Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z tuctového domu se po dvou letech předělávek vyloupla luxusní stavba

  1:00aktualizováno  1:00
Atypický rodinný dům na kraji Brna nedráždí přebujelou velikostí. Na první pohled je vyvážený a příjemný. Majitelé však museli od základů předělat původní tuctový developerský projekt a zajímavými materiály a nápady okořenit exteriér i vnitřek domu.

V horkém létě je bazén více než příjemný | foto: Petr Adámek

Vstup do 21. století znamenal pro rodinu se dvěma dětmi výraznou změnu a současně výzvu. Poklidný život v rodné Opavě totiž narušila zajímavá pracovní nabídka. Ivo je fyzik a vědecký pracovník, ale nakonec se rozhodl přestěhovat se s celou rodinou o sto padesát kilometrů dál do Brna a začít podnikat v pro něho zcela odlišném oboru, v gastronomii.

Rodina od začátku hledala optimální bydlení, ale pěkné pozemky vhodné pro stavbu nového domu byly v té době buď příliš drahé, nebo v naprosto nevyhovujících lokalitách. Zatímco bydleli v pronajatých domech, sledovali manželé nepříliš zajímavou nabídku domů na trhu.

Pro exteriér domu je charakteristická kombinace režného zdiva, hladké omítky a přírodního pískovce

Pro exteriér domu je charakteristická kombinace režného zdiva, hladké omítky a přírodního pískovce

Přesto se jim před třemi lety podařilo objevit to, co dlouho hledali. Projekt patrového domu, který ničím nevybočoval z průměru, navíc neobsahoval řešení interiéru, je nezaujal. Okouzlilo je ale úžasné místo v údolí posetém vilami, v blízkosti lesoparku, na dosah od centra, přitom bez hypermarketů na dohled.

Bez architekta už nikdy

Výstavba nadstandardního domu včetně nezbytných projektových změn nakonec trvala dva roky. Manželé koupený projekt výrazně změnili podle potřeb rodiny a zohlednili rovněž své vyhraněné představy o vzhledu budoucího domu i zahrady.

Z půdorysu centrální místnosti v přízemí například zmizela plánovaná nosná stěna, prostor obývacího pokoje a kuchyně se podařilo odlehčit a díky velkým oknům opticky spojit se zahradou. Elegantní francouzská okna v novém návrhu vystřídala původně plánované řešení s parapety i v patře domu.

Manželům vyhovuje pracovní deska z pálené žuly

Manželům vyhovuje pracovní deska z pálené žuly

Pavlína s Ivem během výstavby střídavě přebírali iniciativu. Podle jejich slov se skvěle doplňovali, ale mnohdy si předávali "horký brambor", aby v mezičase nabrali sílu na občas složitou a vyčerpávající spolupráci s prováděcími firmami. "Kdybychom někdy chtěli znovu stavět, bez pomoci architekta se do toho nepustíme," dodává přesvědčeně Ivo.

Dobré míry

Rodina si bydlení v novém domě i místě, které ji nabíjejí pozitivní energií, maximálně užívá a chválí. "Dům i pozemek jsou pro nás tak akorát, bez zbytečných metrů. Venkovní terasy jsou vzhledem k ploše domu sice rozlehlé, ale v sezoně příjemně rozšiřují bydlení. Nemáme čas ani na údržbu náročné zeleně, ale rádi se do ní díváme, proto jsme většinou vybírali stále zelené rostliny, z nichž máme dokonce živé ploty."

Na poměrně malý pozemek, který rámují živé ploty a gabionové zídky se vešel i bazén a terasa s dlažbou z impregnovaného pískovce

Na poměrně malý pozemek, který rámují živé ploty a gabionové zídky se vešel i bazén a terasa s dlažbou z impregnovaného pískovce

Ivo přispěl k současnému vzhledu domu mnoha nápady. Fasádu oživilo režné zdivo, které se opakuje také uvnitř domu. K dalším chytrým vylepšením patří subtilní podlahové lišty, řešení osvětlení i zajímavá a dynamická úprava pětisetmetrového pozemku.

