Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravé hranolky? K dokonalosti už chybějí jen tři procenta tuku

  1:00aktualizováno  1:00
Chceš udělat dítěti radost? Dej mu hranolky. Jde o zaručený recept na vymetený talíř a šťastný úsměv. Lékaři se už usmívají méně. Z jejich pohledu je všechno špatně. Vyvracejí i teorii, že hranolky připravené doma na pekáči v troubě nejsou až takovým prohřeškem. Z pohledu dietologů rozdíl mezi troubou a fritézou není až tak velký.

Dětem lze hranolky zakázat jen těžko. | foto: Profimedia.cz

Samozřejmě nejhůře dopadají hranolky z fast foodu – ty obsahují 15,8 % tuků, ve fritéze 14,4 % tuku, zatímco hranolky z trouby 9,8 % tuku. Při novém způsobu přípravy mají hranolky pouze 3 % tuků. Hledání nového způsobu přípravy hranolek trvalo deset let!

Výsledkem je přístroj, který využívá tepelné pulzy a minimum tuku. Co si pod tím představit? Cirkulací horkého vzduchu - 10 tepelných impulzů za sekundu - a jemným mícháním otáčivé lopatky se dostane ke každému hranolku dostatečné množství tuku. Na jeden kilogram postačí jedna lžíce oleje.

Proč se bát tuků a teploty

"Tepelné zpracování se podílí na změnách ve složení potravin. Čím vyšší teplota bude, tím je to horší, protože se zvyšuje glykemický index potravin. Proto se také nedoporučuje smažení a fritování. U brambor jde o typickou záležitost," vysvětluje dietolog doc. MUDr. Lubomír Kužela.

Proto by se brambory měly nejlépe vařit ve slupce, pak následují brambory vařené, nejvyšší. Tento pojem určuje, do jaké míry je sacharidová potravina schopna zvýšit hladinu cukru v krvi.

"Čím je glykemický index nižší, tím méně zatěžujeme slinivku břišní," říká docent Kužela. V opačném případě slinivka vyplavuje inzulin. Střídají se tak vysoké a nízké hladiny cukru v krvi. Vysoké výkyvy vedou k dalšímu nežádoucímu efektu: "Máme hlad," vysvětluje stručně docent Kužela. A kdo má hlad, dá si opět něco k jídlu. Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem proto zvyšuje pravděpodobnost vzniku řady onemocnění i obezity.


Jenže hranolky jsou hranolky. Zabránit jejich oblibě u dětí je nereálné. Řešení? Pokusit se alespoň snížit některé negativní dopady. Například nepoužívat nevhodné tuky. Zdraví dítěte rozhodně neprospěje fritování hranolků ve "zdravém"  extra panenském olivovém oleji  určeném pro studenou kuchyni.

"Výsledný pokrm při tepelném zpracování není zdravější, ale právě naopak," vysvětluje Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková z Dietologického centra. Vznikají zde totiž trans mastné kyseliny (TFA), které zvyšují hladinu LDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu HDL cholesterolu více než nasycené mastné kyseliny. Tedy úplně to nejhorší.
 
Další rada? Nepoužívat na smažení klasickou pánev, protože u ní nelze regulovat teplotu oleje, u fritézy ano. Dát přednost větším hranolkům z čerstvých brambor a osušit je před přípravou nejdříve v utěrce.

Přístroj Actifry připraví nejen hranolky, ale i maso a zeleninu

Přístroj Actifry připraví nejen hranolky, ale i maso a zeleninu

To, že problém hranolek a podobně připravovaných potravin skutečně existuje, dokazuje nejlépe právě fakt, že se výrobci snažili deset let o vytvoření přístroje, který by omezil množství tuků. A tak vznikl Actifry, kde lze s jedinou lžící oleje (1,4 cl), která se vkládá pod víko, připravit kilogram hranolků. Podobně lze připravovat i drobné kousky masa, zeleninu i omáčky, které se nepřichytnou - lopatka je neustále míchá za hospodyni.


 

Autor:




Nejčtenější

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

Malý pařížský byt proměnila Carla Lopezová a Margaux Meza z pařížského...
Proměna za milion korun. Z nemožné špeluňky je bydlení k nakousnutí

Mladý pár si v Paříži koupil byt velký 36 metrů čtverečních, do kterého dvacet let nikdo neinvestoval. Zanedbanou špeluňku si vzaly do parády dvě...  celý článek

Z vily je výhled na Jaderské moře a centrum Splitu.
Středomořská kamenná vila z 30. let v centru Splitu je na prodej

Vilu Mediterraneo si v roce 1935 v centru Splitu postavil zámožný obchodník s vínem z italského Terstu. Tradiční dalmáckou kamennou stavbu nyní vlastní...  celý článek

1
Problém v domě. Předseda SVJ chce dluhy neplatičů uhradit z fondu oprav

Na shromáždění majitelů bytů vystoupil předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) podporovaný dvěma členy výboru s návrhem, aby dluhy neplatičů, byly...  celý článek

Koupelna po rekonstrukci: sprchový kout s odtokem do stěny, velké umyvadlo s...
Když si majitel sám zrekonstruuje koupelnu, dohlédne si na kvalitu

Kámen patří k nejstarším přírodním materiálům spojeným s koupelí, v interiéru působí luxusně. Tmavě šedý keramický obklad s kamenným designem, k nerozeznání od...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Většina lidí si klimatizaci bez vnější jednotky nechá instalovat místo...
Klimatizace bez nevzhledné krabice na fasádě je tichá. Ale dražší

Představte si, že si můžete pořídit klimatizaci, ale nebude nutné umístit na fasádu domu nevzhlednou vnější jednotku. Místo ní bude na vnější zdi vidět jen...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.