Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za málo peněz hodně muziky

  18:01aktualizováno  18:01
Nápad, který do soutěže posíláme, není návodem na luxusní moderní kuchyň podle nejnovějších trendů, s vestavěnými spotřebiči a podobně. Je to spíš nápad, jak si vytvořit kuchyň originální, prostornou a hlavně levnou.
Za málo peněz hodně muziky

Za málo peněz hodně muziky - Průběh rekonstrukce | foto: Gabriela Vonášková

Článek je součástí rubriky
Nápady čtenářů.
Pošlete do konce června na e-mail svůj příspěvek na téma - kuchyň.
Třeba právě vy získáte 1000 nebo 500 korun!

Původní kuchyň tvořila klasická plechová kuchyňská linka a umakartová špíz. Dveře do obývacího pokoje byly zazděny a v nich bylo ponecháno pouze malé „výdejní“ okénko. Všemu vládla tmavě hnědá barva, která činila prostor tmavým a ponurým.

Nejprve jsme vybourali zazděné dveře. Abychom kuchyň propojili s obývacím pokojem, měli jsme v úmyslu vyříznout zeď mezi oběmi místnostmi. Bohužel tato zeď je nosná, a proto jsme od tohoto nápadu nakonec upustili, neboť pokud by to vůbec bylo možné, bylo by to velmi náročné a drahé. Vyřešili jsme to kompromisem a vyřízli pouze zárubně. Prostor se i tak dostatečně opticky spojil.

Plechovou kuchyňskou linku jsme zlikvidovali. Místo ní jsme použili spodní část staré panelákové kuchyňské linky rodičů. Dvířka jsme natřeli tabulovou barvou a bezbarvým lakem, vyměnili jsme úchytky (stejnou barvu i úchytky jsme použili zároveň i na špíz). Z důvodu možnosti využívat i rohovou část linky, je levá čtvrtina prostoru přístupná pouze ze sousedních dvířek, což ale nevidím jako výraznou nevýhodu, neboť zároveň vznikly další prostory na opačné straně a mezi sporákem a ledničkou.

Zelenou barvu jsme se rozhodli doplnit přírodním dřevem. V původní lince byli na místě zásuvek pouze dvě malé plastové zásuvky. Čelní umakartový panel, ve kterém byly původní zásuvky jsme vybourali. Lišty zásuvek jsme rozmístili po celé délce volného prostoru pro nové zásuvky. Nové zásuvky jsme dostali od kamarádky, opět z její původní staré kuchyňské linky. Pouze jsme u nich vyměnili čela a úchytky.

Volný prostor, který zbýval vedle kuchyňské linky, jsme se rozhodli vyplnit dřevěným regálem s dvěma policemi. Dřevo na tento regál bylo převážně ze starých skříních, které jsme vybourali v předsíni a následně ohoblovali a natřeli. Bedýnky v policích jsou dřevěné bedýnky od pomerančů z obchodu, pouze jsme upravili jejich šířku a natřeli je stejně jako dvířka.

Do prostoru mezi lednicí a sporákem jsme si sestavili regál z dřevěných latí a spárovek natřených bezbarvých lakem. Pro uzavření prostoru jsme využili dvířka nevyužité u části kuchyňské linky za sporákem.

Původně byli kolem kuchyňské linky hnědé obkladačky. Ty jsme nezkopávali, ale přelepili jsme je samolepicí tapetou DC-Fix designu hliníkový plech.

Závěsný systém umožňuje mít všechny potřebné věci po ruce.

Místo horní části linky jsme se rozhodli pro dřevěné police. Z hlediska uchycování prachu a nečistot to není zrovna nejpraktičtější systém, ale otevřené police se nám líbí. Navíc na nich budou věci, které se často používají a tudíž i myjí. Problémem byla velmi tenká zeď za policemi a obkladačky v koupelně na druhé straně zdi. Při vrtání do zdi ve výšce obkladaček by určite došlo k jejich poničení. Proto jsme se rozhodli zavěsit police na tři masivní šrouby až pod strop, kde již obkladačky v koupelně nejsou.

Když shrneme zhruba náklady na rekonstrukci naší kuchyňské linky, zjistíme:

Pracovní deska včetně lišt - 2 500,-
Úchytky a závěsný systém - 300,-
Horní police včetně lana a šroubů - 1 000,-
Polička se skleněnými šuplíčky nad sporákem - 900,-
Spárovky na výrobu spodních regálů - 500,-
Hliníková tapeta - 1 000,-
Osvětlení nad linkou - 300,-
Spotřebiče (staré od rodičů) - 0,-
Celkem - 6 500,-

Autor:




Nejčtenější

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Další z rubriky

Pohled na jeden z modelových domů
Dům za milion korun přichází z Ruska. Nadšenec Sokolov má už dva

Mladý ústecký stavař Jakub Štráchal opustil projekty developerů a přivezl do Česka koncept DublDom ruského architekta Ivana Ovchinnikova. Stavba dorazí na...  celý článek

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7....
Přes den právo, v noci tanec. Skvělá proměna bytu s jedním oknem a tyčí

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7. Prostor o rozloze 60 metrů čtverečních nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelka...  celý článek

Byt ve skandinávském stylu si oba velmi pochvalují, oceňují, když interiér...
Cítím se tady jako ve Finsku, tvrdí o svém bytě Gabriela Koukalová

Pokud chodíte běhat do pražského parku Na Cibulce, může vám tam přijít povědomá dívka se zářícíma očima. Biatlonistka Gabriela Koukalová si totiž s manželem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.