Ten je dnes ve dvou výškových úrovních, což sice snížilo metry plochy, ale parcela díky tomu opticky značně nabyla. Na plot z gabionových klecí si majitelé museli vzhledem k dlouhým dodacím lhůtám počkat, ale jeho instalace místo poněkud těžkopádného plotu postaveného z cihel se vyplatila.

Minimalistické zrání

"Máme rádi minimalismus a jsme posedlí estetičnem. Vždy nás nadchne čistota stylu, která nás nenudí. Trendy vnímáme jako to, co se nám především líbí," přiznávají Pavlína a Ivo.

V domě vládne řád, domácí pohodlí hlídá moderní technika (například v průchozích zónách spínají světlo čidla). I přes nadvládu jednoduchých tvarů vyzařuje z interiéru útulná atmosféra.

Elegantní ložnici rodičů ovládky nadčasové přírodní materiály

Elegantní ložnici rodičů ovládly nadčasové přírodní materiály

"Přírodní materiály totiž nestárnou, jenom zrají," míní o převládajících prvcích Ivo. Nepřehlédnutelná je kresba a teplý odstín tropických dřevin, nechybí pravá kůže na sedacím nábytku a kobercích, kožené jsou designové stínící pásky oken v ložnici.

"Když jsme se rozhodovali, jak dům zařídit, hledali jsme inspiraci v časopisech, na internetu nebo v showroomech," vzpomínají manželé. Velký podíl na vzhledu interiéru má studio Canape decor, které se postaralo o zastínění oken (především japonskými posuvnými stěnami), majitelé si tu vybrali koberce, dekorativní polštáře i povlečení. Nábytek, kuchyňskou linku a tapety dodalo studio Symerský z Brna.

Dívčímu pokoji se vstupem na velkou terasu vládne svěží barva a dekor dřeva podlahy i nábytku

Dívčímu pokoji se vstupem na velkou terasu vládne svěží barva a dekor dřeva podlahy i nábytku

Život pod plachtou

Pobyt venku i výhled do zeleně rodinu celoročně těší, splněným přáním je i venkovní dohřívaný bazén. Na velké terase v přízemí je dost prostoru k relaxaci a zahradní nábytek s kolečky umožňuje posezení v kterémkoliv místě.

Původní dřevěné pokrytí terasy Pavlína s Ivem nahradili přírodním pískovcem, položeným bez spárování do pískového lože. V sezoně si pochvalují příjemný došlap na prohřátý kámen, který výborně vypadá a navíc ani kolem bazénu neklouže. Kvalitní impregnace udržuje pískovec celoročně v čistotě a majitelé se nebojí ani drobných nehod s vylitou kávou či červeným vínem. Impregnaci stačí obnovit jednou za dva roky.

Prostorná koupelna je v klidných přírodních tónech

Prostorná koupelna je v klidných přírodních tónech

Japonské stínící stěny přidaly prostoru na zajímavosti

Japonské stínící stěny přidaly prostoru na zajímavosti

Rozhodnutí o koupi velké stínící plachty firmy Starlux, která by vylepšila pobyt na terase, zrálo v rodině vzhledem k vyšší pořizovací ceně přes dva měsíce. Atypický vzhled, funkce a nejmodernější ovládání, které chrání plachtu a při rychlosti větru 40 km za hodinu ji sroluje, přesvědčily manžele o dobré volbě.

Více se dočtete v časopise Bydlení č. 7/2010.

Autor:




Nejčtenější

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Další z rubriky

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Syrový půvab srubu Firefly a okolní romantická krajina Cornwallu nabízejí...
Srub vesnického tesaře má kouzlo, ale také současný komfort

Milujete přírodu a líbí se vám bydlení, které je s ní v souladu? Pak vstupte do srubu Firefly v srdci krásné přírody Cornwallu. Při pozorování vážek nad vodní...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.