Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

  1:00aktualizováno  1:00
Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu bytového designu, doporučuje investovat na těch správných místech.

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání. | foto: Technistone

Vyplatí se podle vás i do poměrně malé kuchyně v jedno až dvoučlenné domácnosti umístit myčku o velikosti 60 cm? Říká se, že myčky velké 45 cm mají horší výkon.
Odborníci se shodují, že myčka o šířce 45 cm není z hlediska šetření vody nebo energie žádnou úsporou. Vždy je lepší snažit se do kuchyně zakomponovat standardní myčku o šířce 60 cm a pak používat její úsporné programy.

Jen výjimečně se v prostoru nenajde těch 15 centimetrů navíc. Pokud jde o cenu, neušetříte, úzkých myček se prodává poměrně málo, a proto jejich cena bývá shodná se spotřebiči se šířkou 60 cm.

Sjednocení barev a tvarů přidává na "luxusním" vyznění.

Sjednocení barev a tvarů přidává na "luxusním" vyznění.

Stejně důležité je i samotné umístění spotřebičů. Z jakého důvodu se například nedoporučuje umístit sporák do rohu kuchyně?
Je to kvůli ergonomii. Ke všem varným zónám sporáku máte mít snadný přístup ze všech stran, aby bylo možné odložit hrnec na obě strany. Musíte mít i šanci rychle odstavit stranou hrnec, kde vzkypí voda nebo cokoliv jiného. Umístění v rohu to neumožňuje. Nešvar sporáku v rohu přetrvává z dob panelákových kuchyní.

Jak se díváte na trend zabudovat spotřebiče do linky?
Vestavné spotřebiče jsou velikou výhodou z hlediska snazšího uspořádání celé kuchyně, ale zejména údržby. Vzpomeňte si, jak nepraktické bývaly volně stojící sporáky, za něž tu a tam něco zapadlo nebo zateklo. Kdo to pak měl čistit?

Kuchyň Petra Tschakerta, v níž nedá dopustit na technický kámen.

Kuchyň Petra Tschakerta, v níž nedá dopustit na technický kámen.

Výjimku představují určitě některé chladničky, protože design mnohých z nich si vyloženě žádá, aby byly volně stojící. Mám na mysli retro design v zajímavých barvách.

Využití takových spotřebičů však předpokládá uvažovat o kuchyni od začátku jako o celku a pak se teprve rozhodnout, že koupíme chladničku jako zajímavý a funkční solitér.

 Neměli bychom ji kupovat jen proto, že se nám ve skladbě vestavných spotřebičů nevešla. Pokud dáváte přednost vestavěné chladničce a spolupracujete při zařizování s dobrým architektem, pak by pro vás měl najít to nejlepší řešení.

Jak velký pracovní prostor potřebujeme na kuchyňské desce?
Ideální pracovní prostor na kuchyňské desce má mít šířku 90 centimetrů. Lidé mívají mnohdy i užší pracovní desku, ale upřímně řečeno, pravidelné vaření je tam spíš utrpením.

Technistone lze použít i na obklad stěn nebo na parapety.

Technistone lze použít i na obklad stěn nebo na parapety.

Proč u kuchyňských desek často doporučujete Technistone, když se nabízí řada jiných materiálů?
Protože nesdílím názor, že se nabízí řada jiných materiálů. Nebo možná nabízí, ale vždy mají nějaké ALE. Mramor je porézní, takže se problematicky udržuje, corian a hi-macs se mohou poškrábat, oprava je sice možná, ale představuje další výdaje.

Na technický kámen neboli Technistone jsem vylil už hodně vína, sójové omáčky, oleje nebo kečupu. Viděla jste mou bílou kuchyň a uhádla byste, kde ty skvrny původně byly? Jsem si jistý, že ne. MDF desky se časem poškrábou a hlavně nemají takovou odolnost vůči vysokým teplotám.

Navíc je Technistone kvalitní český materiál, vyrábí se u nás už dvacet let, což možná mnozí ani netuší. A já jsem patriot! Dokonce letos jako jediná česká značka získal významné ocenění v New Yorku, International Award for Excellence and Business Prestige. 

Co je MDF

MDF – název vznikl složením prvních písmen z anglického názvu Medium Density Fibreboard (středně hustá vláknitá deska). MDF desky se vyrábějí z dřevěných vláken (především smrkových), pojených syntetickým lepidlem, za použití teploty a tlaku. Jsou určeny pro použití pro nenosné účely v nábytkářství, truhlářství, v interiéru apod. Struktura desek umožňuje kvalitní zpracování povrchu frézováním a lakováním. Je možné je povrchově upravovat laminováním, vysokotlakým laminátem, dýhováním, frézováním v ploše i hraně.

Existují podle vás nějaká omezení při výběru kuchyňské desky? Unese například kuchyň z IKEA hmotnost desky z technického kamene?
Jistěže unese. Každá dobrá kuchyň unese desku z technického kamene. Navíc pokud ji umístíte třeba i na levnější kuchyň, zvýšíte její životnost a také vytvoříte dojem, že je mnohem dražší, než původně byla. Deska je totiž určujícím prvkem estetiky kuchyně.

Viděl jsem už mnoho kuchyní skvělých značek, jejichž majitelé je pak „korunovali“ deskou z lamina. Ty kuchyně pak vypadaly velmi levně. Viděl jsem také kuchyně z řetězců s deskou z technického kamene, a kdybych neznal jejich sortiment, myslel bych si, že jde o nějakou prestižní italskou značku.

Proč myslíte, že to lidé dělají?
Protože si to prostě neuvědomují. To, co tedy určuje kvalitu a estetiku kuchyně, je dobrý návrh a kvalitní pracovní deska.

