Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na co muži lákají kamarádky i manželky. Podívejte se ale až po jídle

  1:00
Muži si na maso většinou potrpí. Pokud je sami připravují, dovedou své recepty k dokonalosti a jejich okolí nezbývá nic jiného než si slastně užívat. A chválit. Nebo možná ocenit výhrou v soutěži o parní troubu AEG za 35 tisíc korun.
Hotová panenka s bramborovou kaší : detail zarolovaného masa

Hotová panenka s bramborovou kaší : detail zarolovaného masa | foto: Miroslav Koželuh

Jídlo jako mucholapka na kamarádky

Jsem spíš sváteční kuchař. K vaření jsem se dostal díky mlsným kamarádkám (pozvání na domácí večeři vždycky funguje) a kamarádům a také díky tomu, že doma se vaří jak tradiční česká jídla, tak "mezinárodní odrhovačky".

Soutěž

Sledovat soutěž o nejlepší pokrm z trouby se určitě vyplatí, a to nejen kvůli výhře jako soutěžící: každý, kdo bude hlasovat pro svého favorita ve finále soutěže, kam postoupí deset nejlepších, které vybere porota, získá speciální slevu ve výši 15 % při koupit sortimentu značky AEG v internetovém obchodě Alza.

Preferuji jídla, při jejichž přípravě si mohu trochu zaexperimentovat. Mám rád koření, které provoní celý byt. Miluji třeba lasagne bolognese, ale jejich příprava, postupuji-li podle původní receptury, trvá několik hodin, a když se povedou, strávníci je zbaští za pár minut, což mi připadá nespravedlivé (ale stojí to za to).

Proto bych vám rád nabídl pro změnu něco masitého. Je to takový můj malý vepřový experiment, který se hodí pro sváteční příležitosti a doufám, že neurazí.

Suroviny na přípravu

Vepřová panenka plněná jarní cibulkou, šunkou, sýrem a sušenými rajčaty

Suroviny:

  • vepřová panenka
  • 3 plátky dušené šunky
  • 3 plátky sýra Madeland
  • 1 jarní cibulka s natí
  • sušená rajčata, 4 plátky (překrojíme na polovinu)
  • panenský olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý nebo drcený černý pepř
  • sušené (nebo máme-li čerstvé, na drobno nasekané) provensálské koření: rozmarýn, tymián, saturejka, bazalka, estragon
  • šálek zeleninového vývaru
  • rukola, snítka rozmarýnu, petrželová nať a cherry rajčátka na ozdobu

Panenku opláchneme, osušíme, rozřízneme na polovinu a potom ještě po celé délce, abychom získali dva plátky masa k zarolování. Maso můžeme mírně naklepat.

Potom panenku z obou stran okořeníme provensálským kořením, drceným pepřem a poklademe plátkovým sýrem, šunkou, rozkrojenou zelenou cibulkou a plátky sušených rajčat.

Panenku s náplní zavineme a zpevníme špikovacími jehlami, vložíme do zapékací mísy, podlijeme trochou olivového oleje a zakápneme i povrch pečeně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Doma používám starší plynovou troubu značky Mora, na ni žádné vychytávky bohužel neplatí. Maso jsem pekl při středně vyhřáté troubě (asi 180 až 200 stupňů) přibližně 35 minut, během pečení jsem mírně podléval zeleninovým vývarem a asi po 20 minutách jsem pečeni obrátil.

Panenku z obou stran okořeníme provensálským kořením a drceným pepřem.

Pak ji poklademe sýrem, šunkou, rozkrojenou zelenou cibulkou a plátky sušených rajčat.

Hořčičná omáčka

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 jarní cibulky s natí
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce hořčice (3 lžíce plnotučné a 1 lžíce dijonské, ostřejší)
  • 150–200 ml smetany na vaření

Na olivovém oleji orestujeme na kolečka pokrájenou jarní cibulku, vsypeme cukr, promícháme, dokud cukr nezačne hnědnout, zalijeme vínem, prohřejeme a vmícháme hořčici. Potom přidáme ještě smetanu a po dopečení panenky i šťávu z masa, znovu promícháme a krátce povaříme na mírném ohni.

Panenku s náplní zavineme a zpevníme špikovacími jehlami, vložíme do zapékací
Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Panenku s náplní zavineme a zpevníme špikovacími jehlami, vložíme do zapékací mísy, podlijeme trochou olivového oleje a zakápneme i povrch pečeně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Upečenou panenku nakrájíme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovo-rozmarýnovou kaší. Vystačit lze i s opečenou bagetou a zeleninovým salátem.

Bramborová kaše s rozmarýnem

  • 8 velkých brambor, oloupaných a pokrájených
  • 3/4 hrníčku smetany
  • 3 lžíce másla
  • půl lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu (nebo sušeného)
    čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku
  • trochu pepře, sůl
  • zelená petrželka a snítka čerstvého rozmarýnu na ozdobu

Hotová panenka s bramborovou kaší s rozmarýnem

Brambory oloupeme, osolíme, uvaříme ve vodě do měkka. Vodu slijeme, ručně rozmačkáme na kaši, přidáme smetanu, tři lžíce másla, rozmarýn, muškátový oříšek, dochutíme solí a za stálého míchání ještě prohřejeme. Přeji vám samé skvělé chuťové zážitky!

Miroslav Koželuh (22 let)

Když je vaření koníčkem

Jídlo je mým celoživotním koníčkem. Nějak přirozeně to přešlo i k vaření a v současné chvíli je to hobby, kterému věnuji nejvíce času. Ostatně moje žena i dvě děti mne v tom podporují.

