Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sto tisíc ročně za topení bylo moc. Vrhli jsme se na zateplování

  1:00aktualizováno  1:00
Před dvaceti lety jsme si postavili rodinný dům v Praze. Začátkem 90. let se kvalitní stavební materiál sháněl těžko. Známé na těch správných místech jsme neměli, píše čtenářka v dalším příspěvku do soutěže o zateplení domu.

Dům postavili majitelé před dvaceti lety. | foto: Eva Hábová

Náš dům stojí v Hodkovičkách a má tři podlaží a půdu. Zdi jsou postaveny z třiceticentimetrových porobetonových tvárnic a okna nebyla nikdy příliš kvalitní. V době výstavby byla zateplená pouze střecha se štítem, a to ještě dost amatérsky.

Rekonstrukce domu v Praze

Za topení plynovým kotlem dáme každý rok kolem sto tisíc korun a přesto je v domě přes zimu nepříjemně chladno. Letos v únoru v největších mrazech nám odešel kotel. Zbytek zimy jsme prožili velmi spartánsky.

V dubnu jsme pozvali topenáře a objednali nový kondenzační kotel. Mezitím jsme přemýšleli jak dál a co změnit, abychom ušetřili a současně mohli prožít zimu ve větší pohodě.

Bylo to na jedné z typických rodinných oslav, kde jsme po dlouhé době opět potkali bratrance Zbyňka, který se nám pochlubil, jak za poslední dva roky kompletně zateplil dům, vyměnil okna a nainstaloval na střechu sluneční panely na ohřev vody. Byl tedy naší velkou inspirací a my se hned dali do práce.

Zatím jsme vyměnili okna a balkonové dveře ve štítě, zateplili a nově obložili štít. Také jsme opravili terasy a postupně obnovujeme nátěry na zábradlích. Na fotografiích vidíte, že právě v těchto dnech spouštíme zateplení střechy za pomoci izolační vaty Knauf Insulation.

Začátky zateplování

dům

Příští rok na jaře máme v plánu dodělat zbytek, tedy výměnu všech zbývajících oken a balkonů a zateplení všech zbývajících zdí. Naším cílem je uspořit až 50 procent nákladů za plyn.

Práci provádějí dva naši známí řemeslníci z Vranova Jarda a Honza, samozřejmě s asistencí celé rodiny včetně našeho osmdesátiletého dědy. Co se týká zateplení, snažíme se původní zateplení uchovat, urovnáme ho a montážní pěnou chybějící polystyren doplníme. Teprve po této operaci přidáme novou vrstvu zateplení. Dosud pro zateplení štítu jsme používali tmavý deseticentimetrový polystyren.

Podmínky soutěže o zateplení domu

Přihlásit se do soutěže bylo možné do 13. října 2012.

Soutěžní příspěvky budeme zveřejňovat do 30. listopadu 2012.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i právo na výběr příspěvků k zařazení.

Projekty, které postoupí do finále, budou hodnoceny zejména na základě těchto kritérií:

• architektonické řešení a estetický dojem
• ohled na úspory energie
• použití ekologických materiálů

Bližší podmínky soutěže naleznete ZDE.

Logo Knauf Insulation

Harmonogram soutěže:

  • Pouze z publikovaných realizací vybere odborná porota 12 nejlepších.
  • Z těchto finalistů čtenáři iDNES.cz vyberou tři výherce v anketě zveřejněné v termínu od 3. 12. do 9. 12. 2012.
  • Ti získají velmi atraktivní ceny: fasádní minerální izolaci nebo skelnou minerální izolaci s Ecose Technology v hodnotě 50, 30 a 15 tisíc korun.
  • Všech 12 finalistů získá slevu na nákup fasádní i střešní ekologické minerální izolace od společnosti Knauf Insulation ve výši 40 procent.

  •  Výhru bude možné uplatnit do 31. května 2013.

  • Jména vítězů najdete na webových stránkách iDNES.cz nejpozději do poloviny prosince 2012.

Získejte okamžitou slevu!

Nyní máte také možnost okamžitě získat slevu 40 procent na fasádní minerální izolaci FKD S od Knauf Insulation nebo vyhrát fasádní izolaci v hodnotě 50 tisíc korun pro starší dům, novostavbu nebo teprve plánovaný projekt. Přihlásit se můžete zde.


Autoři:




Nejčtenější

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Další z rubriky

Neobvyklým prvkem v hlavním obytném prostoru se stala vestavěná válenda v nice.
Ze dvou bytů v činžáku ze 30. let jeden. K ideálu stačilo minimum úprav

Mladá čtyřčlenná rodina bydlela v bytě 2+1 v pražských Vršovicích v činžáku z 30. let. Časem manželé přikoupili sousední garsonku. Obě jednotky, 2+1 a...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek úložných prostor a do budoucna sloužil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.