Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze zoufalého bytu vznikl luxusní, kde z vany vidíte rovnou do ložnice

  1:00aktualizováno  1:00
Byt byl v naprosto nevyhovujícím stavu, dispozičně i technicky. Po rekonstrukci však nabídl volný prostor i relaxační centrum. Stačilo jediné: mít odvahu.

Obytný prostor byl zvětšen o původní chodbu s kuchyní | foto: Martin Zeman

Rekonstrukci "od podlahy" svěřil majitel bytu architektonickému studiu oooox, jmenovitě architektkám Radce Zedníkové a Kláře Comorkové. Na prvním místě musely vyřešit dispozici bytu.

Ta původní byla totiž naprosto nevyhovující. Místnosti průchozí, jediný balkon přístupný pouze z chodbičky mezi toaletou a spíží. A "technický" stav? Různé povrchy podlah, díry v příčkách vycpané novinami… Pokoje byly sice poměrně velké, jenže chyběly úložné prostory, šatna či pracovna.

Původní kuchyně stav - vstup na balkon

Původní kuchyně stav - vstup na balkon

"Rozhodli jsme se pro radikální změnu. Zmenšili jsme vstupní chodbu, ale díky pískovanému prosklení z kuchyně se tmavý prostor výrazně vylepšil. Hlavní zásah však představuje vytvoření relaxační zóny s hydromasážní vanou, kterou od ložnice odděluje pouze skleněná příčka," vysvětluje jedna z autorek proměny, architektka Radka Zedníková.

Původní obklady i další vybavení samozřejmě zmizely, fotografie původního stavu jen dokládají, jak se v této oblasti posunula výroba i chápání designu.

Původní koupelna

Původní koupelna

Původní parkety byly nesmyslně zakryty PVC

Parkety byly nesmyslně zakryty PVC

Dispoziční změny

Ze vstupní chodby je teď přístupná samostatná toaleta, která slouží i jako příležitostná koupelna pro návštěvy. Obývák se zvětšil o původní chodbu s kuchyní, díky tomu se podařilo zpřístupnit balkon z obytné místnosti. Ta dnes nahrazuje i kuchyni a jídelnu.

Varný ostrůvek kuchyňské linky může sloužit také jako bar, jeho zvýšení funguje především jako optická bariéra. Dominantou obytného pokoje se stala netradiční bílá "retro" digestoř. Na ostrůvek navazuje rozkládací jídelní stůl.

Atypická digestoř v bílém provedení svým tvarem připomíná lustr

Atypická digestoř v bílém provedení svým tvarem připomíná lustr

Z obytného pokoje je přístupný pracovní kout na vyvýšeném pódiu, pod nímž jsou vedeny rozvody ozvučení a podobně. Pohovka vyrobená na míru slouží zčásti pro pohodlné sledování televize i v horizontální poloze, zbytek slouží pro "klasické" sezení.

Celou sestavu je možné doplnit pufem, vznikne tak dvojlůžko na spaní (bez klasického rozkládání).

Z původní ložnice byl vyčleněn prostor pro samostatnou šatnu a relaxační část. Tento nejzásadnější prvek celé rekonstrukce tvoří masážní vana zapuštěná do pódia, které odděluje od ložnice pouze skleněná posuvná stěna. Získává tak denní světlo i kontakt s obytným prostorem.

Hydromasážní vana pro dva je zabudována do pódia

Hydromasážní vana pro dva je zabudovaná do pódia

Vody se v této části bytu majitelé obávat nemusí, pódium díky keramickým obkladům (imitace dřeva) vydrží běžný "mokrý" provoz bez problémů.

Kolem vany jsou LED svítidla, další světelné efekty nabízí nika za vanou. Vzniká tu tak příjemná relaxační atmosféra. Navíc je proti vaně zabudovaná speciální voděodolná televizní obrazovka.

Za relaxační částí najdete uzavřenou koupelnu se sprchovým koutem, umyvadlem a nikou na pračku a sušičku. Světlý obklad koupelny tvoří opět imitace dřeva.

Stěna za lůžkem s vtipnou výzdobou a zároveň ochranou stěny

Stěna za lůžkem s vtipnou výzdobou a zároveň ochranou stěny

Uzvařená koupelna má světlý obklad - imitaci dřeva

Uzvařená koupelna má světlý obklad - imitaci dřeva

Andy Warhol nejen v kuchyni

V ložnici je za postelí vybudována předstěna s bočním nepřímým osvětlením. "Hlavním motivem doplňků i celé barevnosti byly op-artové grafiky, protože klienti mají rádi tvorbu Andy Warhola. Proto jsme ponechali jednoduchou barevnost, pouze s akcenty červené a oranžové. Tedy na ´Marilyn´ reagující barvy," vysvětluje Radka Zedníková.

Na stěně za kuchyňskou linkou je tak grafika typických warholovských plechovek. Bílá tapeta na stěnách svými retro vzory tento design jen podtrhuje.

Předsíň má díky prosklené stěně i dení světlo

Předsíň má díky prosklené stěně i denní světlo

Autoři

Studio oooox - návrh Ing. arch. Radka Zedníková a Ing. arch. Klára Comorková

plocha: 75 m²

realizace: 2008 - 2009

Studio se zabývá designem interiérů. Realizace interiérů začíná po stavební stránce, snaží se tak vtisknout do každého projektu koncepci již v rovině architektury.

Díky svým dodavatelům řeší studio každou zakázku komplexně. Své návrhy prezentuje formou fotorealistických vizualizací, čímž dává svým klientům jasnou představu o výsledku, který mohou očekávat.

Autor:




Nejčtenější

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.