Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Základem dobré kuchyně je bar. Kdo u něj sedí, vyhrál, říká Ivan Vodochodský

  1:00aktualizováno  1:00
Herec Ivan Vodochodský vystřídal několik bytů, než našel ten, který je pro něj ideální. Kuchyně je v něm přirozenou součástí prostorného obývacího pokoje a jídelny. Průkopník televizních pořadů o vaření ctí názor, že kuchyně má být středobodem bytu. Takto vypadá ta jeho v Hradci Králové, kde žije.

V kuchyni žiju. Je propojena s obývacím pokojem a jídelnou | foto: Jan Strouhal, MAFRA

"Spojení kuchyně s obývákem, to je trend, který se dnes vrací, vždyť v sednici se vždycky sedělo u pece, vařilo a povídalo," říká. "Mám tady několik artefaktů, které pro mě i pro rodinu tuhle místnost zpříjemňují a zateplují. Samozřejmě základem je dobrý bar, kde se sedí. Když přijde návštěva, první, kdo u něj vezme místo, vlastně vyhrál."

U baru v místě zazděných dveří je vitrína s rozličným alkoholem, dole za sklem vinotéka. Bar odděluje kuchyň od obýváku, vedle stojí velký jídelní stůl.

"U něj se schází rodina, bohužel nám společná snídaně vyjde tak jednou dvakrát za týden. O víkendu. Snídáme ale pozdě, takže snídaně rovná se oběd a oběd skoro večeře," vysvětluje. To, co vyhlíží jako obří bankomat, je moderní lednice s mrazákem.

Příjemné barvy. Teplé odstíny linky i nábytku vytvářejí domácí atmosféru

Příjemné barvy. Teplé odstíny linky i nábytku vytvářejí domácí atmosféru

V kuchyni nechci lítat

Kuchař, jehož plněné kachny před časem nadchly i kapelu Kabát, v sobě nezapře experta na gastronomii, neboť jeho království má pevný řád, účelnost i logiku pásové výrobny Fordových závodů.

"Kuchyň by měla splňovat takzvané ergonomické požadavky, což znamená, že má být postavená tak, aby se v ní člověk nenalítal. Aby měla svou logiku od chvíle, kdy přinesete nákup. Ten postavíte na odstavnou plochu, vybalíte ho, co je potřeba umýt, dáte do dřezu, co vyhodit, do odpadků, které samozřejmě třídíme," ukazuje a přitom se takřka nehne z jednoho místa.

Žádné zbytečné kroky a účelný prostor pro přípravu surovin. Maso opláchne v dřezu, nakrájí na velkém prkénku, dva kroky a je u sporáku.

Co by v kuchyni podle něj nemělo chybět? "Určitě kvalitní dvoudřez, a to z materiálu, na němž není moc vidět svinstvo. Když máte třeba nerezový, musíte ho stále udržovat. Baterii jsem si pořídil poloprofesionální, kde u klasického kohoutku je i efektní sprcha, ta se mi moc líbí, i drtič odpadků," říká.

Na celé kuchyni je vidět, že její majitel není jen amatérský kuchař, ale bere gastronomii opravdu vážně

Na celé kuchyni je vidět, že její majitel není jen amatérský kuchař, ale bere gastronomii opravdu vážně

Na dosah hlavní přípravny jídla má ve skřínce s roletami koření a další ingredience, účelnost mají skřínky a šuplíky na náčiní i otočný karusel na hrnce či pánve se zabudovaným prkénkem.

Talíře a hrnky má ve skřínkách nad kuchyňským stolem, kde jsou i další suroviny, od mouky přes těstoviny po rýži. Vše má dobré osvětlení i výkonnou klimatizaci.

Řada moderních nožů, vidliček, naběraček i obracečů visí podél zdi kuchyně, což je praktické i pěkné pro oko. S tím příjemně kontrastuje starý selský hrnec, z něhož trčí dřevěné vařečky a kvedlačky. "Tohle spojení hezkého starého s modernou mám moc rád," podotýká.
Nechybí ani robot. "Už mám asi desátý, ale pořád nejsem spokojený!"

Mám rád své trouby

Pyšný je na svůj impozantní dvousporák se dvěma troubami. "Má plynový hořák, protože plyn je lepší než sklokeramika a elektrika. Tu bych já nechtěl, to by hned letělo z baráku. Trouba však musí být elektrická, protože plyn vysušuje. Takhle můžete nastavit teplotu dle svého přání.

Ivan Vodochodský v sobě nezapře experta na gastronomii

Ivan Vodochodský v sobě nezapře experta na gastronomii

Musím však říct, že poslední dobou už pokukuju po nové technologii, což je indukční vaření. Je rychlejší a stojí na bázi elektromagnetického vlnění. Sporák zůstane studený a rozpálí se jen hrnec. Když na plotnu něco kápne, nepřipálí se to," plánuje.

Když byt upravoval, na architekta dal, jen co se týkalo stavebních úprav. Kuchyň si vymyslel sám a se svou ideou obcházel kuchyňská studia.

