Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zaměstnanci Facebooku si sami navrhli ulítlé kanceláře. Podívejte se, kde pracují

  1:00aktualizováno  1:00
Pracoviště Facebooku je designově vybavené, atmosféra uvolněná a čmárat na stěny je přikázáno. Kanceláře v kalifornském městě Palo Alto slouží zaměstnancům už více než rok. Vznikly v budově bývalého výzkumného centra Agilent Technologies. Na ploše 14 tisíc metrů čtverečních zde pracuje 700 zaměstnanců.

Současné kanceláře Facebooku vznikly přestavbou bývalé továrny Agilent Technologies v kalifornském Palo Altu. | foto: César Rubio

Celá realizace se řídila dvěma hlavními hesly: interakce a propojování. Tedy přesně tím, co nabízí i sociální sítě. Původně byla oddělení Facebooku rozeseta v deseti budovách po centru města Palo Alto. Neefektivnost a roztříštěnost podniku bylo třeba řešit. Nový objekt navrhlo progresivní architektonické studio O+A ze San Francisca.

Dvojice architektů Primo Orpilla a Verda Alexandra již dvacet let pracuje s velkými klienty. Zařizovali kanceláře významných amerických korporací jako jsou eBay, Levi Strauss nebo společnost prodávající luxusní domácí potřeby a zařízení, Williams-Sonoma.

Žlutá, modrá, červená, zelená. Barvy dohromady nepůsobí chaoticky, ale  ležérním a kompaktním dojmem

Žlutá, modrá, červená, zelená. Barvy dohromady nepůsobí chaoticky, ale ležérním a kompaktním dojmem

Hned na začátku provedli designéři rozsáhlou anketu, ve které se snažili zjistit, co si zaměstnanci od spojení všech divizí slibují a očekávají. I další část prací vznikala pod taktovkou zaměstnanců. Designéři své kroky konzultovali se speciální tvůrčí skupinou a díky jejich radám vznikl unikátní a fungující prostor.

Kanceláře byly ve finále navrženy tak, aby vyhovovaly individuálně každému zvlášť, nabízely množství koutků a zákoutí pro nerušenou tvůrčí práci a přemýšlení, ale zároveň bylo možné bez větších obtíží komunikovat s ostatními a necítit se izolovaně.

Východ z budovy na terasu. Po basketu si mohou zaměstnanci zahrát na dýdžeje a v soukromí relaxovat na sedačkách Alcove

Východ z budovy na terasu. Po basketu si mohou zaměstnanci zahrát na dýdžeje a v soukromí relaxovat na sedačkách Alcove

Uprostřed budovy byly umístěny kanceláře vedení společnosti. Žádný nábytek není připevněn na stálo, lze s ním volně manipulovat a přesouvat dle potřeby. Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, musí být z převedení této geniální koncepce sociálních sítí do architektonického prostředí nadšen.

Jedním z hlavních zaměstnaneckých požadavků byla ekologičnost zařízení. Zůstaly zachovány původní stropy, trámy, dveře a zárubně, podlahy pokrývají koberce z recyklovaných materiálů a osvětlení je energeticky úsporné.

Hala nad schodištěm do druhého patra. Mobilní nábytek je možno přeskupovat dle aktuální potřeby

Hala nad schodištěm do druhého patra. Mobilní nábytek je možno přeskupovat dle aktuální potřeby

Kanceláře v prvním patře. Industriální duch z místa nemizí díky nezakrytým stropům

Kanceláře v prvním patře. Industriální duch z místa nemizí díky nezakrytým stropům

Díky citlivosti investora tak zůstal uchován industriální punc objektu bývalé továrny. Syrová estetika průmyslového prostředí je umocněná zdánlivou nedokončeností. Některé stěny zůstaly nezrekonstruované a zaměstnanci se na nich mohou vyřádit. To vše zintenzivňuje pracovní nasazení a všechny neustále obohacuje.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

Zařízení bylo vybíráno se zvláštní péčí tak, aby nepůsobilo chladně a odtažitě, ale aby si zde lidé připadali jako doma v obývacím pokoji.

