Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sto let se spotřebiči Electrolux: parní trouba je královnou kuchyně

– ADVERTORIAL
Pokud si chcete opravdu pochutnat na rybě, zelenině, ale třeba i na vepřové panence, těžko najdete lepší variantu než přípravu v parní troubě. Křehké maso a zachované vitaminy i stopové prvky v potravinách vám pak zaručí i metoda sous-vide, při níž se tyto trouby používají.
Parní trouby si oblíbili zejména mladí lidé.

Parní trouby si oblíbili zejména mladí lidé. | foto: Electrolux

Zatímco při vaření ve vodě doslova „louhujete“ zeleninu či maso a připravujete se tak o důležité stopové prvky a vitaminy, při přípravě v páře v potravinách zůstávají. A co víc, můžete zapomenout i na tuky a různá ochucovadla, což v dnešní době, kdy se apeluje na snížení spotřeby soli, je také velmi důležité.

Pro přípravu metodou sous-vide je ideální parní trouba, kde lze nastavit teplotu s přesností 1 °C.

Pokud si pořídíte multifunkční parní troubu, pak se nemusíte zříkat ani své milované kůrčičky na vepřové pečeni nebo kuřátku. Možností je celá řada, někteří kuchaři preferují nechat třeba vepřovou panenku jen lehce zatáhnout na pánvi a pak ji vložit na deset minut do parní trouby.

Dokonce i ohřev v parní troubě je v porovnání třeba s mikrovlnkou úplně jinde: žádné vysušení, pokrm se naopak „oživí“, jak říkají kuchaři. Zvýrazní se totiž barva, příloha i maso pěkně nabudou na objemu.

Chytré funkce

Moderní multifunkční parní trouby dovolují vařit, péct, grilovat nebo připravovat jídlo v páře, ale také metodou sous-vide, vždy doslova s profesionálním výsledkem. Stačí jen nastavit teplotu a trouba vybavená funkcí Steamify sama zvolí správný stupeň páry.

Multifunkční parní troubu Electrolux 900 CookView můžete zase připojit k wi-fi a prostřednictvím vnitřní kamery sledovat, co se děje uvnitř. Je také možné stáhnout si aplikaci My Electrolux Kitchen do svého chytrého telefonu a měnit nastavení trouby podle potřeby, i když nejste právě v kuchyni.

Sto let se spotřebiči Electrolux - ceny ve 3. soutěžním kvízu

Stačí poslat parní troubě recept s kompletním nastavením a nechat ji, aby dohlédla na celou přípravu. Fotografie přímo z trouby pak můžete hned sdílet na sociálních sítích a pochlubit se tak svým přátelům.

Právě moderní technologie (a samozřejmě skvělé jídlo) lákají k multifunkčním parním troubám i muže, kteří se dříve nechtěli do vaření příliš pouštět.

Přibývá tak hodně zejména mladých lidí, již se rádi pochlubí přátelům svými kulinářskými výsledky. Pozvat ženu na dobrou večeři je také mnohem lákavější než na sbírku motýlů… Stačí si jídlo předem připravit metodou sous-vide a pak vše rychle dokončit v chytré multifunkční parní troubě.

Co je sous-vide

Jde o metodu, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném sáčku ve vodní lázni s řízenou teplotou. Potravinu nejprve zavakuujete do speciálního plastového sáčku pomocí vakuovačky, kterou vysajete veškerý vzduch. Pak zůstane déle čerstvá a můžete ji skladovat v lednici, ale i v mrazícím boxu.

Do sáčku můžete přidat koření, bylinky, česnek či máslo. Všechny chutě se během pomalého vaření promísí. Dokončit vaření lze ve vodní lázni s řízenou teplotou, nebo v parní troubě.

Vyzkoušejte si tři zajímavé recepty od šéfkuchaře Jiřího Hilgarta

Vepřová panenka s petrželovým pestem – 4 porce

1 vepřová panenka
1 snítka rozmarýnu
1 oříšek másla
1 stroužek česneku
1 lžička soli

Vepřová panenka s petrželovým pestem

Panenku nasolíme, vložíme do vakuovacího sáčku spolu s máslem, snítkou rozmarýnu a česnekem a zavakuujeme. Vaříme v režimu sous-vide při 58 °C 90 minut. Po uplynutí času opečeme na rozpálené pánvi a podáváme.

Pesto

60 g plocholisté petržele
1 stroužek česneku
20 g piniových oříšků
50 g nastrouhaného parmazánu
100 ml olivového oleje
sůl, pepř

Všechny ingredience vložíme do hmoždíře. Rozdrtíme nebo rozmixujeme dohladka.

Pstruh s bernskou omáčkou – 2 porce

2 filety ze pstruha
1 oříšek másla
1 snítka tymiánu
sůl

Pstruh s bernskou omáčkou

Pstruha nasolíme, vložíme do vakuovacího sáčku spolu s máslem a snítkou tymiánu a zavakuujeme.

Vaříme v režimu sous-vide při 50 °C 25 minut. Poté stáhneme kůži a podáváme s bernskou omáčkou.

Bernská omáčka

1 až 2 lžíce octa
100 ml bílého vína
2 žloutky
300 g másla
2 malé cibule
1 lžička drobně nasekaného estragonu
šťáva z půlky citronu
sůl

Jemně nakrájenou cibuli zalijeme octem, vínem a rychle svaříme. Poté, co se odpaří polovina tekutiny, přecedíme, přidáme žloutky a ve vodní lázni vyšleháme do pěny. Pěnu odstavíme a všleháme do ní postupně rozehřáté máslo. Přidáme estragon a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Hruška v portském víně – 1 porce

1 hruška
200 ml portského vína
250 g měkkého tvarohu
4 lžíce cukru
1 ks skořice
1 ks badyánu
1 lžička růžového pepře
1 hrst lískových oříšků

Hruška v portském víně

Portské víno spolu se dvěma lžícemi cukru, skořicí, badyánem a růžovým pepřem zredukujeme na pětinu původního objemu.

Hrušku oloupeme, vložíme do vakuovacího sáčku spolu se zredukovaným vínem a důkladně zavakuujeme. Vaříme v režimu sous-vide při 80 °C 30 minut. Podáváme s tvarohem, který jsme smíchali se dvěma lžícemi cukru, a na pánvi opraženými oříšky. Zbývající vinnou omáčkou z vakuovacího sáčku hrušku podlijeme.

Autor:
  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

V pražské Bubenči se žije čím dál lépe, říká zakladatelka festivalu Open House

26. dubna 2024

Proměnu pražské čtvrti diplomatů a starousedlíků z počátku 20. století sleduje Andrea Šenkyříková...

Koupelny v Miláně překvapily. Třeba baterií fungující i jako kávovar

25. dubna 2024

Od 16. do 21. dubna design zaplavil italské Miláno na výstavišti, v centru města i na jeho...

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Prodej bytu 3+1 o celkové výměře 67m2
Prodej bytu 3+1 o celkové výměře 67m2

Sportovní, Moravská Třebová - Předměstí, okres Svitavy
2 500 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...