Fotogalerie

Jaký byste poradil nejodolnější materiál pro kuchyňské skříňky?
Materiály kuchyňských skříněk nejsou příliš odolné, ale nejsou ani výrazně ohrožené. Nejvíc namáhaná je pracovní  deska a baterie. Dobrou zprávou je, že dvířka jsou snadno vyměnitelná. Podléhají trendům a v současné době se nejvíce „nosí“ bílá barva ve vysokém laku i matu.

Osvětlení v kuchyni je jistě velmi důležité. Kde a jak by podle vás mělo být umístěné včetně osvětlení pracovní desky?
Každý už dnes asi tuší, že osvětlení by mělo být umístěno nad celou pracovní deskou. Málo lidí už ale ví, jak je důležitá barva světla a že by mělo mít chromatičnost přibližně 5 600 Kelvinů, abychom viděli potraviny v reálných barvách… Jen tak poznáme, jestli jsou vůbec čerstvé.

Podobné informace předáváme lidem na našich kurzech a ti bývají hodně překvapeni. Osvětlení v kuchyni je tak důležité téma, že je na pár řádcích nelze vysvětlit.

Trendem je dnes vnitřní „náladové“ osvětlení skříněk, je to podle vás jen módní výkřik nebo ona pověstná třešnička na dortu?
Každé osvětlení je obrovskou výhodou kdekoliv. V době LED diod si můžeme dopřát osvětlení také uvnitř skříněk kuchyní, protože LED diody nehřejí. Takové osvětlení je nejen efektní, ale i velmi praktické.

Myslíte si, že se vyplatí pozvat si na smontování kuchyně specializovanou firmu, nebo to zvládne průměrně šikovný kutil se sadou domácího nářadí?
Řada kuchyňských firem nabízí smontování nábytku v ceně kuchyně. Myslím, že samotné smontování kuchyně nemusí být až takový problém, pokud je ovšem kuchyň vyrobena kvalitně a není to „polotovar“. Problém bývá spíše v kvalitě návrhu.

Například IKEA umožňuje lidem, aby si navrhli kuchyň díky jejich softwaru. Lidé však pro navržení dobré kuchyně neznají ergonomická pravidla, a po pravdě, mnozí zaměstnanci kuchyňských studií často také ne. Kuchyně navržené laiky bývají často špatné hlavně po stránce ergonomie.

Metod ocení majitelé malých kuchyní, umožní jim mnohem lepší využití prostoru.

Metod ocení majitelé malých kuchyní, umožní jim mnohem lepší využití prostoru.

Když máme relativně malý prostor pro kuchyňskou linku, jak můžu prostor co nejvíce využít? Často je to o kompromisu úložné prostory na nádobí versus na potraviny…
V malé kuchyni můžete klidně zapomenout například na rychlovarnou konvici, protože na indukční desce se ve standardní konvici ohřeje voda velmi rychle. Není ani nutná vestavná mikrovlnná trouba, protože její působení na potraviny je podle odborníků víc než sporné. Navíc existují multifunkční spotřebiče, které kombinují třeba parní ohřev, teplovzdušnou troubu i gril dohromady, dokonce i v takzvaném kompaktním provedení, tedy s výškou pouhých 45 cm. A kdo ví, že až tak často nevaří, vystačí i s dvouplotýnkou.

Rychlý ohřev potravin nahradí právě indukční deska. V malém bytě by neměla být umístěna obrovská kuchyňská linka, jak ji někdy navrhují mnozí developeři. Jestli vlastníte 40 metrů čtverečních, nemůžete chtít uskladnit kompoty na dvě sezóny nebo mít zásoby na několik týdnů. V bytě této velikosti bydlí většinou jeden až dva lidé, prostě si zajdete častěji nakoupit.

Bílé provedení lze nově oživit barevně upravenými vnitřními plochami skříněk.

Bílé provedení lze nově oživit barevně upravenými vnitřními plochami skříněk.

Petr Tschakert

Vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (užité umění a současný design).

  • V roce 2013 založil Institut bytového designu, kurzy v něm pořádané by měly lidem ujasnit, co ještě zvládnou v rámci běžného zařizování a přestavby sami a na co už by si měli raději pozvat odborníka. Kurzy se snaží poradit těm, kteří tápou v kombinaci barev a stylů, neovládají pravidla ergonomie nebo si v rámci plánování dispozice bytu nedokážou položit správné otázky.
  • Člen Akademie designu prestižních cen Czech Grand Design
  • Dvanáct let působil na pozici šéfredaktora časopisu Moderní byt, třikrát za sebou jej dovedl k titulu Časopis roku Unie vydavatelů ČR, jako publisher zároveň vedl časopisy Bydlení, Svět kuchyní a Svět koupelen.
  • V letech 2004 až 2013 natočil 300 dílů pořadu Impulsy pro lepší bydlení pro Radio impuls.
  • V letech 2008 až 2009 natočil pět DVD o zařizování bytu.
  • Spolupracoval na řadě TV pořadů o bydlení.
Petr Tschakert

Petr Tschakert

Autoři:




Nejčtenější

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

Mánesova, Vinohrady. V šestém podlaží je prostorný obývací pokoj s krbem.
Čtyři nejdražší byty v Praze k pronájmu za statisíce. Podívejte se

Luxusních bytů k pronájmu se v Praze nabízí desítky. Bydlení v těch nejdražších stojí od 100 tisíc korun měsíčně. Byty jsou výhradně na Malé Straně, Novém a...  celý článek

1
Soused se mi směje do očí. Jeho koně a ovce přitom ničí, na co přijdou

Mám chatu v přírodním parku Sovinec. Pohodu mi narušuje problémový soused, který pro radost chová koně a ovce. Pozemek nemám oplocený, a tak zvířata dělají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.