Najdete zde jen samé krásné nábytkářské kousky, které jsou dnes již považovány za klasické ikony: kancelářská křesla Charlese Eamese pro Vitru z roku 1958 nebo houpací křesílka od stejného autora s probarvenou skořepinou sedadla z polypropylenu a nohami z pochromovaného kovu z roku 1950. Spolehlivě zaujme i pohovka s vysokými opěrkami Alcove od bratří Ronana a Erwana Bouroullecových, kteří ji navrhli v roce 2006.

Konferenční místnost. Tabulový pruh podél celé místnosti je z praktického hlediska neocenitelný. Šedé tóny a kov doplňuje červeň židlí Eames od Vitry

Konferenční místnost. Tabulový pruh podél celé místnosti je z praktického hlediska neocenitelný. Šedé tóny a kov doplňuje červeň židlí Eames od Vitry

Výrazné pruhy na zdech nepůsobí ve velké ploše nepatřičně. Skleněné dveře oddělují otevřený prostor od soukromé zasedačky, aniž by prostor tříštily a uzavíraly

Výrazné pruhy na zdech nepůsobí ve velké ploše nepatřičně. Skleněné dveře oddělují otevřený prostor od soukromé zasedačky, aniž by prostor tříštily a uzavíraly

Interiéry mají základ v přírodních hnědých a šedých tónech podlah a kamenných obkladů zdí. Doplněny jsou o výrazné barevné akcenty. Návrháři se barev rozhodně nebáli, což bylo ku prospěchu věci.

Červená, modrá, zelená i žlutá se díky velkému prostoru překvapivě navzájem neruší a naopak celek zútulňují a zabydlují. Hravosti a ležérnosti nahrává i přísun dostatku denního světla, ať už velkými okny nebo prosklenými částmi střechy.

Jedna z kuchyněk, které jsou neustále zásobovány čerstvým občerstvením. Můžete si zde zahrát i šachy

Jedna z kuchyněk, které jsou neustále zásobovány čerstvým občerstvením. Můžete si zde zahrát i šachy. Za linkou je jeřáb, který v kanceláři zůstal z původního vybavení továrny

Nezapomnělo se ani na užité umění. Ostře oranžový jeřáb, který v kanceláři zůstal jako vzpomínka na původní funkci budovy (výzkumné centrum a továrna) , byl americkým sochařem Oliverem Diciccem upraven na umělecký objekt, který slouží zároveň jako maximálně pohyblivý pracovní stůl.

Jídlo zdarma, basketbalové hřiště a stůl na ping pong

Pro zaměstnance je otevřená velká restaurace a kavárna, která nabízí gurmánská menu po celý den zdarma. V budově najdete i několik menších kuchyněk, které jsou pravidelně zásobovány občerstvením, čerstvým ovocem a nápoji.

Na dvoře jsou basketbalová hřiště a když venku prší, lze relaxovat u ping pongu. Nudné pochůzky z jedné kanceláře do druhé na opačný konec budovy jsou zábavou, pracovníci obyčejně jezdí na skateboardech. Zaměstnanci vlastně ani nemusejí vycházet ven. Jejich budova jim nabízí téměř vše.

KANCELÁŘE TWITTERU NEPOSTRÁDAJÍ VTIP

Designéři zde umně nakombinovali levný nábytek z IKEA s luxusním

Designéři zde umně nakombinovali levný nábytek z IKEA s luxusním

Twitter nezůstává pozadu za Facebookem ani co se týče kanceláří. Díky rapidnímu vzestupu oblíbenosti tohoto tweetovacího webu, o který se postaraly světové celebrity, zařídil v Palo Altu šéf společnosti Evan Williams nové kanceláře.

Na zdech nad komfortními sedačkami v zasedačkách, které vypadají spíše jako obývací pokoj, září neony se vzkazem "Tell your stories here" (volně přeloženo Tady si vyprávějte) a zdá se, že zaměstnanci jsou stejně spokojení jako u sousedů ve Facebooku.

V interiéru dominuje především dřevo a moderní kombinace zelené a fialové barvy

V interiéru dominuje především dřevo a moderní kombinace zelené a fialové barvy

V interiéru dominuje především dřevo a moderní kombinace zelené a fialové barvy. Designéři zde umně nakombinovali levný nábytek z IKEA s luxusním, jako je například křeslo Barcelona od architekta Ludwiga Mies van der Rohe, aniž by celek působil násilně. Malbičky a vtípky na zdech jsou spontánní tvorbou zaměstnanců.

Autoři:




Nejčtenější

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.