Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zajímavý dům uprostřed venkovského prostředí

aktualizováno 
Kromě vzhledu, vnitřního uspořádání a zařízení existuje jeden parametr, který se významně podílí na celkovém dojmu z domu – jeho začlenění do okolního prostředí. Aby se na jeho úkor neprosazoval, ale naopak umocnil genia loci. Má-li pak navíc dům vhodně uspořádaný a prosvětlený prostor, dýchá harmonií, kterou pak přenáší i na své obyvatele.

Návštěva zajímavého domu - Návštěva zajímavého domu | foto: Living

Přesně takovou vizi měli i manželé středního věku, kteří se rozhodli opustit městský život a nový domov našli v malé vesničce uprostřed okouzlující krajiny Moravského krasu.

Jejich cílem bylo postavit dům, který by typově odpovídal venkovské architektuře a dobře zapadl do okolí.

Měla to být stavba skromná co do počtu místností (syn již opustil rodinné hnízdo), ale velkorysá co se týče prostoru a volnosti pohybu. S těmito požadavky oslovili architekta Jana Hrabala, který je zaujal jedním ze svých navržených rodinných domů.

Jasná představa
„S investory byla radost spolupracovat,“ říká architekt Hrabal. „Nejen že měli jasnou představu o tom, co od domu očekávají, ale také ´svěží´ názory, pokud jde o technické vybavení a zařízení interiéru.“
 
Po mnoha hodinách diskusí a haldě pokreslených skic se nakonec zrodil projekt, který spojoval přání investorů se zkušenostmi a pohledem odborníka. Rodinný dům byl navržen jako přízemní dřevostavba s obytným podkrovím a sedlovou střechou.

Řešení zohlednilo i malou šířku parcely, stavba proto měla přiléhat k jedné straně pozemku a otevírat se do zahrady na zbývající příznivě orientované strany s krásným výhledem. Realizace proběhla během dvou let, stěhovat se manželé mohli v minulém roce.

Dva režimy, dvě části
Fasádu domu tvoří bílá omítka v kombinaci s dřevěnými obklady. Na straně vstupu a zázemí je uzavřená, na opačné straně s obytnými místnostmi prolomená francouzskými okny.

Na střeše pokryté pálenými taškami červenohnědé barvy hrdě „odpočívají“ čtyři solární panely o celkové ploše osm čtverečních metrů, které prostřednictvím 650litrového výměníku v kombinaci s elektřinou zabezpečují vytápění budovy a ohřev vody.

Dům tvoří dvě části: jedna je určena pro klidovou, druhá pro denní zónu. Navazují na sebe mírným výškovým posunutím, který vyrovnává svažitost terénu.

Dostatek světla
Obě zóny byly důsledně odděleny i v interiéru. Denní část má volnější dispozici, prostory pouze „náznakově“ členěné příčkami. Jejím centrální prostor a komunikační uzel představuje do krovu otevřená hala-jídelna spojená dřevěnými schody s galerií. Velkolepost takového prostoru plně vyniká díky bohatému prosvětlení.

„Dvě střešní okna Velux umístěná nad jídelnou přivádějí světlo do hloubky dispozice. Místnosti, přestože není velká, tak působí volně a vzdušně,“ vysvětluje architekt Hrabal. Nad galerií orientovanou na opačnou stranu se nachází trojice střešních oken.

Manžel, který tuto místnost využívá jako pracovnu, se díky nim těší z překrásného pohledu na krajinu. I zde byla použita střešní okna Velux, typ GGL s ventilační klapkou. Jejich dřevěný rám dobře „padne“ k vnějšímu i vnitřnímu vzhledu domu, intenzitu procházejícího světla mohou obyvatelé domu regulovat žaluziemi.

U oken nad halou a jednoho z oken nad galerií byla využita technická novinka – dálkově ovládaná žaluzie na solární pohon. Motor zabezpečující ovládání zde funguje na principu využití solární energie, kterou se také průběžně dobíjí.

Majitelé tak i v tomto případě ušetří za elektrickou energii. Doplňky na solární pohon můžete nainstalovat kdykoliv po montáži střešního okna, aniž je nutná dodatečná kabeláž, což je velká výhoda.

Vkusně a moderně
V klidové zóně se nachází pokoj pro hosty, koupelna a technické zázemí. Na ně navazuje ložnice s vlastní koupelnou a šatnou. Koupelna náležející k ložnici je laděna do červena, obklad stěn a vnější část vany tvoří mozaika, kterou na podlaze nahrazuje dlažba.

Druhá koupelna řešená podobným způsobem má modrou barvu; funkci vany přebírá sprchový kout. Vybavení domu odráží estetické cítění jeho majitelů i jejich otevřenost k novým trendům a technologiím, proto ani v nejmenším nepřipomíná starobylý vesnický dům.

Manželé se nebáli soudobých výtvarných děl a v interiéru decentně využívají i řadu moderních materiálů - například nerez a matné sklo. 

Pevné spojení
Dům, který vhodně zapadá do okolí, potěší oko každého vnímavého člověka. Ještě větší radost přináší svým obyvatelům. Manželé, kteří si „své“ místo vybudovali uprostřed Moravském krasu, se před okolní přírodou neuzavřeli, ale naopak ji pozvali dál prostřednictvím vhodně umístěných oken a volného prostoru.

Odměnou je nádherný výhled, bohatá přítomnost denního světla a pocit pevného zázemí. Dům, který postavili, tady zkrátka opravdu „sedí“ a oni se stali jeho nedílnou součástí.

Více se dočtete v časopise Living č. 4/2006

Autor:




Nejčtenější

Architekti ze studia Labor13 navrhli dům přesně na míru pozemku a přání jeho...
Dřevostavba ve tvaru Y má vše, co si rodina přála. I nízké náklady

Atypický dům, který se doslova rozpíná do tří stran, nevznikl jako rozmar. Architekti ze studia Labor13 jej navrhli přesně na míru pozemku a přání jeho...  celý článek

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...
Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké...  celý článek

Klecany, Československé armády. Nemovitost je kulturní památkou.
Historická sídla na prodej. Jaké zajímavé památky jsou v Česku k mání

V České republice se prodává velké množství historických sídel v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných se můžete ihned nastěhovat. Většina...  celý článek

Dům je navržený a postavený jako klasická chalupa.
Postavili novou roubenku s jezírkem. Vytápí ji kachlová kamna s ležením

Na počátku bylo golfové hřiště. A když nazrál čas a vyvstala potřeba ubytování, vyrostla poblíž roubenka. Sálá z ní pohoda a pohostinnost jako z chalup ze...  celý článek

Manželé odešli na polosamotu v CHKO Žďárské vrchy z brněnského bytu.
Březiny jim učarovaly. V krásné krajině našli vytoužené soukromí

V obci Březiny v okrese Svitavy stojí pasivní dům s technickou budovou a obytnou plochou 310 metrů čtverečních. Postavili si jej manželé, kteří toužili po...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.