Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zoufale povadlý panelákový byt 2+kk po vydařené proměně rozkvetl

  1:00aktualizováno  1:00
Ve stísněném tmavém bytě v Kralupech nad Vltavou žije Věra už osm let. Koupila ho vybydlený po rozvodu a do rekonstrukce se nikdy nepustila. Přiznává, že kuchyně i ostatní původní nábytek jsou v zoufalém stavu. Povadlý panelákový byt sedmapadesátileté úřednice musí konečně rozkvést.

Byt v panelovém domě ze 70. let je široký necelých 6 metrů a podélně rozdělen na dvě úzké místnosti. Navíc je špatně větratelný a má zoufalý nedostatek denního světla.

Kuchyňský kout je už dlouho v dezolátním stavu a problém jsou i elektrorozvody. Občas se dokonce zničehonic zapne světlo a nikdo neví proč. Majitelka ale nemá peníze, aby si byt sama zrekonstruovala.

Původní kuchyňská linka se už sama rozpadala

Původní kuchyňská linka se už sama rozpadala

Věra je rozvedená a žije sama. Ví, že v obdobné situaci je i řada jiných lidí, ale blíží se jí odchod do důchodu a v bytě bude trávit stále více času, proto by chtěla, aby byl útulný a praktický.

Věra pracuje v Praze jako referent ochrany zeleně. Květiny a rostliny miluje, znamenají pro ni životní poslání. Upřednostňuje jednoduchý design. Je praktická, má ráda přírodní materiály a snaží se přenést si trochu přírody do bytu.

Panelový byt ze sedmdesátých let koupila Věra v roce 2002. Nikdy jej nerekonstruovala

Panelový byt ze 70. let koupila Věra v roce 2002. Nikdy ho nerekonstruovala

Další pokračování pořadu Jak se staví sen (Prima 6. listopadu v 18:00) je tentokrát o modernizaci depresivního bytu 2+kk, který působí jako temný vagon. Na vzhledu mu nepřidá ani ošuntělá kuchyně a třicet let starý obývací pokoj.

Čtyřdenní proměny panelového bytu v Kralupech nad Vltavou se ujala architektonické dvojice Karolína Reslerová a Petr Záluský, kteří spolu nejen pracují, ale i žijí.

V bytě jsou dvě velmi úzké místnosti - ložnice a obývací kuchyně

Stará obýváková stěna i nevzhledná linka musely pryč. V pokojích zůstaly jen obrázky

Největším nedostatkem bytu byla úzká a tmavá dispozice a elektroinstalace. "Je v dezolátním stavu, to je vidět na první pohled. Na byt jsou pouze tři zásuvkové okruhy, které na novou kuchyň určitě stačit nebudou," upozorňuje stavbyvedoucí Zdeněk Němec.

Dalším problémem je celkový vzhled kuchyňské linky. Je původní, dosloužila už před dvaceti lety a chybí vhodný jídelní kout. Bylo proto nutné začít bourat, řezat panely, zvětšovat a prosvětlovat prostor, likvidovat polorozpadlou linku a montovat novou.

Obývací část je po proměně vzdušná a prosvětlená

Obývací část je po proměně vzdušná a prosvětlená

První přišla na řadu změna dispozice, zkrátily se příčky, vybouraly a zrušily všechny dveře. Nahrazují je průhledy vyřezané v panelové příčce. "Na tak malé ploše jsou klasické dveře naprostou ztrátou místa," vysvětluje architekt Petr Záluský.

Celý prostor sjednotila a propojila plovoucí podlaha z masivu položená v celém bytě. Původní instalace byla částečně upravená a doplněná o nové rozvody do kuchyňské linky.

Nová kuchyňská linka má varné centrum záměrně umístěné směrem do obývací části

Nová kuchyňská linka má varné centrum záměrně umístěné směrem do obývací části

Kuchyně zůstala na svém místě, ale je úplně jinak řešená. Vznikla větší pracovní plocha i víc úložných prostor. Pracovní deska linky se láme v jídelní stůl a vytváří prostor jídelny.

Vařící zóna s vestavnou varnou deskou je záměrně otočená směrem do obývací části. Jednotlivé korpusy kuchyňských skříněk použili architekti i na stěnu v obývacím pokoji. Nahrazují i komodu pod televizí.

Ponurost prostoru se zrušil díky částečně vybourané příčce mezi obývacím pokojem a ložnicí

Ponurost prostoru zrušila částečně vybouraná příčce mezi obývacím pokojem a ložnicí

Ponurost celého prostoru zrušilo částečné vybourání příčky mezi obývacím pokojem a ložnicí. Změnila se tak dispozice, místnost je otevřená, světlá a působí odlehčeným dojmem. Věra žije sama, proto si autoři proměny mohli propojení obýváku a ložnice dovolit.

Do bytu zvolili barvy, které uklidňují. "Vybrali jsme tmavě hnědou, smetanovou a barvu uzeného pstruha," říká Karolína Reslerová. "Původní obrázky jsme roztřídili do skupin a vytvořili několik kompozic, díky tomu v bytě vznikla malá galerie."

Byt zároveň oživuje plastická tapeta s velkými kruhy. Geometrické vzory totiž úplně změní měřítko prostoru a nikdo nepozná, zda sedačka před tapetou je velká nebo malá.

Stěny i nábytek jsou v tmavě hnědé, smetanové a v barvě uzeného pstruha

Nový nábytek, nová barevnost

CELKOVÉ NÁKLADY

Stavební práce: 104 454 Kč
Kuchyňská linka: 31 207 Kč
Spotřebiče: 65 452 Kč
Podlaha: 86 000 Kč
Nábytek a vybavení: 84 659 Kč
Doplňky a dekorace: 17 216 Kč

Celkem: 388 988 Kč

Autor:




Nejčtenější

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Další z rubriky

Dům nenechává nikoho klidným, jeho podoba vede k diskuzím a otázkám, hemží se...
Pro rodiče nechtěl nic nudného. Dům jim předělal na červenou senzaci

Mladý italský architekt Giacomo Garziano se rozhodl, že starý dům jeho rodiny, který stojí v městě Altamura, radikálně předělá. Unavenou otlučenou stavbu strhl...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Příjemný prvek v interiéru tvoří krbová kamna značky Jakon. Posezení okolo...
Luxusní horský apartmán má vířivku i vodní postel. Po lyžování ideální

Aby si vášnivá lyžařka mohla dopřávat adrenalinové radovánky na svazích Krkonoš společně se svým méně sportovně založeným manželem, souhlasila s víkendovým...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.