Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obyčejnou garáž přeměnil na stylově čistý dům s dokonalým interiérem

  1:00aktualizováno  1:00
V centru Bordeaux na jihu Francie stojí byt o velikosti 41 metrů čtverečních. Jeho majitel jej vybudoval z obyčejné garáže. Architekti francouzského studia Fabre/deMarien vytvořili z nevábného prostoru stylově čistý domek s dokonale jednoduchým a funkčním interiérem.

Okno vedoucí do ulice hned vedle dvorečku patří ke kuchyňskému koutu. | foto: Jérémie Buchholtz

V pasáži Buhan, spojující ulice Monméjean-la Bastide a Benauge, nedaleko náměstí Stalingrad ve městě Bordeaux v jihozápadní Francii, stála původně zcela obyčejná garáž s malým skladem.

Patřila fotografovi Jérémiemu Buchholtzovi, který ji využíval jako příležitostnou zašívárnu a ateliér. Jednoho dne se ale rozhodl s oprýskaným prostorem skoncovat. K dílu přizval své přátele z francouzského architektonického studia Fabre/deMarien. Matthieu de Marien a Julie Fabre vytvořili nový unikátní a ucelený prostor.

Z oplechované boudy na konci ulice se tak jak mávnutím proutku stal moderní a plnohodnotný byt plný zajímavých vychytávek. Přestavba stála Jérémieho v přepočtu asi 850 tisíc korun a do nového se nastěhoval už téměř před dvěma lety, v listopadu roku 2009.

Původní podoba garáže.
Fasádu z masivních fošen architekti  zvolili s ohledem na stávající okolní domky a vrata v ulici.
Vstupní prostor, obdélníkové nádvoříčko, má otevřenou střechu a slouží jako zdroj přirozeného světla i odvětrávání.

Z obyčejné garáže (vlevo) je nyní domek o velikosti 41 metrů čtverečních.

Domek má zvenku fasádu ze svisle položených masivních fošen. Architekti je  zvolili s ohledem na stávající okolní domky a vrata v ulici. Prostor zvenku působí uzavřeně, ale zdání klame.

Rozměrný posuvný panel a okenice dokonale kryjí vstupní prostor – obdélníkové nádvoříčko. To je  čtyři metry dlouhé a 2,2 metru široké. Nádvoříčko má otevřenou střechu a slouží jako zdroj přirozeného osvětlení a větrání, a to i v případě, že majitel bytu nechce být uvnitř rušen hlukem ulice či pohledy kolemjdoucích a ponechá posuvný panel vrat uzavřený.

Jérémie se do nového nastěhoval téměř před dvěma lety, v listopadu roku 2009.

Jérémie se do nového nastěhoval téměř před dvěma lety, v listopadu roku 2009.

Okno vedoucí do ulice hned vedle dvorečku patří ke kuchyňskému koutu. Designéři navrhli kuchyňskou linku tak, aby dokonale vyplnila prostor, ale přitom nezasahovala do obytné části. Docílili toho pomocí vysokých úložných skříněk, vestavěných spotřebičů a umístěním dřezu pod okno. Komfortní kuchyňská linka se tak vešla na délku 2,75 metru.

Celému prostoru jednoznačně vévodí na míru vyrobený centrální nábytkový blok. Multifunkční kus z leštěného dřeva je 3,6 metru dlouhý a tři metry široký. Dostatečná výška bývalé garáže zároveň umožnila vytáhnout nábytkový blok až do výše tří metrů.

Nádvoříčko prosvětluje celý interiér. Po schůdcích lze vystoupat do patra na spaní.

Nádvoříčko prosvětluje celý interiér. Po schůdcích lze vystoupat do patra na spaní.

Uvnitř tohoto jádra je koupelna se sprchou a s toaletou a veškerým technickým zázemím včetně bojleru, pračky a šatny. Do zadní části jádra je vbudován pracovní kout a před ním je sedačka, ze které lze pohodlně sledovat televizi zavěšenou na protější stěně. Sedačku je možné rozložit na dvojlůžko pro návštěvy.

Do zadní části jádra je vbudován pracovní kout a sedačka, kterou lze rozložit na dvojlůžko.

Do zadní části jádra je vbudován pracovní kout a sedačka, kterou lze rozložit na dvojlůžko.

V patře multifunkčního bloku je spací část otevřená ke stropu, ze které je přístup ke střešnímu oknu. Úložné skříňky tvoří jen jakýsi bezpečnostní ochoz okolo postele. Celý zbylý blok nábytku tvoří úložné prostory.

Dokonalý pocit čistoty a prostoty interiéru navozuje i jednoduché barevné pojetí: šedé betonové podlahy střídá bílý plastový sedací nábytek, sklo a kov. Šedá se opakuje i na sedacím vaku Fatboy. Dvířka kuchyňské linky jsou také jednotně bílá. Šedobílé variace tak jemně narušuje jen dřevěný, vysoce lakovaný monolit jádra bytu.

Autoři:




Nejčtenější

Dům roku 2017: Rezidence Prestige od společnosti Canaba
Dům roku 2017: odborníci a čtenáři se tentokrát opravdu neshodli

Již 22. ročník ankety o titul Dům roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota a čtenáři vybírali z domů prezentovaných v časopise Můj dům, soutěžilo se ve třech...  celý článek

1
Děsím se protikuřáckého zákona. Už teď nemohu kvůli kavárně větrat

Bydlím v centru Prahy v domě se dvěma podniky. Okna do dvora téměř neotvírám, hosté u stolků hlučí a kouří. Další stojí na ulici a také kouří. Bojím se, že...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...
Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní byt s plochou 150 metrů čtverečních v nově...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.