V troubě připravuji jídlo rád, zejména maso, a to hlavně kvůli chuti a jednoduchosti přípravy. Ta je na tomto receptu patrná. Sladké pečení ale nechávám na ženě. Doma používáme troubu Electrolux EOB 53102 X.

Důležitou roli sehrávají vedle masa i další suroviny: česnek, bylinky a šalotka.

Na sporáku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj plátky krkovičky, česnek, cibulky, pepř a snítky saturejky.

Konfitovaná krkovička se saturejkou

suroviny na 4 porce:

  • cca 800 g vepřové krkovice
  • 3 palice česneku
  • 7 ks menších cibulek (nejlépe šalotky)
  • několik kuliček černého pepře
  • 5 snítek saturejky + několik na ozdobu
  • sůl
  • cca 1 litr škvařeného vepřového sádla

Krkovici rozdělíme na čtyři silnější plátky a osolíme. Z palice česneku odstraníme jen svrchní vrstvu slupek a přeřízneme napříč (nerozdělujte je). Cibulky oloupeme.

Překryjeme nádobu pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C. Necháme přibližně dvě hodiny konfitovat.

Horké plátky krkovice opatrně vyjmeme z tuku a dáme na čtyři až pět minut pod rozpálený gril, aby získaly barvu.

V hrnci nebo žáruvzdorné nádobě rozehřejeme na sporáku sádlo, vložíme do něj plátky krkovičky, česnek, cibulky, pepř a snítky saturejky. Překryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C. Necháme přibližně dvě hodiny konfitovat, pak vypneme troubu a necháme ještě dalších 30 minut dojít.

Ještě horké plátky krkovice opatrně vyjmeme z tuku a dáme na čtyři až pět minut pod rozpálený gril, aby získaly barvu. Mezitím si z brambor, smetany a másla připravíme šťouchané brambory, do kterých můžeme přimíchat na drobno nakrájenou pažitku.

Dozdobíme snítkou saturejky, případně i květem pažitky.

Na talíře naložíme šťouchané brambory (pomocí tvořítka jim lze dát zajímavý tvar), přidáme plátek krkovičky a dozdobíme konfitovanými cibulkami a česnekem (díky konfitování mají neopakovatelnou chuť). Dozdobíme snítkou saturejky, případně i květem pažitky. Poznámka: saturejku lze zaměnit také za rozmarýn.

Vojtěch Čambala

Nejlepší recept z vaší trouby

Příspěvky do soutěže bylo nutné zaslat nejpozději do 10. června 2013, a to e-mailem na adresu bydleni@idnes.cz. Měly obsahovat:

  • fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkových)
  • text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek (přibližně 2 000 znaků)
  • kontaktní údaje, telefon, e-mail
  • jméno soutěžícího
  • místo – stačí uvést město
  • do předmětu zprávy napsat "Pečeme v troubě"

K fotografiím se přidával také text: recept, suroviny, postup přípravy, použitý typ trouby a programy a teploty včetně "vychytávek", pokud byly použity. Soutěžící měli také připsat, kdo či co je k vaření přivedlo, případně jejich zkušenosti s vařením a pečením v troubě.

Jednotlivé příspěvky zveřejní redakce nejpozději do 17. června 2013, porota vybere deset nejlepších. Z těchto finalistů vyberou čtenáři vítěze hlasováním v anketě, která proběhne v termínu od 24. do 30. 6. 2013. Bližší informace k soutěži zde.

Výherce získá vestavnou parní troubu AEG – BS731440NM v hodnotě 35 281 Kč, dalších devět finalistů pak voucher na kulinářský kurz ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina podle vlastního výběru v hodnotě 3 250 Kč z nabídky Perfect dinner na www.cucina.cz.

logo AEG

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Autor:
  • Nejčtenější

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

2. května 2024

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného...

Do garsonky v centru Prahy si přála majitelka z Kazachstánu styl Provence

29. dubna 2024

Zdálo by se, že do pražského bytu ve sto let starém činžovním domě žádná Provence nepatří....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům, kde je promyšlený každý detail, od kliky až po sprchový kout

3. května 2024

Dům na Dlouhém mostě, navržený architektem Zdeňkem Melicharem, ztělesňuje moderní pojetí...

Architekti mladé rodině šetřili peníze. V domě využili vše původní, co mohli

30. dubna 2024

Nový příběh starého domu se začal psát v roce 2018. Stojí na rohu ulice v klidné lokalitě na okraji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V červenci podepsali a před Vánocemi bydleli. Mělo to ale jednu nevýhodu

2. května 2024

Matúš, Ivana a jejich dvě děti si na samém konci okrajové části rovinatých Košic postavili na...

Dům s interiérem v černé a šedé není nudný ani studený, přesvědčte se

6. května 2024

Třípodlažní rodinný dům volal po rekonstrukci, proto majitelé oslovili ateliér BekArch. Architekti...

Havlíčkovy sady ve Vysokém Mýtu prošly unikátní obnovou. Středobodem je fontána

6. května 2024

Město Vysoké Mýto se před deseti lety pustilo do jedinečného projektu – obnovy historických parků,...

Architektura, bez které celebrity nedokážou žít. Občas se jim nevyplatí

5. května 2024

Láska, sex i vraždy, to vše se odehrávalo v domech, které jsou spojené s architekturou francouzské...

Vybourali příčku a obývací kuchyň jen září. Hvězdou je materiál, který roste

4. května 2024

Agne pochází z Litvy, nedávno se za prací přestěhovala do Prahy, kde si právě rekonstruuje svůj byt...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...