsledkem je nekomplikovaně působící prostředí.
Autor: Jan Zima
0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.
Autor: O,5 studio