Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový byt 2+kk museli celý předělat, konečně mají i úložné prostory

  1:00aktualizováno  1:00
Ačkoliv má byt 80 metrů čtverečních, dispoziční řešení je pouze 2+kk. Velký benefit ovšem představuje předzahrádka s plochou 90 metrů čtverečních. Jenže celkové pojetí se developerovi právě nepovedlo, a tak se majitel rozhodl pro radikální úpravy.

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá televize. Zbytek příčky tvoří policová sestava na knihy a na doplňky. | foto: Archiv studia Art&Building

Je dost smutné, že současné novostavby sice vypadají zvenčí poměrně zdařile, dispozice bytů však neodpovídají současným požadavkům uživatelů a často nesplňují ani některá funkční hlediska. To byl i případ bytu 2+kk, který francouzskými okny nabízí přímý vstup na předzahrádku.

Architektka Eva Pešková ze studia Art&Building se musela u nového návrhu vypořádat zejména s absencí úložných prostor. Nakonec se zejména kvůli nim rozhodla po dohodě s majiteli pro radikální změnu dispozice včetně zrušení druhého WC.

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá...

V obývacím pokoji je ve stejné výši jako spotřebiče v kuchyni zavěšená plochá televize. Zbytek příčky tvoří policová sestava na knihy a na doplňky.

Realizaci bytu přihlásila do soutěže Interiér roku v kategorii Novostavba, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a interiérové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde).

Do nové ročníku se mohou soutěžící hlásit již od října toho roku.

Hříchy českých developerů

„Byt byl realizován jako 2+kk, ale pro uživatele byl vlastně nepoužitelný, především kvůli absenci úložných prostor, na které byl u nového návrhu interiéru kladen vysoký důraz. Došli jsme k názoru, že bude vhodnější všechno z bytu odstranit a vybudovat úplně nové dispozice,“ vysvětluje Eva Pešková.

V návrhu největší změnou prošla koupelna a ložnice, bylo nutné zrušit i druhé WC, jehož prostor se využil na jiné účely. A zároveň se změnilo celé rozložení využití obytného prostoru.

Fotogalerie

Z koupelny zmizelo veškeré původní sanitární vybavení a zazdil se vstup do ložnice, tak v této místnosti vznikl výrazně větší úložný prostor.

„V návaznosti s tím jsme vybourali nový dveřní otvor do předsíně. Tam, kde bylo původně WC, jsme prostor rozdělili na dvě malé komory, kde je nyní umístěna pračka se sušičkou. Zbylý prostor jsme využili jako technickou místnost a spíž, obojí je samostatně přístupné,“ popisuje architektka Pešková.

Do chodby navrhla vestavěné skříně, které procházejí celým prostorem plynule až do kuchyňské linky, takže můžete mít pocit, že tu ani žádné skříně nejsou, že jde pouze o dřevěné obložení navazující na kuchyň

Varný ostrůvek funguje zároveň i jako jídelní stůl, navíc nabízí poměrně velký úložný prostor. Z kuchyňského koutu je přímý vstup na zahradu a terasu, což majitelé ocení od jara do podzimu.

Protože jsou v celém bytě francouzská okna, tedy bez parapetu, je možné je otevřít dokořán a opticky zvětšit plochu kuchyně i obývacího pokoje.

Obývací pokoj trochu jinak

„Oproti původnímu návrhu je obývací pokoj oddělený od kuchyně dřevěnou stěnou. To byl největší oříšek celé realizace. Nesměla byt zastínit. Vznikl tak návrh stěny, v níž jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a mikrovlnná trouba. Ostatní přístroje, horkovzdušná a parní trouba, lednice a myčka, jsou v kuchyňské lince. Pod kávovarem a mikrovlnkou vznikl prostor na malý vinný bar a skleničky,“ vypočítává Eva Pešková.

Velký ostrůvek slouží jako varná zóna, jídelní stůl i úložný prostor.

Velký ostrůvek slouží jako varná zóna, jídelní stůl i úložný prostor.

Z druhé strany, tedy již z obývacího pokoje, je ve stejné výši zavěšená plochá televize. Zbytek příčky tvoří policová sestava na knihy a na doplňky.

V obývacím prostoru je zároveň kromě sedací soupravy také psací stůl. „Práce u něj je velice příjemná, protože byl umístěný u velkého okna s výhledem do zahrady,“ upozorňuje Eva Pešková. Z obývacího pokoje je vstup na zahradu a do ložnice.

„Celý byt jsem navrhla s vysokým důrazem na estetiku s maximálním využitím pro úložné prostory, a to tak, aby nebyly na první pohled patrné. Proto je celým bytem vedena linie dřevěného kazetového obložení, ve kterém se podařilo schovat jak již zmíněné úložné prostory, tak vstupní dveře,“ objasňuje Eva Pešková.

Autorka nvrhla kuchyňskou linku v kombinaci antracitového mořeného dubu s přírodním a s pracovní deskou a dřezem z corianu v černém provedení, včetně lakem stříkaných úchytek a černé baterie.

Ve stěně jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a...
Ve stěně jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a...

Ve stěně jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a mikrovlnná trouba. Pod těmito spotřebiči vznikl prostor na malý vinný bar a skleničky.

Hliníková světla v celém prostoru jsou také v černé barvě, zapuštěná a přisazená. Vytápění bylo zvoleno podlahové, v bytě je využita rekuperace.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....

Další z rubriky

Snímek zachycuje projekt Kateřiny Šedé nazvaný Furt dokola z roku 2008, kdy...
Architektkou roku je Kateřina Šedá. Nepracuje s cihlami, ale s lidmi

Není architektka, přesto se stala Architektkou roku 2017. Kateřina Šedá, držitelka Chalupeckého ceny pro mladé...

Nový domov pro pár ve středním věku vytvořily tři mladé architektky z...
Z problému výhra. Dům na skalnatém útesu byl tím nejlepším nápadem

V centru finského přístavu Hanko vyrostla na skále novostavba. Běloskvoucí dům je jen pár metrů od mořské hladiny a...

První zmínka o Dolením mlýnu je z roku 1568.
Otci na smrtelné posteli slíbil, že mlýn neprodá. Opravuje ho 10 let

Už deset let pracuje Jan Bartoníček na obnově Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě na Semilsku, který patří k unikátním...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.