"Může se zdát, že to vypadá jako drahá záležitost, ale musím říct, že nás vyšla docela levně. Měl jsem několik nabídek od studií a kupodivu se od sebe lišily, ač šlo o stejnou velikost i materiál, třeba až o tři sta tisíc korun," říká kuchař, který se kloní k moderním materiálům, k lisovaným deskám potaženým fólií, jež připomíná dýhu. "Hodně vydrží a na rozdíl od dřeva nepracuje," podotýká.

Na celé kuchyni je vidět, že její majitel není jen amatérský kuchař, ale bere gastronomii opravdu vážně

Na celé kuchyni je vidět, že její majitel není jen amatérský kuchař, ale bere gastronomii opravdu vážně

Přes týden vaří manželka

Přes týden, když zkouší nebo hraje v Divadle Kalich, kraluje kuchyni paní Vodochodská, o víkendu je tam carem on.

"Manželka vaří pro sebe a děti taková ta obyčejná jídla, já tvořím pokrmy, na nichž se, jak se říká, stavějí dějiny. Zrovna nedávno jsem z Prahy přivezl tříkilové kuře a pomaličku ho pekl na másle a bylinkách, k tomu jsem dělal rýži a cuketu. Peníze hned rozházím, ale v kuchyni jsem šetřivý, takže využiju všechno na dvakrát. Kuře jsem obral a z kostí bude ještě polévka nebo vývar na další vaření," říká.

Jeho gastronomie plná specialit mívá úspěch u manželky, u dětí je to už horší. "Pak nastane tradiční kolečko. V sobotu to uvařím, v neděli se pozve návštěva a v pondělí to vezu do divadla, kde se to konečně všechno dojí. Prostě neumím vařit dvě porce, uvažuju od deseti porcí výš. Mám to asi v hlavě nalajnované ještě od bolševika, kdy vládly normy," usmívá se absolvent hotelové školy a na bar pokládá černý kufřík jak pro soubojové pistole. V něm leží dva japonské nože.

"Vyčítám si, že je nepoužívám častěji, ale šetřím si je. Je to dárek. Jsou z devatenáctiplátkové damascenské oceli, ostré jako čert, musíte je brousit na speciálním kameni. Jeden je na zeleninu, druhý na maso. Vždycky je vytáhnu, když si chci udělat radost, ale mám k nim velký respekt. Musíte se s nimi sžít," říká.

Autor:




Nejčtenější

Výjimečnost přináší koncepce a materiálové provedení domu, který stojí ve...
Dvojvila v Kuvajtu má minimalistický interiér a garsonky pro řidiče

Dva bratři a jejich rodiny se rozhodli, že si postaví společný dvojdomek. Dům na předměstí hlavního města Kuvajtu ve čtvrti Al Yarmouk má dvacet koupelen,...  celý článek

Rodinný dům, Praha. Třípodlažní dřevostavbu s malým objemem kotví v prudkém...
Skvělá architektura v Česku. Kvalitní stavby u nás rychle přibývají

V Čechách a na Moravě se opět urodilo. Není to zásluha přírody, ale především šikovných architektů, osvícených, někdy i odvážných investorů, kteří se pustili...  celý článek

Mírně svažitý pozemek při stavbě domu nebylo nutné nijak zvlášť modelovat.
Dřevo fasády svého domu čistí savem, o šedivou patinu nestojí

Rodina se dvěma dětmi hledala nemovitost v blízkosti Prahy skoro rok. Pak se od známých dozvěděli o příležitosti koupit pozemek v Mnichovicích a stejným...  celý článek

Sousedova zídka se značně naklání.
Sousedova zídka se kácí na náš pozemek. Na opravu prý nemá peníze

Bydlíme v řadovce a bojujeme se sousedem a s jeho zídkou, která se nebezpečně naklání na náš pozemek. Soused tvrdí, že na opravu nemá peníze a že jsme špatný...  celý článek

Šperkem obývací zóny je ikonická stojací lampa Arco značky Flos.
V cizím domě o cizích problémech s bývalou modelkou Martinou Šmukovou

Martina stojí už pět let v čele nadace Pink Bubble pomáhající mladým onkologicky nemocným pacientům, kterým říká důvěrně bublinky. Jak se vyvíjí její třetí...  celý článek

Další z rubriky

Závěsná lampa Space Time byla představena poprvé v roce 2011 ve Švédsku a od té...
Jak bydlí designér Karim Rashid, který se obléká jen do růžové a bílé

Karim Rashid je jedním z nejplodnějších designérů své generace. Přes tři tisíce jím navržených produktů ve výrobě a 300 významných ocenění spolu s faktem, že...  celý článek

Nákupy s OnaDnes
Využijte slevy při nákupech s Ona DNES. Tipy pro dům i byt

Už v pondělí 19. října startuje týden zlevněných nákupů s Ona DNES. V pondělní MF DNES najdete více než stovku kuponů, s nimiž se můžete vypravit i pro...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.