Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravé hranolky? K dokonalosti už chybějí jen tři procenta tuku

  1:00aktualizováno  1:00
Chceš udělat dítěti radost? Dej mu hranolky. Jde o zaručený recept na vymetený talíř a šťastný úsměv. Lékaři se už usmívají méně. Z jejich pohledu je všechno špatně. Vyvracejí i teorii, že hranolky připravené doma na pekáči v troubě nejsou až takovým prohřeškem. Z pohledu dietologů rozdíl mezi troubou a fritézou není až tak velký.

Dětem lze hranolky zakázat jen těžko. | foto: Profimedia.cz

Samozřejmě nejhůře dopadají hranolky z fast foodu – ty obsahují 15,8 % tuků, ve fritéze 14,4 % tuku, zatímco hranolky z trouby 9,8 % tuku. Při novém způsobu přípravy mají hranolky pouze 3 % tuků. Hledání nového způsobu přípravy hranolek trvalo deset let!

Výsledkem je přístroj, který využívá tepelné pulzy a minimum tuku. Co si pod tím představit? Cirkulací horkého vzduchu - 10 tepelných impulzů za sekundu - a jemným mícháním otáčivé lopatky se dostane ke každému hranolku dostatečné množství tuku. Na jeden kilogram postačí jedna lžíce oleje.

Proč se bát tuků a teploty

"Tepelné zpracování se podílí na změnách ve složení potravin. Čím vyšší teplota bude, tím je to horší, protože se zvyšuje glykemický index potravin. Proto se také nedoporučuje smažení a fritování. U brambor jde o typickou záležitost," vysvětluje dietolog doc. MUDr. Lubomír Kužela.

Proto by se brambory měly nejlépe vařit ve slupce, pak následují brambory vařené, nejvyšší. Tento pojem určuje, do jaké míry je sacharidová potravina schopna zvýšit hladinu cukru v krvi.

"Čím je glykemický index nižší, tím méně zatěžujeme slinivku břišní," říká docent Kužela. V opačném případě slinivka vyplavuje inzulin. Střídají se tak vysoké a nízké hladiny cukru v krvi. Vysoké výkyvy vedou k dalšímu nežádoucímu efektu: "Máme hlad," vysvětluje stručně docent Kužela. A kdo má hlad, dá si opět něco k jídlu. Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem proto zvyšuje pravděpodobnost vzniku řady onemocnění i obezity.


Jenže hranolky jsou hranolky. Zabránit jejich oblibě u dětí je nereálné. Řešení? Pokusit se alespoň snížit některé negativní dopady. Například nepoužívat nevhodné tuky. Zdraví dítěte rozhodně neprospěje fritování hranolků ve "zdravém"  extra panenském olivovém oleji  určeném pro studenou kuchyni.

"Výsledný pokrm při tepelném zpracování není zdravější, ale právě naopak," vysvětluje Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková z Dietologického centra. Vznikají zde totiž trans mastné kyseliny (TFA), které zvyšují hladinu LDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu HDL cholesterolu více než nasycené mastné kyseliny. Tedy úplně to nejhorší.
 
Další rada? Nepoužívat na smažení klasickou pánev, protože u ní nelze regulovat teplotu oleje, u fritézy ano. Dát přednost větším hranolkům z čerstvých brambor a osušit je před přípravou nejdříve v utěrce.

Přístroj Actifry připraví nejen hranolky, ale i maso a zeleninu

Přístroj Actifry připraví nejen hranolky, ale i maso a zeleninu

To, že problém hranolek a podobně připravovaných potravin skutečně existuje, dokazuje nejlépe právě fakt, že se výrobci snažili deset let o vytvoření přístroje, který by omezil množství tuků. A tak vznikl Actifry, kde lze s jedinou lžící oleje (1,4 cl), která se vkládá pod víko, připravit kilogram hranolků. Podobně lze připravovat i drobné kousky masa, zeleninu i omáčky, které se nepřichytnou - lopatka je neustále míchá za hospodyni.


 

Autor:




Nejčtenější

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Nadzemní dráha vede šestým až osmým patrem domu.
Vlak jede středem 19patrového bytového domu. Obyvatelé jsou nadšeni

V Čchung-čchingu na jihovýchodě Číny vyřešili nadzemní dráhu po svém. Nezastavil je ani dům o 19 patrech stojící v cestě a vlakovou tratí ho prostě...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal se k proměně bytu v...
Nejlepší interiér roku 2016: loft s nábytkem navrženým na míru

Zatímco architektonických soutěží určených stavbám je celá řada, interiéry byly dosud opomíjené. Změnila to až soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Kdo vyhrál kombinovanou troubu za 38 tisíc v naší soutěži

Možná máte už napečené všechny druhy cukroví a čekáte jen na dárky od Ježíška. Jeden velký určitě udělá radost hned ve třech rodinách. Protože vyhrát...  celý článek

Nové řešení uložení přidané páry v troubách nezabírá prostor určený pro pečení.
Jak připravit jídlo za polovinu času. Není trouba jako trouba

Vaření a pečení v troubě je stále populárnější. Díky novým funkcím a snadnému intuitivnímu ovládání v nich totiž připraví perfektně pokrmy i ti, kteří nemají...  celý článek

Alergiků přibývá zejména mezi dětmi, v české populaci se už jejich počet...
Nové vysavače pro alergiky si umí poradit i s výkaly roztočů

Problém s alergií na domácí prach, či spíše na exkrementy roztočů, trápí stále více lidí. Možná i proto se do naší soutěže o tři vysavače pro alergiky od firmy...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.