Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze starého zahradního domku vznikne moderní obytný dům pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Ze zahradního domku na okraji vesnice se stane obytný dům. Autora při přestavbě motivovalo především malebné místo, splynutí s krajinou a požadavek majitele na úsporné a ekologicky šetrné řešení.

Po rekonstrukci se stavba se sedlovou střechou promění v kompozici skládající se ze tří hranolů s plochými střechami. Původní část má hladkou omítku, nové přístavby se obloží prkny z neupraveného dřeva, které postupně získá patinu. Zdroj: www.mujdum.cz. | foto: Vizualizace: Ing. arch. Jiří Zábran

Domek původně sloužil jako sklad ovoce, domácí moštárna, dílna a místo pro občasné přespání. Stojí na jižním svahu nad rybníkem, nad ním se rozprostírá velký ovocný sad.

Jeho největší hodnotou je silný genius loci: čistá kulturní krajina je přirozeně udržována svým osvíceným majitelem. Místo postřiků osazuje na stromy ptačí budky, navršené větve poskytují útočiště zvěři, rybník obývá široká škála živočichů.

Současný stav. Ze svahu nad rybníkem vyčnívá jednoduchý domek s malými okénky.

Současný stav. Ze svahu nad rybníkem vyčnívá jednoduchý domek s malými okénky. Slunná poloha a krásný výhled nejsou zhodnoceny. Zdroj: www.mujdum.cz

Ubývání a přibývání

Jižní svah s přístupen ze severu je pro bydlení ideální alternativa. Základem rekonstrukce bylo odstranění podkroví. Tradiční stavení se sedlovou střechou architekt Jiří Zábran, autor návrhu, rozšířil a proměnil v moderní objekt s dominantními kubickými tvary.

Nový vstupní prostor zaujímá severovýchodní nároží domu, při severní fasádě je umístěno hygienické zázemí a schodiště. Společná obývací část, tedy obytná hala s kuchyní, směřuje na jih, z jižní strany se dům rozšířil o novou přístavbu se sezením a jídelním stolem. Tato část je oddělena posuvnými prosklenými dveřmi a osvětlena velkým pásovým oknem.

Součástí přízemí zůstává funkčně nezávislá dílna s vlastním vstupem ze západní strany. Z obytné haly vede dvouramenné schodiště o podlaží výše do další přístavby, která bude vybudována na severní straně. Zde je velká ložnice s vestavěnými skříněmi a koupelnou.

Stavba kaskádovitě kopíruje svažitý terén. Nejvyšší část, ložnice, částečně

Stavba kaskádovitě kopíruje svažitý terén. Nejvyšší část, ložnice, částečně přesahuje nad vstupem do domu, a vytváří tak malé závětří. Pod nejnižší částí s rohovým oknem a opěrným sloupkem vznikne krytý prostor pro venkovní sezení nebo dílnu. Zdroj: www.mujdum.cz.

Po rekonstrukci se stavba se sedlovou střechou promění v kompozici skládající

Po rekonstrukci se stavba se sedlovou střechou promění v kompozici skládající se ze tří hranolů s plochými střechami. Původní část má hladkou omítku, nové přístavby se obloží prkny z neupraveného dřeva, které postupně získá patinu. Zdroj: www.mujdum.cz.

Původní zděné jádro domu si i po rekonstrukci ponechává hladkou štukovou fasádu, obě přístavby mají dřevěnou rámovou konstrukci s pláštěm z neupraveného dřeva. Díky tomu se harmonicky zapojují do přírodního prostředí.

Autor

Ing. arch. Jiří Zábran
*1979

Autorizovaný architekt, člen České komory architektů. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Plzni a Fakultu architektury ČVUT Praha.

Od r. 2005 se zabývá vlastní architektonickou činností: navrhováním interiérů, rodinných domů, bytových domů a urbanistických projektů. Inklinuje ke švýcarskému minimalismu a přírodním materiálům.

Jsou bohatě proskleny a vykonzolovány do exteriéru, vzniká tak členitá hmota, která působí menším a lehčím dojmem, než by působila stejně velká stavba kompaktního tvaru. Důraz je kladen na přírodní materiály a ekonomicky úsporné řešení. Návrh počítá s realizací z velké části svépomocí.

Slovo autora

"Dům by měl vyjadřovat otevřenost a pokoru ke krajině. V zadání rekonstrukce bylo rozšíření podlahové plochy. I přesto jsem navrhl snížení hmoty, aby dům lépe splýval se svahem. Dále jsem navrhl vykonzolování odpočinkové části domu. Díky velkému prosklení získá majitel krásný výhled na rybník a pod tímto dřevěným kvádrem kryté venkovní pracoviště."

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 7/2011.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.